Το tip της μαμάς: Απλοί τρόποι για να επαναχρησιμοποιήσετε τις πλαστικές σακούλες στο σπίτι

Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας: Γιατί είναι σημαντικό να επαναχρησιμοποιείτε ή να ανακυκλώνετε σωστά τις πλαστικές σακούλες. 

Το tip της μαμάς: Απλοί τρόποι για να επαναχρησιμοποιήσετε τις πλαστικές σακούλες στο σπίτι
Bigstock

Οι πλαστικές σακούλες προκαλούν σημαντικά οικολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το βασικό πρόβλημα είναι η ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων. Πολλές σακούλες καταλήγουν στους δρόμους και στη συνέχεια μολύνουν μεγάλες πηγές νερού, ποτάμια και ρυάκια.

7 τρόποι για να μειώσετε την χρήση πλαστικών στο σπίτι

Ακόμα και όταν απορρίπτονται σωστά, χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποσυντεθούν, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αντίθετα, όταν απορρίπτονται με ακατάλληλο τρόπο, μολύνουν υδάτινες οδούς, φράζουν υπονόμους και βρίσκονται στους ωκεανούς, επηρεάζοντας τα οικοσυστήματα των θαλάσσιων οργανισμών. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, αν οι χώρες δεν καταλήξουν σε επείγοντα μέτρα για την προώθηση της αποτελεσματικής παραγωγής, χρήσης και διαχείρισης απορριμμάτων πλαστικών καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια στους ωκεανούς έως το 2050.

Τips για μαμάδες: Έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσετε τα πλαστικά σακουλάκια με zip

Στη χώρα μας από την 1 Ιανουαρίου 2021 οι πολίτες πληρώνουν περιβαλλοντικό τέλος 7 λεπτών τη σακούλα, ενώ από τις 3 Ιουλίου 2021 απαγορεύεται η διάθεση οξοδιασπώμενων σακουλών.

xriseis-plastikes-sakoules.jpg

Τρόποι να επαναχρησιμοποίησης της πλαστικής σακούλας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μείωση της χρήσης πλαστικού είναι η καλύτερη λύση για το περιβάλλον. Η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών σακουλών που έχετε ήδη, είναι ένας τρόπος για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα και να αποτρέψετε τη ρύπανση.

Πώς μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε ή να ανακυκλώσετε τις πλαστικές σας σακούλες στο σπίτι; Να μερικές ιδέες που βρήκαμε στο etsus.co

  • Χρησιμοποιήστε ξανά και ξανά τις πλαστικές σακούλες όταν κάνετε τα ψώνια σας.
  • Χρησιμοποιήστε τις για αποθήκευση ή μεταφορά άλλων αντικειμένων.
  • Καλύψτε με τις πλαστικές σακούλες έπιπλα ή αντικείμενα που θέλετε να προστατεύσετε από τη σκόνη.
  • Αξιοποιήστε τις για τα σκουπίδια της κουζίνας και του μπάνιου.
  • Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες για να φυλάξετε παιχνίδια, στολίδια ή εποχιακά διακοσμητικά.
  • Καλύψτε περιοχές του κήπου σας με πλαστικές σακούλες για να πνίξετε τα ζιζάνια και να βελτιώσετε την ποιότητα του εδάφους.

Tι άλλο μπορείτε να κάνετε τις πλαστικές σακούλες; Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, προσπαθήστε να περιορίσετε την πλαστική σακούλα, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες για τα ψώνια σας είτε στο σούπερ μάρκετ είτε στα καταστήματα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τις πλαστικές σακούλες

Οι πλαστικές σακούλες, εκτός από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μετά την απόρριψη, εάν εκτεθούν σε σταθερό ηλιακό φως, η επιφάνεια του πλαστικού παράγει σημαντικές ποσότητες δύο αερίων του θερμοκηπίου - του μεθανίου και του αιθυλενίου.

Επιπλέον, οι πλαστικές σακούλες διασπώνται από την αποικοδόμηση του πολυμερούς αλλά όχι από τη βιοαποικοδόμηση. Ως αποτέλεσμα, τυχόν τοξικά πρόσθετα που περιέχουν - όπως επιβραδυντικά φλόγας, αντιμικροβιακά και πλαστικοποιητές - θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον. Πολλές από αυτές τις τοξίνες,όπως αναφέρεται στο el.wikipedia.org επηρεάζουν άμεσα τα ενδοκρινικά συστήματα των οργανισμών, τα οποία ελέγχουν σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος.

Η έρευνα δείχνει ότι η μέση διάρκεια ζωής μιας πλαστικής σακούλας είναι περίπου 20 χρόνια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved