Θλιβερή πρωτιά στην Ελλάδα για την παιδική τερηδόνα!
Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά τερηδόνας εμφανίζουν οι Έλληνες από πολύ μικρή ηλικία κατέχοντας από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στον παιδικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με στοιχεία, το 42,8% των παιδιών ηλικίας πέντε ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο σφραγισμένα δόντια.
Τα αρχικά της σημεία εντοπίζονται έως και στο 80% του διεθνούς πληθυσμού, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων και αθεράπευτων αναγκών από τη συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζονται διεθνώς σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και οι υπερήλικες, αλλά και στα άτομα αγροτικών περιοχών και χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Από ευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.500 άτομα, προκύπτει η ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση πάνω στο θέμα της τερηδόνας σε επίπεδο δημόσιας υγείας, αφού το 72% συμφώνησε ότι δεν πιστεύει ότι κάνει αρκετά για την πρόληψη της τερηδόνας και το ένα πέμπτο παραδέχθηκε ότι οι γνώσεις τους για την πρόληψη της τερηδόνας είναι ανεπαρκείς ή μηδαμινές.
Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, μόνο το 16,8% του ελληνικού πληθυσμού θεωρεί ότι γνωρίζει πως μπορεί να την προλάβει, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (83,2%) δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.
Με τη βοήθεια του οδοντίατρου, με καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ισορροπημένη διατροφή, η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει ήδη από τα αρχικά της στάδια πριν η βλάβη επεκταθεί και χρειαστεί σφράγισμα ή εξαγωγή του δοντιού.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ουλής, καθηγητής Παιδο - οδοντιατρικής, της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ανακοίνωσε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης «Βιωματική Μάθηση» - ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών των νηπιαγωγείων της χώρας, για την σημασία της φροντίδας της στοματικής υγείας.