Γιατί πονάμε όταν έχουμε περίοδο;

Περίοδος: Γιατί πονάει το στήθος, γιατί έχουμε πονοκεφάλους και γιατί έχουμε κράμπες;

Γιατί πονάμε όταν έχουμε περίοδο;
Bigstock

Η διαδικασία της αποβολής αίματος από τη μήτρα κάθε μήνα ονομάζεται έμμηνος ρύση. Κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι κοινή, αλλά ο έντονος πόνος που κάνει δύσκολη την καθημερινότητά σας δεν είναι.

Το να έχει μια γυναίκα επώδυνες περιόδους είναι μια κατάσταση που ονομάζεται δυσμηνόρροια. Είναι η πιο συχνά αναφερόμενη διαταραχή της εμμήνου ρύσεως: Περισσότερες από τις μισές γυναίκες με εμμηνόρροια αναφέρουν πόνο για τουλάχιστον μία ή δύο ημέρες κάθε μήνα.

Οι επώδυνες περίοδοι μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο τύπους:

  • Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια συνήθως ξεκινά αμέσως μετά την πρώτη περίοδο. Συχνά προκαλείται από προσταγλανδίνες, οι οποίες εμφανίζονται φυσικά στο σώμα.
  • Η δευτερογενής δυσμηνόρροια εμφανίζεται συνήθως αργότερα στη ζωή και συχνά προέρχεται από μια αναπαραγωγική διαταραχή.

Ανεξάρτητα από το ποια αντιμετωπίζετε, υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Τι προκαλεί τον πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Η πρώτη σου περίοδος - Γράμμα στην κόρη μου

Μια ποικιλία επώδυνων συμπτωμάτων μπορεί να συνοδεύουν την έμμηνο ρύση. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λίγο πριν ξεκινήσει πραγματικά η περίοδός σας. Συνήθως μειώνονται κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου σας.

Προσταγλανδίνες

Οι κράμπες προκαλούνται από τα ορμονοειδή λιπίδια που ονομάζονται προσταγλανδίνες και κάνουν τη μήτρα σας να συστέλλεται ώστε να αποβάλει το περίσσιο αίμα.

Μόλις απελευθερωθούν, αυξάνουν τη δύναμη των συσπάσεων κατά τις πρώτες δύο ημέρες της περιόδου σας. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των προσταγλανδινών, τόσο πιο έντονες είναι οι κράμπες.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ναυτία και διάρροια.

Άλλες πιθανές αιτίες που προκαλούν κράμπες:

  • ενδομητρίωση
  • ινομυώματα
  • φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
  • στένωση του τραχήλου της μήτρας

Τα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη βοηθούν στην ανακούφιση από τις κράμπες. Αλλά εάν ο πόνος δεν μειώνεται καθόλου με ένα παυσίπονο, μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν η ορμονική θεραπεία είναι μια επιλογή.

Οιστρογόνα και προγεστερόνη

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τους πονοκεφάλους. Ακριβώς πριν από την έναρξη της περιόδου σας, υπάρχουν μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Μόλις νιώσετε πονοκέφαλο, είναι καλύτερο να τον αντιμετωπίσετε. Όσο πιο γρήγορα πάρετε κάποιο παυσίπονο, τόσο πιο πιθανό είναι να ανακουφιστείτε. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό. Εάν είναι δυνατόν, ξαπλώστε σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο.

Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά για την περίοδο ανά ηλικία

Μπορεί επίσης να θέλετε να τοποθετήσετε ένα κρύο πανί στο κεφάλι σας ή να χαλαρώσετε παίρνοντας βαθιές αναπνοές. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει τι είναι καλύτερο να λάβετε ώστε να υποχωρήσει ο πονοκέφαλος.

Οι ορμόνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο και ευαισθησία στο στήθος, κάτι που μπορεί να είναι πολύ άβολο για ορισμένες γυναίκες. Τα οιστρογόνα διευρύνουν τους πόρους του μαστού και η προγεστερόνη κάνει τους αδένες του γάλακτος να διογκώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ευαισθησία του μαστού.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε «βαρύ» το στήθος σας. Και σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας συμβουλέψει τι να κάνετε για να υποχωρήσει ο πόνος που νιώθετε στο στήθος σας.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved