Μαίρη Συνατσάκη: Η κόρη της ξεκίνησε τις στερεές τροφές
Η Μαίρη Συνατσάκη έκανε μία ανάρτηση με την οποία ταυτίστηκαν πολλές νέες μαμάδες.
Η Μαίρη Συνατσάκη έφερε στον κόσμο την κόρη της τον περασμένο Δεκέμβρη. Λίγο πριν βγει από το μαιευτήριο δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram την πρώτη της φωτογραφία με το μωρό γράφοντας:
«Βγήκαμε απο το μαιευτήριο στην Κηφισίας. Μόνο που δεν ήταν πια η Κηφισίας αυτή.
Τα χρώματα αυτού του κόσμου έξω από το δωμάτιο που μείναμε τις τρεις τελευταίες ημέρες, εγώ δεν τα θυμάμαι έτσι.
Ούτε ο αέρας αυτός μοιάζει με απλό οξυγόνο.
Κι αυτήν την διαδρομή κανονικά θα έπρεπε να την αναγνωρίζω. Την εχώ κάνει εκατοντάδες φορές.
Αλλά τώρα… Τώρα;
Τώρα, ούτε ξέρω, ούτε θυμάμαι, ούτε που με νοιάζει που θα στρίψω.
Δεν ξέρω τίποτα από εδώ και πέρα. Θα είναι νέα ζωή.
Η τυχερή σαλοπέτα έφτασε στον προορισμό της»
Έκτοτε η επιχειρηματίας έχει δημοσιεύσει πολλά ακόμα στιγμιότυπα με την κόρη της και συχνά μέσα από τα social media μοιράζεται σκέψεις, εμπειρίες και πράγματα που συνειδητοποιεί όσο η κόρη της μεγαλώνει. Όταν η Ολίβια έγινε πέντε μηνών, έγραψε κάτω από ένα βίντεο που δημοσίευσε:
«Η Ολίβια έγινε 5 μηνών. Τόσο χρειάστηκα για να συνειδητοποιήσω την πιο άβολη αλήθεια της μητρότητας. Τα πράγματα που μοιράζομαι είναι ξεκάθαρα η δίκη μου εμπειρία. Το ότιΗβιώνω εγώ έτσι αυτήν την περίοδο δεν σημαίνει ότι όλες θα την βιώσουν έτσι. Κανενός η εμπειρία δεν είναι σωστότερη ή λάθος. Είναι απλά προσωπική. Επικοινωνώ αυτά τα πράγματα από την μεγάλη ανακούφιση που νιώθω όταν βλέπω αντίστοιχα μοιράσματα.»
Ποια ήταν αυτή η άβολη αλήθεια; Όπως η ίδια αναφέρει: «Ενώ δεν είχε συμβεί κάτι ήταν κάποιες μέρες που ένιωθα ένα περίεργο εκνευρισμό και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί, μέχρι που μπόρεσα να το ονοματίσω και να του δώσω υπόσταση. Η ζωή μου αυτή την στιγμή δεν μου ανήκει. Το συναίσθημά μου αυτήν την στιγμή δεν μου ανήκει. Ορίζεται από εκείνη. Αν εκείνη δεν είναι καλά, ούτε εγώ είμαι. Η χαρά μου έρχεται μέσα από εκείνη. Και άρα εγώ; Πού είμαι τώρα εγώ; Ποια είμαι; Είμαι ανάμεσα σε ένα πριν χωρίς εκείνη και ένα τώρα που ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει. Θέλω να την αφήσω 2 ώρες να κάνω κάτι για εμένα και αν υπάρξουν αυτές οι δύο ώρες δεν ξέρω καν τι ειναι αυτό το "κάτι για εμένα" που θα με ευχαριστούσε τώρα... Είδα όμως κάπου στο ίντερνετ ότι οι μαμάδες φλαμίνγκο, τον πρώτο καιρό της μητρότητας από την εξάντληση και την αφοσίωση στο μεγάλωμα των μικρών τους χάνουν το χαρακτηριστικό ροζ τους χρώμα. Χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να επανέλθει, αλλά το ξαναβρίσκουν. Και εμείς... θα ξαναβρούμε το "ροζ" μας».
Η Ολίβια ξεκίνησε τις στερεές τροφές
Η Ολίβια λίγες μέρες πριν έγινε έξι μηνών και όπως τα περισσότερα παιδιά σε αυτήν την ηλικία ξεκίνησε τις στερεές τροφές. Αυτό φαίνεται από το στιγμιότυπο που δημοσίευσε η Μαίρη Συνατσάκη στο Instagram.
Η επιχειρηματίας, δημοσίευσε μία φωτογραφία με το καρεκλάκι φαγητού της μικρούλας. Πάνω του υπάρχουν κομμάτια από μπρόκολο. Το σχόλιό της; #ifyouknowyouknow, δηλαδή «εάν ξέρεις, ξέρεις».
Με την εικόνα αυτή φυσικά ταυτίζονται πολλοί νέοι γονείς. Τα παιδιά μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή τους, μαθαίνουν, εξερευνούν και παίζουν με το φαγητό τους. Και αυτό είναι θεμιτό και εξαιρετικά ωφέλιμο.
Αφήνοντας το παιδί να ανακαλύψει νέες τροφές χρησιμοποιώντας όλες του τις αισθήσεις, αποκτά θετικές εμπειρίες και τελικά δοκιμάζει με προθυμία νέες γεύσεις και υφές τις οποίες πιο πριν θα απέφευγε, λένε οι ειδικοί.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, ερευνητές από την Φινλανδία αναφέρουν ότι υπάρχουν προγράμματα για παιδιά νηπιακής ηλικίας μέσα από τα οποία αποκτούν διατροφική εκπαίδευση με βάση τις αισθήσεις τους. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως την προετοιμασία μίας σαλάτας, την καλλιέργεια λαχανικών, εκδρομές για περισυλλογή φρούτων, αλλά και δραστηριότητες κατά τις οποίες τα παιδιά μυρίζουν, παρατηρούν και γεύονται νέες τροφές κάθε είδους κι έπειτα μοιράζονται τις εμπειρίες τους με άλλα παιδιά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά τα οποία συμμετείχαν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες επέλεγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από έναν μπουφέ σε σχέση με τα άλλα. Μάλιστα, αυτό παρατηρήθηκε παρόλο που πολλά από τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικά στο φαγητό. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι διατροφική εκπαίδευση η οποία βασίζεται στις αισθήσεις, βοηθά το παιδί να ανακαλύψει τρόφιμα και να διασκεδάσει την ώρα του φαγητού.