Tips για μαμάδες: Ο τρόπος που κόβετε το κρεμμύδι αλλάζει τη γεύση του
Γνωρίζατε ότι η γεύση του κρεμμυδιού αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο που συνηθίζετε να το κόβετε;
Το κόψιμο του κρεμμυδιού συνήθως συνοδεύεται από …δάκρυα.
Ορισμένες δε φορές είναι τόσο καυτερό το κρεμμύδι που όση απόσταση ασφαλείας κι αν έχετε, είναι αδύνατον να σταματήσετε το κλάμα.
Γεύση κρεμμυδιού
Πιθανόν να έχει παρατηρήσει ότι κάποιες φορές η γεύση του είναι πιο έντονη ή το αντίθετο, παρότι η ποικιλία κρεμμυδιού παραμένει η ίδια.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οφείλεται αυτό: η ποσότητα του κρεμμυδιού που χρησιμοποιείτε, η διάρκεια του μαγειρέματος, αν το ψιλοκόψατε ή το τρίψατε. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η γεύση του κρεμμυδιού αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο που το κόβετε.
Κόψιμο κρεμμυδιού και γεύση
Οι ειδικοί στο Cook's Illustrated έκοψαν με δύο διαφορετικούς τρόπους το κρεμμύδι.
Ο ένας ήταν η οριζόντια κοπή ( ροδέλες) και ο άλλος η κάθετη κοπή (από την κορυφή μέχρι το κάτω μέρος).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, τα κρεμμύδια που κόπηκαν με κάθετη κοπή ήταν αισθητά λιγότερο αρωματικά τόσο στη γεύση όσο και στην οσμή σε σύγκριση με εκείνα που κόπηκαν σε ροδέλες.
Υπάρχει μάλιστα και επιστημονική εξήγηση γι’αυτό: τα κρεμμύδια παράγουν μια ουσία που ονομάζεται θειοσουλφινικά άλατα από την οποία προέρχεται η έντονη γεύση.
Η ισχυρή γεύση και οσμή εμφανίζεται όταν αυτή η ουσία αντιδρά με τις πρωτεΐνες του λαχανικού. Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα υποστούν βλάβη, όπως για παράδειγμα όταν χρησιμοποιείτε το μαχαίρι. Κόβοντας το κρεμμύδι σε ροδέλες, η ζημιά που προκαλείτε στα κύτταρα είναι μικρότερη ενώ κατά μήκος έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Αυτή η μέθοδος κοπής θα δώσει καλύτερη γεύση και θα σας γλιτώσει από πολλά δάκρυα.
Πηγή: firstforwomen.com