Αλήθεια, εσύ μπορείς να απενοχοποιήσεις τα μικρά λαθάκια στην ανατροφή του μωρού σου;

Πέγκυ Τζάννε

Η διατροφή καλύπτει τις ανάγκες του μωρού μας;

Πολύ θα ήθελα στα αλήθεια να ξέρω αν υπάρχει έστω και ένας γονέας/φροντιστής, ο οποίος ξαπλώνει το βράδυ στο κρεβάτι του απαλλαγμένος από ενοχές για το πώς κύλησε η ημέρα και για το τι θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά με το μικρό του.

Λάθη που φαντάζουν τεράστια και μας απασχολούν, μας κρατούν άγρυπνους και μας γεμίζουν ενοχές. Όμως να σας πω κάτι; Όσο και αν αυτά τα λάθη δείχνουν μεγάλα, είναι στ’ αλήθεια μικρής σημασίας. Βλέπετε, η ανατροφή του παιδιού μας είναι η πιο βαρυσήμαντη δουλειά που μας ανατέθηκε από την ημέρα που αυτό ήρθε στον κόσμο. Έτσι, είναι αναμενόμενο πως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα κάνουμε όλα σωστά και είμαστε αλάνθαστοι. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος και έτσι, είμαστε όντα ατελή και εμπαθή.

Είναι, λοιπόν, ουτοπικό να προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας πως θα υπάρξει η ημέρα που θα γίνουμε οι τέλειοι γονείς, θα είμαστε αψεγάδιαστοι, όλα θα τα κάνουμε σωστά και θα τα φέρουμε εις πέρας χωρίς να γίνουν λάθη ή να παρεκκλίνουμε από αυτό που έχουμε φανταστεί ως ιδανικό.

Ο πιο συχνός λόγος ενόχων είναι «οι φωνές»

Ζούμε σε μια εποχή που η καθημερινότητα είναι πολύ έντονη. Όντας μέσα σε αυτήν την καθημερινότητα και στις τόσες υποχρεώσεις, όλοι ως γονείς θα χάσουμε την ψυχραιμία μας, οι τόνοι θα ανέβουν και πριν ακόμη το συνειδητοποιήσουμε, το δωμάτιο θα κατακλυστεί από φωνές.

Μια σκέψη, που πάντοτε με ηρεμεί, είναι ότι το παιδί μας, μας αγαπάει και μέσα του βαθιά γνωρίζει ότι κι εμείς αισθανόμαστε απέραντη, μοναδική αγάπη για αυτό. Η ψυχική αυτή αναστάτωση θα διαρκέσει λίγες μόνο στιγμές, ενώ η αγάπη συμβαίνει, είναι απεριόριστη και θα εξακολουθεί να υπάρχει και αύριο και για πάντα.

Έτσι, όσο και να ενοχοποιούμε τον εαυτό μας, τα συναισθήματα του μωρού μας για εμάς, καθώς και τα δικά μας για εκείνο, δεν αλλάζουν μιας και η αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά είναι πάντοτε το πιο ασφαλές καταφύγιο, κάτι που δηλώνει την τεράστια δύναμη της αγάπης και μαρτυράει τον σπουδαίο αυτόν δεσμό.

Μήπως είμαστε αρκετά ελαστικοί;

Έπειτα, σίγουρα κάποιοι από εμάς φοβόμαστε ότι είμαστε υπερβολικά ελαστικοί. Αναρωτιόμαστε αν βλάπτουμε το παιδί μας κάνοντας του τα χατίρια και αν τα «όχι» θα έπρεπε να υπερτερούν των «ναι».

Όμως, η απάντηση και εδώ είναι πάλι αυτή η μαγική λέξη με τη μεγάλη δύναμη: Η αγάπη. Ποιο παιδί έγινε κακομαθημένο και εγωκεντρικό, επειδή ο φροντιστής του του προσέφερε απλόχερα ό,τι είχε ανάγκη στην βρεφική ηλικία; Είναι στ’ αλήθεια λάθος τα τόσα «ναι» στην ανατροφή ενός παιδιού ή μήπως έτσι καταφέρνουμε να καλύψουμε τις συναισθηματικές του ανάγκες;

Η διατροφή καλύπτει τις ανάγκες του μωρού μας;

Τέλος, μια ακόμη αιτία που συχνά μας κάνει να γεμίζουμε ενοχές και τύψεις αφορά στη διατροφή του μωρού. «Έφαγε αρκετά;», «Μήπως η ποσότητα ήταν υπερβολική;», «Πειράζει να παραλείψω ένα γεύμα;», «Πάλι έφαγε γλυκό, ενώ δεν πρέπει!».

Για το τελευταίο, όμως, έχω τη λύση! Διότι τα γιαουρτάκια Δέλτα Advance είναι τα μόνο με φυσικά σάκχαρα, υπέροχη γεύση από τα φρούτα και τα δημητριακά και υψηλή θρεπτική αξία, με πληθώρα γευστικών συνδυασμών για μωρά από έξι μηνών. Σίγουρα η καλύτερη επιλογή για ένα γεύμα της ημέρας που θα απολαύσει το παιδί και οι γονείς θα μείνουν ήσυχοι πως έχουν συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών ανάπτυξης του μικρού τους.

Βεβαίως, όλα όσα μας απασχολούν είναι σοβαρά ζητήματα, ωστόσο, τίποτα που δεν συμβαίνει σε τακτική βάση δεν είναι καθοριστικής σημασίας για την ανατροφή του μωρού μας και συνεπώς, δεν μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανάπτυξή του. Οι ενοχές είναι μέρος της καθημερινότητας και τα μικρά λάθη επίσης. Όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε, τόσο πιο σύντομα θα απαλλαγούμε από τις τύψεις και θα απενοχοποιήσουμε τα μικρά λαθάκια που όλοι ως γονείς κάνουμε καθημερινά.

Πέγκυ Τζάννε
German & English Childhood Educator

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved