Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η γυναίκα που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά

Instagram/ elpida_association

Αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου καθώς όπως συνήθιζε να λέει «η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι».

Σύσσωμος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος αλλά και δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων αποχαιρετούν τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τη γυναίκα που αφιέρωσε την ζωή της στην προσφορά.

Ευγενική φυσιογνωμία, με καλλιέργεια, ήθος και αγάπη για τον συνάνθρωπό της, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ανέπτυξε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο συνδέοντας το όνομά της άρρηκτα με την « Ελπίδα», το Ίδρυμα που ίδρυσε το 1990 με στόχο τη βοήθεια και τη στήριξη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους.

Παράλληλα όμως η δράση της μέσα από το Ίδρυμά της, στοχεύει μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας.

Το Ίδρυμά της επίσης, μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.

Μητέρα πέντε παιδιών

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη δημιούργησε μια μεγάλη και ευτυχισμένη οικογένεια. Παντρεύτηκε με τον Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη απέκτησαν μαζί πέντε παιδιά, τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976), 11 εγγόνια κι ένα δισέγγονο.

Η οικογένειά της ήταν πάντα προτεραιότητα και ήταν από νεαρή ακόμα ηλικία ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούσαν τα παιδιά και ειδικά την υγεία, την εκπαίδευσή τους, την παιδική κακοποίηση, την εκμετάλλευση.

Instagram/ elpida_association

Σπουδές

Υπήρξε φιλομαθής και είχε μεγάλη αγάπη για τη γνώση. Από οκτώ ετών άρχισε να μαθαίνει αγγλικά καθώς η μητέρα της Ευαγγελία Μπουρνάκη αν και είχε τελειώσει μόνο το σχολαρχείο, έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μόρφωση. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε από την Ερμιόνη όπου μεγάλωσε και πήγε γυμνάσιο στην Αθήνα και στη συνέχεια για σπουδές στις ΗΠΑ. Μιλούσε αγγλικά και γαλλικά σπούδασε Οικονομικά (University of Denver-USA), Iστορία της Τέχνης (Deree-The American College of Greece) ενώ ήταν και Υποψ. Διδάκτωρ Αρχαιολογίας (University of Sheffield-UK)

Το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο

Μέσα από τη μακροχρόνια δράση της έχει υλοποιήσει ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο, εμπνευσμένο από τη μητρότητα, που έχει στο επίκεντρό του τα παιδιά, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εστιάζεται σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η παιδεία, η υγεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμά της, στοχεύει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Παράλληλα το Ίδρυμά της μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για περισσότερα από 25 χρόνια αγωνίστηκε ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» ίδρυσε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 860 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί μέχρι σήμερα, τον Ξενώνα “ΕΛΠΙΔΑ”, το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο και την πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, και ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Instagram/ elpida_association

Παράλληλα στηρίζει πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. ενώ υπήρξε ιδρύτρια και χορηγός του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στηρίζει επίσης τα προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε πολλά μέρη του κόσμου και προωθεί την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», συνεργάστηκε με πολλούς φορείς, ιδρύματα και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνεργασιών, εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε μέσω των ιδρυμάτων της, συμμετείχε σε συνέδρια και διασκέψεις ως ομιλήτρια ή σύνεδρος, καθώς και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις και εκστρατείες.

Το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και η ίδια έχει λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιππότης και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», κ.ά.

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη ως ιδρύτριας και Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” καθώς και του Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”

Από το 1990 που η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» μέχρι και σήμερα, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό και να κινητοποιήσει σημαντικές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο, ώστε να συμβάλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου.

Με τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, δημοπρασιών έργων τέχνης, χριστουγεννιάτικων παζαριών, κ.ά., με την προσωπική της συνεισφορά και τις δωρεές που προσφέρθηκαν στην «ΕΛΠΙΔΑ», η κυρία Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει πραγματοποιήσει τα εξής:

• Την ίδρυση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί 800 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις.
• Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου πενταόροφου Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999, και φιλοξενεί παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα Μεταμόσχευσης μαζί με τις οικογένειες τους. Ο Ξενώνας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» δέχεται επίσης παιδιά με καρκίνο από τις Βαλκανικές χώρες και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί περίπου 2000 οικογένειες .
• Τη διοργάνωση του Α Ευρωπαϊκού Συνεδρίου (Αθήνα – Μάρτιος 1994) με θέμα «Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο – Βοήθεια στο άρρωστο Παιδί», υπό την αιγίδα του τότε Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn. Στόχοι του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η καθιέρωση δικτύου συλλόγων με στόχους ίδιους με εκείνους της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και η καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ιδρύματα.
• Τη θεσμοθέτηση των ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ», υπό την αιγίδα του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn, με σκοπό τη στήριξη και συνεργασία κοινωνικών οργανισμών, στην προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο. Τα βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο. Τα πρώτα Ευρωπαϊκά Βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, στις 11 Μαρτίου 1996, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής Αθηνών.
• Τη διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης για τα «10 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Μ.Μ.Μ.Ο)» στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς και επιστημονικής ημερίδας με θέμα “Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων”, που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 24 Νοεμβρίου 2003. Σκοπός της επετειακής εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθη ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ήταν η απονομή φόρου τιμής σε όλους όσους τάχθηκαν στο μεγάλο σκοπό του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και συνέβαλαν στην υλοποίηση και λειτουργία της Μ.Μ.Μ.Ο και του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ».
• Τη διοργάνωση Τηλεμαραθωνίου σε συνεργασία με το Mega Channel και το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια. Το ποσό που συγκεντρώθηκε διετέθη:
• Την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Αθήνας (Σεπτέμβριος 2000), οργανώνοντας ειδική μονάδα παροχής πρώτων βοηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης στη περιοχή του Δήμου Φυλής, παρέχοντας σκηνές, ρούχα και τρόφιμα καθώς και προκατασκευασμένες κατοικίες στους σεισμοπαθείς, και ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυσή τους.
• Τη δημιουργία της Μονάδας Απεξάρτησης από τον Αλκοολισμό «18 Άνω», στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, που είχε καταστραφεί από τον σεισμό του 2000.
• Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, που ονομάστηκε «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια.
• Την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που λειτουργεί στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» από τον Ιανουάριο του 2014.
• Τη δημιουργία του προγράμματος αδελφοποίησης της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» με τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία στον κόσμο και με σκοπό τη διεθνή συνεργασία στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα αδελφοποίησης περιλαμβάνονται το Sick Kids Hospital του Καναδά, τη Παιδιατικό Αιματολογικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Τουρκίας, το Thalassemia Merkezi Center για παιδιά του Αζεμπαιτζάν, το Children’s cancer Hospital της Αιγύπτου, το Mother & Child Institute της Σερβίας, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου, το Chaim Sheba Medical Center του Ισραήλ, το Sidra Medical & Research Centre του Κατάρ, το Lalla Salma Foundation του Μαρόκου και το Children’s Hospital of Philadelphia των ΗΠΑ.

Το έργο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και για την υλοποίησή του οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες ο Ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να το στηρίξει, όπως για παράδειγμα οι συναυλίες στο Ηρώδειο των Julio Iglesias (Σεπτεμβριος 1999), Vanessa May (Μάϊος 2000), Jean-Michel Jarre (Ιούνιος 2001), η παράσταση των Μπαλέττων της Λωζάννης Maurice Bejart (Ιούνιος 2002), οι συναυλίες των Αndrea Bocelli (Ioύνιος 2003), Luciano Pavarotti (Ιούνιος 2004), Γιώργου Νταλάρα και Dulce Pontes (Ιούνιος 2005), Μαρινέλας (Ιούνιος 2006), Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης (Ιούνιος 2007), Ορχήστρας και Χορωδίας του Φλωρεντινού Μαϊου, κ.ά. Επίσης διοργανώθηκαν δύο μεγάλοι τηλεμαραθώνιοι σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ( Μάιος 2006) και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA( Μάιος 2007), κ.ά.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή της Μαριάννας Βαρδινογιάννης θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved