To tip της μαμάς: Χρειάζεται πραγματικά να προθερμάνετε τον φούρνο πριν τον χρησιμοποιήσετε;
Η σύντομη απάντηση είναι ναι αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε και τους λόγους.
Είτε ψήνετε φαγητό ή γλυκό στον φούρνο, το πρώτο πράγμα που συνήθως κάνετε είναι να τον προθερμάνετε. Δεν χρειάζεται καν να το σκεφτείτε, ενεργείτε ενστικτωδώς.
Το tip της μαμάς: 5 λάθη που κάνετε όταν χρησιμοποιείτε τον φούρνο
Το απαιτούν άλλωστε οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι συνταγές. Αλλά είναι πραγματικά απαραίτητο και, αν ναι, γιατί είναι τόσο σημαντικό να μην παραλείψετε αυτό το βήμα;
Μια πολύ σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ναι, θα πρέπει να προθερμάνετε τον φούρνο σας (σχεδόν για όλες τις συνταγές), όσο για το γιατί, υπάρχουν αρκετοί λόγοι.
Tips για μαμάδες: Εύκολοι τρόποι να καθαρίσετε τη σχάρα του φούρνου
Για αρχή, σκεφτείτε ότι δεν θερμαίνονται όλοι οι φούρνοι με την ίδια ταχύτητα, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν 10 - 25 λεπτά. Οπότε, όταν ξεκινάτε να μαγειρεύετε, ανοίγετε να ζεσταθεί ο φούρνος για να εξοικονομήσετε χρόνο.
Γιατί πρέπει να προθερμαίνετε τον φούρνο όταν ψήνετε
Εκτός από το απλό γεγονός ότι δεν θερμαίνονται όλοι οι φούρνοι με την ίδια ταχύτητα, υπάρχει μια πιο επιστημονική εξήγηση που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί είναι σημαντικό να τον προθερμαίνετε.
Σύμφωνα με τον Albi Rodriguez, pastry chef, «πολλά συμβαίνουν στα πρώτα 10 έως 15 λεπτά ψησίματος που είναι κρίσιμα για την επίτευξη ενός τέλειου προϊόντος. Για να φουσκώσουν και στη συνέχεια να ψηθούν τα γλυκά απαιτείται σταθερή ζεστή θερμοκρασία. Αν ψήσετε σε κρύο φούρνο, πιθανότατα το γλυκό να μην έχει την υφή που θα έπρεπε».
Το ίδιο φαίνεται πώς ισχύει και για τα φαγητά. Εάν τοποθετούσατε ένα ολόκληρο κοτόπουλο σε κρύο φούρνο και στη συνέχεια ανεβάζατε τη θερμοκρασία, η υγρασία από το κοτόπουλο ουσιαστικά θα εξαφανιζόταν και το κρέας θα γινόταν στεγνό.
Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο – του κρύου φούρνου - είναι το ανομοιόμορφο μαγείρεμα. Εξωτερικά το φαγητό ψήνεται πολύ πιο γρήγορα από το εσωτερικό, επομένως το φαγητό δεν θα είναι καλοψημένο αν δεν ψηθεί σωστά και στην κατάλληλη θερμοκρασία.