Αντρικός καρκίνος μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσής του

Bigstock

Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού θεωρείται γυναικεία πάθηση αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του και στον άνδρα. 

Ο καρκίνος του μαστού συνδέεται κυρίως με γυναίκες άνω των 50 ετών (το CDC σημειώνει ο κίνδυνος εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία ). Ωστόσο, και άνδρες μπορούν να νοσήσουν.

Αυτό συχνά εκπλήσσει όσους και όσες το ακούν για πρώτη φορά, καθώς κατά την εφηβεία το γυναικείο στήθος αυξάνεται, συγκριτικά με το αντρικό. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα εμφάνισης καρκινικού όγκου στον αντρικό μαστό αυξάνεται με την ηλικία και σύμφωνα με έρευνα, είναι πιο συχνό σε άνδρες άνω των 35 ετών, αν και συνήθως επηρεάζει άνδρες ηλικίας μεταξύ 60 και 70 ετών.

Αίτια

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων , η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ακτινοβολία, η νοσογόνος παχυσαρκία αλλά και το οικογενειακό ιστορικό αποτελούν βασικές αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε άνδρες. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνους που είναι άνω των 35 ετών.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες μπορεί πολύ αργότερα από τις γυναίκες , αν και τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια.

Τα συχνότερα συμπτώματα που μπορούν να παρουσιάσουν οι άνδρες στον μαστό τους είναι τα εξής:

  • Ανώδυνο ψηλαφητό ογκίδιο, συνήθως κάτω από την περιοχή της θηλής και της θηλαίας άλω
  • Αλλαγή στο μέγεθος και στο σχήμα του μαστού
  • Εξέλκωση του δέρματος του μαστού
  • Έκκριμα και εισολκή της θηλής
  • Ψηλαφητοί μασχαλιαίοι λεμφαδένες

Οι ψηλαφητοί μασχαλιαίοι λεμφαδένες μπορεί να αποτελέσουν τη μοναδική κλινική ένδειξη ενός καρκίνου του μαστού.

Ο λόγος που ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο είναι λόγω του ότι είναι συνήθως απρόθυμοι να υποβληθούν σε εξετάσεις και συχνά περιμένουν μέχρι να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα . Ωστόσο, εάν εντοπιστεί έγκαιρα, οι πιθανότητες ίασης είναι αρκετά υψηλές.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η διαδικασία θεραπείας είναι η ίδια που υποβάλλεται και το γυναικείο κοινό και συνήθως απαιτεί την αφαίρεση του ιστού του μαστού μέσω χειρουργικής επέμβασης . Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι συχνά μέρη της θεραπευτικής αγωγής.

Πηγή: fitday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved