Μπρόκολο: Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος αυτής της υπερτροφής σύμφωνα με ερευνητές

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν: Έτσι θα μαγειρέψετε σωστά το μπρόκολο.

Μπρόκολο: Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος αυτής της υπερτροφής σύμφωνα με ερευνητές
Bigstock

Το μπρόκολο θεωρείται υπερτροφή επειδή έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β2, Β3, Ε, Α και C, μετάλλων όπως κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, σίδηρο και μαγνήσιο και φυτικών ινών που βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.

Παράλληλα, έχει λίγες θερμίδες (30 kcal/100 γραμμάρια), προσφέρει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και αποτελεί σημαντική πηγή σουλφοραφάνης η οποία έχει αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο. Πέραν όλων των παραπάνω, οι βιοδραστικές του ενώσεις έχουν ήδη επιδείξει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

suntages-me-mprokolo.jpg

To tip της μαμάς: O σωστός τρόπος να μαγειρέψετε το μπρόκολο

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του μπρόκολου

Για να αποκομίσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου, θα πρέπει να το μαγειρεύετε σωστά.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μπρόκολο πρέπει να κοπεί και να αφεθεί να ξεκουραστεί για 90 λεπτά, πριν μαγειρευτεί και καταναλωθεί, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ένζυμο μυροσινάση.

Επίσης, πρέπει να το σοτάρετε σε ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας γουόκ. Η μέθοδος παρασκευής εξασφαλίζει αύξηση της συγκέντρωσης σουλφοραφάνης και γλυκοζινολικών.

Το σοτάρισμα σε ελαιόλαδο διατηρεί την τραγανή υφή του και παράλληλα τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βελτιώνει τη θρεπτική αξία αλλά ενισχύει και τη φυσική γεύση του μπρόκολου.

Το βράσιμο, από την άλλη, μειώνει τα θρεπτικά συστατικά, ειδικά της βιταμίνης C και Β και μετάλλων όπως το κάλιο.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, σπανάκι αρακάς), οι βιταμίνες των οποίων διατηρούνται αν αποφύγετε το βράσιμο.

Το μαγείρεμα στον ατμό, το σοτάρισμα ή η κατανάλωση αυτών των λαχανικών ωμών είναι οι καλύτερες λύσεις για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Στην περίπτωση του μπρόκολου, η επιστήμη έχει ήδη δείξει ότι όταν καταναλώνετε ωμό η ποσότητα σουλφοραφάνης είναι περισσότερη και από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών.

vrasimo-mprokolo.jpg

Tips για μαμάδες: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να πλένετε το μπρόκολο

Η μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα

Η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Guangdong μελετώντας τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος του μπρόκολου, ακολούθησαν την ακόλουθη διαδικασία:

  • Χρησιμοποιώντας πολλά κεφάλια μπρόκολου έκοψαν το λαχανικό σε κομμάτια δύο χιλιοστών.
  • Στη συνέχεια χώρισαν τα δείγματα σε τρεις μερίδες: η πρώτη ήταν ωμή, η δεύτερη σοταρίστηκε για 4 λεπτά αμέσως μετά το κόψιμο και η τρίτη σοταρίστηκε για 4 λεπτά αφού πρώτα "ξεκουράστηκε" για 90 λεπτά.

Ο χρόνος αναμονής προοριζόταν ακριβώς για να αξιολογηθεί η ικανότητα του μπρόκολου να αναπτύσσει τις ενώσεις του πριν μαγειρευτεί.

Στο τέλος του πειράματος τα αποτελέσματα ήταν αδιαμφισβήτητα: το μπρόκολο που σοταρίστηκε αμέσως μετά το κόψιμο είχε 2,8 φορές λιγότερη σουλφοραφάνη από τη μερίδα που αφέθηκε να ξεκουραστεί για μιάμιση ώρα.

Οκτώ υγιεινές συνταγές με μπρόκολο - Ιδανικές για απώλεια βάρους

Μπορεί να μην είναι βολικό να πρέπει να περιμένετε για να μαγειρέψετε το μπρόκολο αλλά αξίζει τον κόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη για την υγεία.

Με πληροφορίες από tempo.pt

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved