Το tip της μαμάς: Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Τι δείχνουν μελέτες

Χρειάζεται πλύσιμο το ρύζι πριν το μαγείρεμα;

Το tip της μαμάς: Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Τι δείχνουν μελέτες
Bigstock

Στο ερώτημα πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε, ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει.

Οι ειδικοί στη μαγειρική υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα μειώνει την ποσότητα αμύλου. Μπορείτε να το διαπιστώσετε κοιτάζοντας το θολό νερό της έκπλυσης, το οποίο οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι το ελεύθερο άμυλο (αμυλόζη) στην επιφάνεια του κόκκου του ρυζιού που παράγεται από τη διαδικασία άλεσης.

Το tip της μαμάς: Απλά μυστικά για το πιο αφράτο ρύζι

Στους γαστρονομικούς κύκλους, το πλύσιμο προτείνεται για ορισμένα πιάτα και ο στόχος είναι το σπυρωτό ρύζι, που δεν κολλάει. Ωστόσο, για άλλα πιάτα όπως είναι το ριζότο, το πλύσιμο αποφεύγεται.

afroto-rizi.jpg

Υπάρχουν στοιχεία ότι το πλύσιμο του ρυζιού το κάνει λιγότερο κολλώδες;

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα ίσως να μην είναι απαραίτητο. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science, διαπίστωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος σκοτώνουν όλα τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο ρύζι, ανεξάρτητα από το αν έχει πλυθεί προηγουμένως.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η κολλώδης ουσία δεν οφείλεται στο επιφανειακό άμυλο (αμυλόζη) αλλά σε ένα διαφορετικό άμυλο που ονομάζεται αμυλοπηκτίνη που εκπλένεται από τους κόκκους του ρυζιού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.

Ο τύπος λοιπόν του ρυζιού παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα το πλύνετε πριν το μαγείρεμα ή όχι. Για παράδειγμα, το λευκό ρύζι τείνει να έχει περισσότερο άμυλο από το καστανό, επομένως το πλύσιμο ενδείκνυται.

Organic White Uncooked Rice And Dried Basmati Rice Plant Onwooden Table

Πλύσιμο ρυζιού: Πού οφελεί

Παραδοσιακά το ρύζι πλένεται για να φύγει η σκόνη, οι μικρές πέτρες και τα κομμάτια φλοιού που είχαν απομείνει από τη διαδικασία αποφλοίωσης του.

Με την έντονη χρήση πλαστικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, έχουν βρεθεί μικροπλαστικά σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού. Η διαδικασία πλύσης έχει αποδειχθεί ότι ξεπλένει έως και το 20% των πλαστικών από το ρύζι.

Αυτή η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από τη συσκευασία (πλαστικές ή χάρτινες σακούλες) στην οποία αγοράζετε το ρύζι, περιέχει το ίδιο επίπεδο μικροπλαστικών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα πλαστικά στο (προμαγειρεμένο) στιγμιαίο ρύζι βρέθηκε να είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι στο άψητο ρύζι. Εάν ξεπλύνετε εκ των προτέρων το στιγμιαίο ρύζι, θα μπορούσατε να μειώσετε τα πλαστικά κατά 40%.

Το ρύζι είναι επίσης γνωστό ότι περιέχει σχετικά υψηλά επίπεδα αρσενικού.Το πλύσιμο αφαιρεί περίπου το 90% του βιο-προσβάσιμου αρσενικού, αλλά ξεπλένει επίσης μια μεγάλη ποσότητα άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία μας, όπως χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο και βανάδιο.

Με πληροφορίες από theconversation.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved