To tip της μαμάς: Αν χρησιμοποιείτε φιδάκι για κουνούπια, να τι πρέπει να γνωρίζετε

Bigstock

Μελέτες έδειξαν ότι ο καπνός που παράγεται από την καύση μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία.

Το φιδάκι, με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα, είναι μακράν το πιο δημοφιλές αντικουνουπικό του καλοκαιριού, ειδικά σε ανοιχτούς χώρους.

Πρόκειται για μια οικονομική και αποτελεσματική λύση καθώς κρατά τα κουνούπια μακριά σε κήπους, βεράντες και αυλές.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το φιδάκι

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το φιδάκι κατακευάζεται από σκόνη πυρέθρου ενώ υπάρχουν σπείρες που περιέχουν φυτικές ουσίες όπως η σιτρονέλλα.

Οι ανησυχίες των ειδικών, ωστόσο, επικεντρώνονται στο καπνό από την καύση της σπείρας σε κλειστό χώρο, καθώς μελέτη του 2003 διαπίστωσε ότι παράγει την ίδια ποσότητα σωματιδίων που παράγουν 75 -137 αναμμένα τσιγάρα. Η δε φορμαλδεΰδη που απελευθερώνεται αντιστοιχεί με εκείνη 51 τσιγάρων.

Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή των βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται στα φιδάκια (δηλαδή η μετάβαση σε ξυλάνθρακα από άλλο οργανικό υλικό) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των σωματιδίων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται το φιδάκι σε κλειστούς χώρους.

Παρά το ευρύ φάσμα των διαθέσιμων προϊόντων, τα ενεργά συστατικά (δηλαδή τα προϊόντα απώθησης κουνουπιών ή θανάτωσης) δεν διαφέρουν πάρα πολύ. Υπάρχουν είτε συνθετικά πυρεθροειδή είτε βοτανικά εκχυλίσματα (π.χ. έλαιο κιτρονέλλας, έλαιο ευκαλύπτου). Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι μερικά περιέχουν συνδυασμό και των δύο. Ακριβώς επειδή το "citronella" είναι γραμμένο με έντονους χαρακτήρες στη συσκευασία, μπορεί να εξακολουθεί να περιέχει ένα από τα συνθετικά πυρεθροειδή.

Πύρεθρο

Το πύρεθρο, προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου κι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως εντομοκτόνο και ως θεραπεία για τις ψείρες στη Μέση Ανατολή (Περσική σκόνη, επίσης γνωστή ως «Περσικό pellitory»). Είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα μη-συνθετικά εντομοκτόνα, τα οποία επιτρέπονται στην πιστοποιημένη βιολογική γεωργία.

Οι άνθρωποι που εκτίθενται στο πύρεθρο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως κνησμό (φαγούρα), δερματίτιδα, βλατίδες, ερύθημα (κόκκινο δέρμα), ρινόρροια (καταρροή), φτέρνισμα και άσθμα.

Με πληροφορίες από το cameronwebb.wordpress.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved