Μαρία Στάβαρη και Φιλίνη Παναγιωτοπούλου: Το δημιουργικό δίδυμο πίσω από το Play Art Repeat

Νίκη Παπανικολάου

Η Μαρία Στάβαρη και η Φιλίνη Παναγιωτοπούλου, ιδρύτριες του Play Art Repeat μίλησαν στο Mothersblog.gr για τον ρόλο της τέχνης στη ζωή των παιδιών και τα σημαντικά οφέλη  από την επαφή τους με το θεατρικό παιχνίδι ( κι όχι μόνο).

Η Μαρία Στάβαρη και η Φιλίνη Παναγιωτοπούλου είναι φίλες και κουμπάρες. Έχουν τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας και τις ίδιες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Πάνω απ΄όλα όμως, τρέφουν την ίδια αγάπη για το θέατρο και τα παιδιά.

Θέλοντας λοιπόν να διοχετεύσουν όλη τους την ενέργεια σε κάτι δημιουργικό, άνοιξαν τον δικό τους πολυχώρο Play Art Repeat που φέτος κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας.

Τα παιδιά που θα τον επισκεφτούν μπορούν να επιλέξουν ποικίλες δραστηριότητες όπως θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, παιδική Zumba και μουσικοκινητική ενώ υπάρχουν θεατρικά εργαστήρια, μαθήματα musical και swing χορών για εφήβους και ενήλικες.

Κι αν αναρωτιέστε τι μπορεί να κερδίσει ένα παιδί από το θεατρικό παιχνίδι πέρα από ψυχαγωγία, τόσο η Μαρία Στάβαρη όσο και η Φιλίνη Παναγιωτοπούλου τονίζουν ότι είναι πολλά περισσότερα: γνωρίζει τον εαυτό του, αποκτά αυτοπεποίθηση, μαθαίνει να λειτουργεί συλλογικά, κοινωνικοποιείται.

Η Μαρία Στάβαρη και η Φιλίνη Παναγιωτοπούλου ένωσαν τις δυνάμεις και δημιούργησαν τον πολυχώρο Play Art Repeat

«Απέναντι στη διάχυτη βία μιας κοινωνίας που εξαγριώνει, η τέχνη έρχεται να ενημερώσει και να εξευμενίσει», λέει χαρακτηριστικά η Φιλίνη Παναγιωτοπούλου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του play art repeat; Ποιος είναι ο στόχος σας, η επιθυμία σας;

Μαρία Στάβαρη: Με τη Φιλίνη συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, είμαστε κολλητές και κουμπάρες, έχουμε κοινή οπτική στο χώρο και συνεννοούμαστε με τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας θα έλεγα. Μετά τον εγκλεισμό της καραντίνας η δημιουργικότητα μας είχε χτυπήσει κόκκινο. Έτσι, μέσα σε μια εβδομάδα, πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε το δικό μας χώρο και να στεγάζουμε εκεί τις καλλιτεχνικές μας δραστηριότητες. Φάνταζε εντελώς τρελό σε φίλους και γνωστούς, αλλά εμείς επιμέναμε! Αμέσως βρήκαμε το χώρο και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε κάθε γωνιά του Play Art Repeat με πολύ φροντίδα και αγάπη. Σήμερα ο πολυχώρος μας κλείνει 3 χρόνια!

Φιλίνη Παναγιωτοπούλου: Η αγάπη μας για το θέατρο και τα παιδιά μας έκανε να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Στόχος του play art repeat είναι τα παιδιά μέσα από τα εργαλεία και τις δυνατότητες του θεάτρου, να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, αλλά και να βρουν την δική τους θέση μέσα σε αυτόν. Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη διαδικασία ανακάλυψης και γνώσης μέσα από την καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας.

Μαρία Στάβαρη: H επιθυμία μας είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε πολλά χρόνια τον πολυχώρο μας, να γνωρίσουμε πολλά- πολλά παιδιά που θα τους έχουμε μεταδώσει την αγάπη μας για τις τέχνες και όταν με το καλό μεγαλώσουν και φύγουν να μας έχουν στις αναμνήσεις και στην καρδιά τους.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται οι δράσεις του πολυχώρου και πώς μπορούν να απασχοληθούν τα παιδιά;

Φιλίνη Παναγιωτοπούλου: Στον πολυχώρο μας θα βρείτε δραστηριότητες αισθητηριακού χαρακτήρα που απευθύνονται σε βρέφη έως 3 ετών με τη συνοδεία γονέα, αλλά και πολλές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 4 ετών και πάνω, όπως θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, παιδική Zumba και μουσικοκινητική. Επιπλέον υπάρχουν θεατρικά εργαστήρια, μαθήματα musical και swing χορών για εφήβους και ενήλικες.

Μαρία Στάβαρη

Τι κερδίζει το παιδί μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την επαφή του με τις τέχνες;

Φιλίνη Παναγιωτοπούλου: Το παιδί μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά και να ενισχύσει τη σκέψη του, τα συναισθήματα του και τη φαντασία του. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι προσεγγίζεται και αναλύεται η ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα παιδιά μαθαίνουν να έρχονται σε επαφή με καταστάσεις από την καθημερινότητα τους. Γιατί να έρθει ένα παιδί στον χώρο μας; Για να γνωρίσει τον εαυτό του πρώτα απ’ όλα. Για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και πειθαρχεία. Να μάθει να δουλεύει συλλογικά.

Και ακόμα να κοινωνικοποιηθεί. Έχει αποδειχθεί ότι το θέατρο συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε παιδιού. Πολλές φορές το παιδί που παίρνει μέρος σε μια θεατρική ομάδα, γίνεται και καλύτερος μαθητής.

Είναι η τέχνη, γενικά, ένα ισχυρό αντίβαρο στο εικονικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά;

Φιλίνη Παναγιωτοπούλου: Απέναντι στη διάχυτη βία μιας κοινωνίας που εξαγριώνει , η τέχνη έρχεται να ενημερώσει και να εξευμενίσει. Μέσα από την τέχνη τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και πειθαρχεία μαθαίνουν να δουλεύουν συλλογικά και ακόμα και να κοινωνικοποιηθούν, έτσι τα παιδιά γεμίζουν με εφόδια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες τις καθημερινότητας που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους

Μαρία Στάβαρη: Η τέχνη για μένα αποτελεί ένα παράθυρο με αληθινή θέα! Το ανοίγεις και από εκεί μπαίνει το οξυγόνο!

Οι γονείς ενδιαφέρονται να ασχοληθούν τα παιδιά τους με τις τέχνες ή τις αντιμετωπίζουν ως μια δραστηριότητα για συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα;

Φιλίνη Παναγιωτοπούλου: Tα τελευταία χρόνια οι γονείς ψάχνουν, ρωτούν και ενημερώνονται για το πού να στείλουν τα παιδιά τους. Δεν το βλέπουν ως μια δραστηριότητα για μια φορά την εβδομάδα που πρέπει να τα στείλουν, αλλά τα παροτρύνουν να ασχοληθούν με τις τέχνες και κυρίως με το θέατρο, που έχει αποδειχθεί ότι το θέατρο συμβάλει στην ανάπτυξη και την προσωπικότητα κάθε παιδιού. Οι γονείς το ψάχνουν και για αυτό μας επιλέγουν άλλωστε!

Φιλίνη Παναγιωτοπούλου

Εσείς τι έχετε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια με την ενασχόληση σας με την τέχνη και την επαφή με τα παιδιά;

Μαρία Στάβαρη: Όλα αυτά τα χρόνια η ενασχόληση μου με την τέχνη και η επαφή μου με τα παιδιά, θεωρώ ότι με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο. Η τέχνη μου προκαλεί έντονη πνευματική διέγερση και με βοηθάει να εκφράσω τα συναισθήματα μου. Με απελευθερώνει και ομορφαίνει τη ζωή μου, τόσο αισθητικά όσο και πολιτιστικά. Η επαφή μου με τα παιδιά με ανανεώνει καθημερινά, εξάπτει τη φαντασία μου και μου επιτρέπει να διατηρώ ζωντανό το παιδί μέσα μου.

Εκτός από τον πολυχώρο που αφιερώνετε πολύ από το χρόνο σας, βρίσκετε την ίδια χαρά και απόλαυση όταν παίζετε σε θεατρικές παιδικές παραστάσεις, κάνετε διασκευές και διδάσκετε;

Μαρία Στάβαρη: Δεν ξέρω τι από όλα αυτά μου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά. Δεν θα μπορούσα να διαλέξω ένα. Είναι αλληλένδετα στο κεφάλι μου. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Απολαμβάνω φυσικά το να βρίσκομαι πάνω στη σκηνή και να ερμηνεύω τον εκάστοτε ρόλο, όμως μου αρέσει το ίδιο το να ορίζω ένα έργο είτε γράφοντας, είτε σκηνοθετώντας το.

Πιστεύετε ότι οι τέχνες στη χώρα μας αντιμετωπίζονται ως μια ψυχαγωγική δραστηριότητα και τίποτα άλλο;

Μαρία Στάβαρη: To σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια απλή ψυχαγωγική δραστηριότητα. Οι τέχνες είναι ένα σπουδαίο εργαλείο παίδευσης. Διαμορφώνουν την κριτική σκέψη, καλλιεργούν την ενσυναίσθηση. Οι τέχνες και κυρίως το θέατρο μας διδάσκει τις αξίες της ζωής, ανοίγει τους πνευματικούς μας ορίζοντες και φυσικά καλλιεργεί την καλαισθησία. Σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, αν όλοι οι άνθρωποι διατηρούσαν πιο στενή επαφή με τις τέχνες.

Η Μαρία Στάβαρη και η Φιλίνη Παναγιωτοπούλου είναι φίλες κι έχουν τις ίδιες καλλιτεχνικές ανησυχίες.

To γεγονός ότι μετά τον κορονοϊό υπάρχει μια ανάγκη του κοινού για θέατρο, μουσικές παραστάσεις, συναυλίες πιστεύετε ότι είναι παροδικό ή κάτι αρχίζει να αλλάζει;

Μαρία Στάβαρη: Την περίοδο της καραντίνας αντιληφθήκαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χάσαμε ακόμα και τη δυνατότητα για τα αυτονόητα. Όπως το να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Μας έλειψαν οι κοινωνικές συναθροίσεις σ’ ένα θέατρο ή μια μουσική σκηνή και επειδή δεν μπορούσαμε να πάμε τα εκτιμήσαμε διπλά. Μακάρι να μην είναι παροδικό, μακάρι η ανάγκη μας για περισσότερη τέχνη, να κρατήσει!

Tη φετινή σεζόν εκτός από τις δράσεις του πολυχώρου, θα περιμένουμε κάτι άλλο από εσάς;

Μαρία Στάβαρη: Πράγματι, στον πολυχώρο μας, έχουμε ξεκινήσει πολύ δυναμικά τη φετινή σεζόν, με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Τρέχουμε πολλά εκπαιδευτικά και εποχιακά προγράμματα για τα σχολεία. Παράλληλα ετοιμαζόμαστε για την πρεμιέρα μας, στην παιδική θεατρική παράσταση: ‘’Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι’’ του Χρήστου Δασκαλάκη, η οποία είχε ανέβει ξανά, πριν τον κορονοϊό και είχε κατακτήσει τις καρδιές των θεατών. Επιπλέον, ανυπομονώ για την έκδοση του πρώτου μου παραμυθιού με τίτλο ‘’Ο ποντικο-εφευρέτης’’ και για το ανέβασμα της ιστορίας μου, στη θεατρική σκηνή. Τέλος, εννοείται ότι και φέτος με τη θεατρική μας ομάδα smARTies θα κάνουμε θαύματα! Έρχονται δυο φοβερές παραστάσεις από αυτό το εξαιρετικό team των μαθητών μας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον πολυχώρο Play Art Repeat εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved