Το tip της μαμάς: Πώς να καθαρίζετε τα ξύλινα έπιπλα  

Το σπιτικό καθαριστικό για τα ξύλινα έπιπλα.

Το tip της μαμάς: Πώς να καθαρίζετε τα ξύλινα έπιπλα  
Bigstock

Τα ξύλινα έπιπλα για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση θα πρέπει να καθαρίζονται σωστά.

Αν για παράδειγμα αφήνετε τη σκόνη να συσσωρευτεί, ενδεχομένως να αποκτήσουν σταδιακά θαμπή όψη ακόμα και γρατζουνιές ενώ χρειάζεται προσοχή και στα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε.

Πώς να καθαρίσετε τα ξύλινα έπιπλα

Μια απλή, εύκολη και οικολογική λύση για τον καθαρισμό των ξύλινων επίπλων σας είναι το λευκό ξίδι με το ελαιόλαδο. Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα αναμειγνύετε τα δύο υλικά σε ίσες ποσότητες και με ένα καθαρό πανί περνάτε τις ξύλινες επιφάνειες.

Φυσικά, υπάρχει και η εναλλακτική ενός απλού καθαριστικού με ζεστό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων (περίπου δύο σταγόνες). Βουτήξτε το πανί από μικροΐνες στο σαπουνόνερο και τρίψτε απαλά την ξύλινη επιφάνεια. Μπορεί να θέλετε να κάνετε πρώτα μια δοκιμή σε ένα τμήμα που δεν φαίνεται - απλώς για να βεβαιωθείτε ότι το φινίρισμα μπορεί να αντέξει το απαλό σαπούνι. Στη συνέχεια με ένα καθαρό και στεγνό πανί, σκουπίστε καλά το ξύλινο έπιπλο ώστε να μην υπάρχει ίχνος υγρασίας.

Χρήσιμα tips για τη φροντίδα των ξύλινων επίπλων

epipla-se-paidiko-domatio.jpg

Συχνό ξεσκόνισμα

Τα μικρά σωματίδια σκόνης μπορεί να φαίνονται αβλαβή αλλά όταν συσσωρεύονται μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο φινίρισμα του ξύλου. Καλό είναι να ξεσκονίζετε τουλάχιστον κάθε εβδομάδα με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι (π.χ. μια βαμβακερή πάνα ή ένα κομμένο παλιό μπλουζάκι). Αποφύγετε τη χρήση γυαλιστικών – καθαριστικών, καθώς περιέχουν υλικά που μπορούν να εμποτιστούν στους κόκκους του ξύλου και να το καταστρέψουν. Αντίθετα, βρέξτε ελαφρά ένα πανί από μικροΐνες και απομακρύνετε με αυτό τη σκόνη.

Κατάλληλο περιβάλλον

Τα ξύλινα έπιπλα δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ούτε όμως και σε υπερβολική υγρασία. Αποφύγετε λοιπόν να τοποθετείτε καρέκλες ή ξύλινα τραπεζάκια κοντά στο καλοριφέρ ενώ αν παρατηρήσετε αυξημένη υγρασία, ο αφυγραντήρας είναι μια καλή λύση.

Με πληροφορίες από το thekitchn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved