Έρευνα: Περισσότερη υπομονή, λιγότερος χρόνος στο κινητό οι στόχοι των γονιών για τη νέα χρονιά
Το Πανεπιστήμιο του Michigan ρώτησε τους γονείς ποιοι είναι οι στόχοι τους για το 2024 και η πλειοψηφία απάντησε περισσότερη υπομονή, λιγότερο χρόνο στο κινητό, συνέπεια και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες για όλη την οικογένεια.
Νέα χρονιά, νέοι στόχοι. Το Πανεπιστήμιο του Michigan ρώτησε πάνω από 2.000 γονείς με παιδιά ηλικίας από 0 έως 18 ετών ποιοι είναι οι στόχοι τους για τη νέα χρονιά και πλειοψηφία απάντησε περισσότερη υπομονή, συνέπεια, λιγότερο χρόνο στο κινητό και καλύτερες διατροφικές συνήθειες για όλη την οικογένεια, αναφέρει το Science Daily.
Στόχους για το 2024 φαίνεται να έχουν βάλει και τα παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας σύμφωνα με την έρευνα και οι περισσότεροι σχετίζονται με τις επιδόσεις στο σχολείο, τη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή και την εξοικονόμηση χρημάτων.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι γονείς περισσότερο εστιάζουν στο πώς θα γίνουν καλύτεροι γονείς, στο πόσο ασχολούνται με τα παιδιά τους και πόσο το υποστηρίζουν στη σύνδεσή τους με την ευρύτερη κοινότητα. Επίσης, εστιάζουν σε θέματα υγείας για όλη την οικογένεια» αναφέρει η μία από τους επικεφαλής της έρευνας, Sarah Clark.
Σχεδόν το 50% των μαμάδων και το 1/3 των μπαμπάδων ανέφεραν ότι στους στόχους τους είναι να αλλάξουν κάτι σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους. Πιο συγκρκειμένα:
- Πάνω από τα ¾ εστίασαν στο να έχουν περισσότερη υπομονή
- Πάνω από το ½ των γονιών να περνούν λιγότερο χρόνο στο κινητό
- Το ½ επίσης των γονιών ανέφερε ότι στόχος για τη νέα χρονιά είναι να ακολουθήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες
- Τέλος, το 1/3 αυτών να κάνουν γυμναστική μαζί με τα παιδιά τους.
Από τους όλους τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 3 στους 4 είχαν στόχους για τη νέα χρονιά, αναφέροντας ότι βάζοντας στόχους γίνονται καλύτεροι γονείς οι ίδιοι, και παράλληλα δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά για το πώς να προσπαθούν για κάτι που θέλουν.
«Ο καθορισμός στόχων για τη βελτίωση της ανατροφής των παιδιών μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν τις αξίες και τις προτεραιότητές τους, έχοντας θετικά αποτελέσματα στην υγεία και την ευημερία όλης της οικογένειας» επισήμανε η Clark.
Όσον αφορά στους στόχους των παιδιών:
- Σχεδόν το 70% σχετίζονται με τους βαθμούς και τις επιδόσεις στο σχολείο, ενώ λίγο παραπάνω από το ½ των παιδιών θέλουν να επιτύχουν σε μία δραστηριότητα.
- Περίπου 2 στα 5 παιδιά επικεντρώνονται στην άσκηση, τις διατροφικές συνήθειες, την εξοικονόμηση χρημάτων.
- Το 1/3 ήθελε να δοκιμάσει μία καινούρια εμπειρία.