Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να μαθαίνουν στα έφηβα παιδιά τους να είναι τέλεια
Γιατί οι έφηβοι παλεύουν για την τελειότητα και πώς θα το αλλάξετε αυτό.
Συνήθως τα παιδιά από την ηλικία των 12 και πάνω αναζητούν την τελειότητα. Οι γονείς, οι φίλοι και τα social media -το κάθε ένα από αυτά με διαφορετικό τρόπο- πιέζουν τα παιδιά να διαπρέψουν προσωπικά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά.
Οι έφηβοι ελπίζουν ότι αν τα καταφέρουν καλά πριν την αποφοίτησή τους, θα διαπρέψουν αργότερα. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι η τελειομανία είναι περιττή για να ευδοκιμήσουν οι μαθητές μετά το γυμνάσιο.
Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγουν να καθοδηγούν τους εφήβους τους προς την τέλεια επίδοση στο γυμνάσιο ή να μεγαλώνουν εφήβους που δίνουν προτεραιότητα στην αριστεία.
Οι έφηβοι δεν χρειάζονται τον τέλειο βαθμό για να πετύχουν
Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς όπου οι έφηβοι παλεύουν με την τελειομανία είναι οι βαθμοί. Οι ενήλικες συχνά τονίζουν τη σημασία του 19 και του 20.
Γνωρίζατε όμως, ότι δεν χρειάζονται καλοί βαθμοί για την επιτυχία; Συχνά, τα άτομα που δεν ήταν στην κορυφή της τάξης τους πετυχαίνουν στους τομείς που τους ενδιαφέρουν, σύμφωνα με το βιβλίο Hidden Potential, The Science of Achieving Greater Things του Adam Grant.
Η επιτυχία είναι πολυδιάστατη και η ακαδημαϊκή επίδοση είναι μόνο μια πτυχή της. Ενώ οι μαθητές που λαμβάνουν 17 και 15 μπορεί να έχουν χαμηλότερο σκορ στη βαθμολογία, αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες με άλλους τρόπους. Αυτοί οι βαθμοί δίνουν στους μαθητές εμπειρία στο να ξεπερνούν τις προκλήσεις, να αγκαλιάζουν την αποτυχία ως ευκαιρία μάθησης και να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες.
Υπάρχουν παιδιά που δεν είχαν τέλειους βαθμούς στο λύκειο και κατάφεραν σπουδαία πράγματα μεγαλώνοντας.
Οι χαμηλοί βαθμοί τους στο γυμνάσιο δεν εμπόδισαν τις μελλοντικές του επιτυχίες.
Τι μπορεί να δείχνει η πτώση στην σχολική επίδοση ενός παιδιού και τι μπορεί να σημαίνει
Η εικόνα της τελειότητας στα social media
Συχνά, τα παιδιά μαθαίνουν να κυνηγούν την τελειομανία εξαιτίας αυτού που βλέπουν στις οθόνες τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι έφηβοι φαίνονται φαινομενικά τέλειοι μαθητές, influencers και αθλητές. Οι εκατομμύρια φωνές στο Διαδίκτυο κάνουν τους έφηβους να αισθάνονται ανεπαρκείς σαν να πρέπει να κάνουν περισσότερα.
Τα social media είναι κομμάτι της καθημερινότητας όλων πια και είναι σχεδόν αδύνατο για τους έφηβους να μην επηρεαστούν από αυτά.
Ως γονείς θα πρέπει να διδάξετε στους εφήβους σας να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Από μικρή ηλικία, τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι η αξία τους δεν εξαρτάται από την εμφάνιση, τους βαθμούς ή τους φίλους.
Είναι σημαντικό να διδάσκεται επίσης η παιδεία στα social media: η ικανότητα κριτικής ανάλυσης πληροφοριών σε μέσα, όπως το Instagram ή το TikTok, και ο προσδιορισμός της ακρίβειας ή της αξιοπιστίας τους. Με λίγα λόγια θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας πως ό,τι υπάρχει στο διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητα και αληθινό.
Τα παιδιά μπορούν να έχουν πιο υγιείς σχέσεις με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας και θέτοντας όρια που θα τα εμποδίζουν να παρασυρθούν από αυτά.
Οικογενειακοί κανόνες για εφήβους
Οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να πιέζουν τα παιδιά τους
Σίγουρα οι γονείς δεν μαθαίνουν σκόπιμα στα παιδιά τους να είναι τέλεια. Μερικές φορές όμως, ασυνείδητα συμβάλλουν σε αυτό μέσω της στάσης ή της αντίδρασής τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε να μην επαινείτε τον έφηβό σας μόνο όταν σας φέρνει καλό βαθμό στο σπίτι, αλλά και όταν σας φέρει έναν βαθμό κάτω του μετρίου.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά τους να είναι τέλεια, αλλά αποδεκτά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους έφηβους να θέτουν σαφείς, απαιτητικούς στόχους χωρίς να περιμένουν το άψογο και το τέλειο. Οι στόχοι πρέπει να δίνουν έμφαση στην πρόοδο και στην υπέρβαση των ορίων, όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να διδάξουν στους εφήβους ότι οι ατέλειες είναι μέρος του ταξιδιού προς την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Το ίδιο και οι αποτυχίες.
Αγκαλιάζοντας τις ατέλειες, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και καλλιεργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, οι γονείς μπορούν να ενδυναμώσουν τους εφήβους τους, ώστε να τα βγάζουν πέρα με τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους χωρίς να έχουν την πίεση της τελειότητας.
με πληροφορίες από το todaysparent.com