To tip της μαμάς: Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να στρώσετε τα χαλιά στο σπίτι

Bigstock

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν στρώσετε τα χαλιά ( εκτός από το κρύο).

Αρχές Οκτώβρη και η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά για την εποχή, επίπεδα.

Ωστόσο, νωρίς το πρωί και το βράδυ, κάνει ψύχρα και πολλοί από εσάς έχετε ήδη κατεβάσει από την ντουλάπα μια λεπτή κουβερτούλα για τον ύπνο.

Tips για μαμάδες: Οι πιο συνηθισμένοι λεκέδες στα χαλιά και πώς να τους εξαφανίσετε

Πότε στρώνουμε χαλιά

Κι ερχόμαστε στο ερώτημα που πιθανόν σας απασχολεί: να στρώσετε τώρα τα χαλιά ή να περιμένετε μέχρι τον Νοέμβρη;

Παλιότερα, οι νοικοκυρές φρόντιζαν να στρώσουν τη παραμονή του Αγίου Δημητρίου ώστε ανήμερα της γιορτής, 26 Οκτωβρίου, να είναι έτοιμο το σπίτι.

To tip της μαμάς: Μικρά μυστικά για το στρώσιμο των χαλιών

Και μπορεί η συνήθεια αυτή να έχει αλλάξει λόγω και των καιρικών συνθηκών, ωστόσο, το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου οι περισσότεροι έχουν στρώσει τα χαλιά (άλλωστε ξεκινά και ο στολισμός για τα Χριστούγεννα).

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη για να στρώσετε τα χαλιά στο σπίτι

Μικρά παιδιά

Αν έχετε μικρά παιδιά που παίζουν στο πάτωμα και μπουσουλάνε, είναι λογικό να στρώσετε με το που αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία. Αν το πάτωμα είναι παρκέ μπορείτε να το καθυστερήσετε μέχρι τέλη Οκτώβρη, αν όμως έχετε μάρμαρο ή πλακάκι τότε δεν έχετε πολλές επιλογές.

Θερμοκρασία και υγρασία

Η ιδανική θερμοκρασία, σύμφωνα με τους ειδικούς για να στρώσετε, είναι συνήθως μεταξύ 18°C ​​και 24°C. Η υπερβολική ζέστη ή το κρύο ενδεχομένως να επηρεάσουν την υφή του χαλιού. Επίσης, τα βέλτιστα επίπεδα υγρασίας για την τοποθέτηση χαλιών κυμαίνονται μεταξύ 40% και 60%. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας ενώ οι ξηρές συνθήκες κάνουν τις ίνες του χαλιού να γίνουν εύθραυστες και επιρρεπείς σε φθορά.

Κλίμα

Σημαντικό ρόλο παίζει το κλίμα της κάθε περιοχής. Στα βόρεια προφανώς το κρύο είναι πιο αισθητό σε σχέση με τα νότια. Ανάλογα λοιπόν με το αν αντέχετε το κρύο ή όχι, θα πάρετε την απόφαση να στρώσετε και τα χαλιά.

Συμβουλές για το στρώσιμο των χαλιών

Καθάρισμα

Πριν στρώσετε το χαλί θα πρέπει να σκουπίσετε και να σφουγγαρίσετε πολύ καλά τον χώρο. Καθαρίστε τα σοβατεπί, απομακρύνετε τη σκόνη και βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει καλά το δάπεδο πριν τοποθετήσετε τα χαλιά.

Σκούπισμα χαλιού

Αν έχετε δώσει για καθάρισμα το χαλί, πριν το στρώσετε αερίστε το στη βεράντα. Αν πάλι το καθαρίσατε μόνοι σας, σκουπίστε το καλά με την ηλεκτρική σκούπα και από τις δύο πλευρές.

Υπόστρωμα χαλιού

Για να μη γλιστράει το χαλί και να είναι σταθερό, μια καλή λύση είναι το αντιολισθητικό υπόστρωμα. Μπορείτε να το κόψετε και να το βάλετε σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να μη μετακινείται. Το υπόστρωμα κάνει το χαλί πιο μαλακό ακόμα κι αν είναι λεπτό.

Έπιπλα

Συνήθως τα έπιπλα αφήνουν σημάδια πάνω στο χαλί. Για να τα αποφύγετε - για την ακρίβεια να μη δείχνουν τόσο έντονα -, μπορείτε να βάλετε κάτω από τις καρέκλες και το τραπέζι, αυτοκόλλητα από τσόχα.

Αν το μέγεθος του χαλιού είναι μικρότερο από αυτό που θα θέλατε αλλά δεν μπορείτε στην παρούσα φάση να το αντικαταστήσετε, μια καλή λύση είναι να κάνετε αναδιάταξη των επίπλων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved