Πολυομελίτιδα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Την στιγμή που η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ και κάθε μέρα γίνονται απίστευτες ανακαλύψεις, το να ακούμε για κρούσματα πολυομελίτιδας, εν έτει 2014, είναι τουλάχιστον τραγικό.
Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιομυελίτιδα και κάνει μάλιστα λόγο για κίνδυνο «παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία» μετά τη διάδοση της ασθένειας σε πολλές χώρες, μετά την ανακάλυψη κρουσμάτων που εισήχθησαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ισημερινή Γουινέα.
Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της πολιομυελίτιδας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία. Ζητά από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση με εκστρατείες εμβολιασμού όσων πρόκειται να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες και να διατηρήσουν το μηχανισμό αυτό για τουλάχιστον έξι μήνες αφότου διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα εξαγωγής της ασθένειας. Οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία της ασθένειας και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.
Το Πακιστάν ήδη συμμορφώθηκε εγκαθιστώντας κέντρα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η Σάιρα Αφζάλ Ταράρ, υφυπουργός Υγείας στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε: "Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε κέντρα εμβολιασμού σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια για να βοηθήσουμε όσους ταξιδεύουν να τηρήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ". Όμως σύμφωνα με την Ταράρ, οι προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας έχουν πληγεί εξαιτίας των επιθέσεων από ενόπλους ισλαμιστές που συχνά επιτίθενται σε εργαζόμενους στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας και στο προσωπικό ασφαλείας που έχει ως έργο την προστασία τους. Οι ένοπλοι κατηγορούν τους εργαζόμενους στην εκστρατεία εμβολιασμού ότι δρουν ως κατάσκοποι δυτικών χωρών και υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ως στόχο τη στείρωση των μικρών μουσουλμάνων.
Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Μπορεί να επιφέρει την παράλυση μέσα σε μερικές ώρες και σε μερικές περιπτώσεις είναι θανάσιμη. Σε παλιότερες δεκαετίες, όταν δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα το εμβόλιο, η αρρώστια αυτή είχε προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες σε χιλιάδες παιδιά.
Ο αριθμός των κρουσμάτων πάντως, έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 99% από το 1988, περνώντας από τα 350.000 στα 406 καταγεγραμμένα κρούσματα το 2013. Η μείωση αυτή είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη αυτής της νόσου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το 2014, δεν απομένουν παρά μόνο τρεις χώρες όπου η νόσος αυτή θεωρείται ενδημική, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και το Πακιστάν, ενώ το 1988 ήταν περισσότερες από 125.
Εκφράζονται πάντως ορισμένοι φόβοι ότι η ασθένεια μπορεί ήδη να έχει επιστρέψει στον «αναπτυγμένο κόσμο». Πρόσφατα, οι γιατροί στις ΗΠΑ σήμαναν συναγερμό μετά τον εντοπισμό ενός υιού συγγενούς με αυτόν της πολιομυελίτιδας σε 20 παιδιά στην Καλιφόρνια.