Έχασες την ψυχραιμία σου; Να πώς θα ζητήσεις συγγνώμη από το παιδί σου μετά από ένα ξέσπασμα

«Επειδή το λέω εγώ», πόσοι από εμάς έχουμε πει αυτές τις λέξεις στα παιδιά μας τις στιγμές που έχουμε νεύρα;

Μαργαρίτα Νικολάου
Έχασες την ψυχραιμία σου; Να πώς θα ζητήσεις συγγνώμη από το παιδί σου μετά από ένα ξέσπασμα
Bigstock

Πόσοι από εσάς χάνουν την ψυχραιμία τους, ακόμη και για απλά πράγματα;

Η γονεϊκότητα είναι γεμάτη με στιγμές χαράς, αλλά και με προκλήσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τους πιο υπομονετικούς γονείς στα άκρα. Και ναι, δεν είστε οι μόνοι και δεν είστε μόνοι.

Μέθοδος Montessori: Γιατί δεν πρέπει να αναγκάζετε τα παιδιά να λένε «συγγνώμη»

Γιατί όμως, εκνευριζόμαστε και κυρίως γιατί ξεσπάμε κάποιες φορές στα παιδιά μας; Η δουλειά του γονιού είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης, με ρίσκα, χωρίς ρεπό, άδεια ή αναρρωτικές ημέρες. Μέσα στο σπίτι έχουμε πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες και μερικές φορές, η υπομονή μας εξαντλείται. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να ξεσπάσουμε: να υψώσουμε τη φωνή, να χτυπήσουμε μια πόρτα πίσω μας, να ξεσπάσουμε, να πούμε λόγια που δεν θέλουμε και αυτό είναι ανθρώπινο και είναι καλό να το αναγνωρίζουμε.

Πώς όμως θα ζητήσουμε συγγνώμη από τα παιδιά μας -ειδικά όταν δεν φταίνε για τα δικά μας νεύρα και ξεσπάσματα;

7 τρόποι να ζητήσετε ειλικρινά συγγνώμη από το παιδί σας

Βρείτε την ηρεμία σας: Μόλις νιώσετε ότι χάνετε την ψυχραιμία σας, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε για λίγο. Ασχοληθείτε με μια γρήγορη δραστηριότητα που σας ηρεμεί, είτε πρόκειται για λίγα λεπτά βαθιάς αναπνοής, είτε για έναν σύντομο περίπατο, είτε απλώς βγείτε έξω για καθαρό αέρα. Αυτό βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες και σας επιτρέπει να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας.

Εξασκηθείτε στην αυτογνωσία: Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να αναλογιστείτε τι προκάλεσε την αντίδρασή σας εξαρχής.

Τώρα που έχετε ηρεμήσει, ήρθε η ώρα να μιλήσετε στο παιδί σας. Το κλειδί εδώ είναι η ειλικρίνεια.

Επιλέξτε τη σωστή στιγμή: Μην βιάζεστε να ζητήσετε συγγνώμη. Περιμένετε μέχρι να ηρεμήσετε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας. Αυτό διασφαλίζει ότι η συζήτηση θα είναι εποικοδομητική.

Να είστε ειλικρινείς: Μια ειλικρινής συγγνώμη είναι ζωτικής σημασίας. Καθίστε κάτω με το παιδί σας και ελάτε σε οπτική επαφή. Χρησιμοποιήστε λέξεις που καταλαβαίνει και να είστε σαφείς σχετικά με το γιατί ζητάτε συγγνώμη. Εξηγήστε εν συντομία γιατί ξεσπάσατε χωρίς να δικαιολογηθείτε. Για παράδειγμα: «Ήμουν πολύ κουρασμένη και αγχωμένη, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να φωνάξω. Λυπάμαι».

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους: Αφήστε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια της διαφωνίας. Αυτό το βοηθά να νιώσει ότι ακούγεται και επικυρώνει τα συναισθήματά του.

Πώς να καλλιεργήσετε την κουλτούρα της συγγνώμης στην οικογένεια

Δείξτε το, όχι μόνο πείτε το: Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι το αγαπάτε και ότι όλοι κάνουν λάθη, ακόμη και εσείς. Αγκαλιάστε το ή παρηγορήστε το για να ενισχύσετε τα λόγια σας.

Κάντε τα λάθη, μάθημα

Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε μελλοντικές εκρήξεις είναι να μετατρέψετε τις δύσκολες στιγμές σε διδακτικές. Όλοι νιώθουμε καταβεβλημένοι κατά καιρούς και το να εξηγήσετε ότι όλοι έχουν ορισμένα πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν αναστατωμένοι ή αγχωμένοι μπορεί να είναι καλό για το παιδί σας.

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας πως τα «λάθη» επιτρέπονται και πρέπει να γίνουν

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το παιδί σας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον εκνευρισμό σας. Αν και ΔΕΝ είναι (προσέξτε τα κεφαλαία γράμματα εδώ!) ευθύνη των παιδιών σας να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας, μπορούν να μάθουν να σέβονται τα όριά σας.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη βοήθεια του παιδιού σας στην αποφυγή αυτών των εκλυτικών παραγόντων. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε: «Αν παρατηρήσω εγώ ότι απογοητεύεσαι, θα σου υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ για σένα. Αν εσύ παρατηρήσεις το ίδιο σε μένα, ίσως μπορείς να μου υπενθυμίσεις να πάρω μια βαθιά ανάσα».

Προσέξτε όμως να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με τρόπο που να είναι κατάλληλος για την ηλικία του παιδιού και εύκολος για να τις κατανοήσει. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Όταν είμαι πολύ κουρασμένη και συνεχίζεις να κάνεις την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά, με κάνει να νιώθω ότι δεν με ακούς και ότι δεν με καταλαβαίνεις!».

Αυτή η συζήτηση είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να διδάξετε στο παιδί σας την ενσυναίσθηση. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι, όπως ακριβώς εκείνα έχουν πράγματα που τα αναστατώνουν, έτσι έχετε κι εσείς. Ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί τα δικά του ερεθίσματα και πώς θα ήθελε να αντιδρούν οι άλλοι όταν είναι αναστατωμένο.

Όταν το παιδί σας προσπαθεί να αποφύγει συμπεριφορές που προκαλούν εκνευρισμό, αναγνωρίστε και επαινέστε το. Η θετική ενίσχυση έχει μεγάλη σημασία και θα το ενθαρρύνει να συνεχίσει να είναι προσεκτικό και συνεργάσιμο.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει από τα λάθη του

Να θυμάστε, κάθε φορά που ζητάτε συγγνώμη και αποκαθιστάτε τη σχέση με το παιδί σας, του δίνετε πολύτιμα μαθήματα για τη συγχώρεση, την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική ανθεκτικότητα. Τα λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης και το να δείξετε στο παιδί σας πώς να τα χειρίζεται με χάρη είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να του δώσετε. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χάσετε την ψυχραιμία σας, μην αγχώνεστε - δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι μια ευκαιρία να δείξετε ταπεινότητα, ανάπτυξη και αγάπη χωρίς όρους. Το έχετε αυτό, και αυτό κάνει όλη τη διαφορά!

πηγή: sheknows.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved