Βουλή των Εφήβων: Ολα όσα αλλάζουν, τριάντα χρόνια μετά τη θέσπισή του θεσμού!

Σε σημαντικές αλλαγές στον θεσμό των μαθητικών κοινοτήτων αναμένεται να οδηγήσει η φετινή Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων, η οποία για πρώτη φορά αποκτά «νομοθετικό» ρόλο και δικαίωμα στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η Βουλή των Εφήβων, με τη μορφή που ξεκίνησε και προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλάζει και έτσι η Ολομέλεια της Συνόδου, που συνέρχεται σήμερα 7 Ιουλίου, αναμένεται να οδηγήσει και σε πρακτικό αποτέλεσμα.

Σε ρόλο «υπουργού» ο Συνήγορος του Παιδιού έχει επεξεργαστεί και εισηγείται νέο «Κανονισμό Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων» ο οποίος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί μέσα από μηχανισμό προσομοίωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος με το νομοθετικό έργο. Ο Κανονισμός Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων, μετά την επεξεργασία του στις επιτροπές και την Ολομέλεια, θα ψηφιστεί με τις όποιες αλλαγές και το πιθανότερο είναι να τεθεί σε εφαρμογή με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε αντικατάσταση του ισχύοντος Κανονισμού.

Πεποίθηση του Συνηγόρου του Παιδιού και των διοργανωτών του προγράμματος φαίνεται να είναι ότι ο θεσμός των μαθητικών κοινοτήτων, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός, ιδίως για τη συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Άλλωστε ο Κανονισμός των Μαθητικών Κοινοτήτων παραμένει ο ίδιος από το 1986 (δηλαδή σχεδόν 30 χρόνια), χωρίς να έχει ενσωματώσει από τη θέσπισή του αλλαγές συμβατές με την εξέλιξη και τις σύγχρονες ανάγκες μαθητών και σχολείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «νομοσχέδιο» για τον Κανονισμό των Μαθητικών Κοινοτήτων, για πρώτη φορά ορίζεται ρητά ότι οι εκπρόσωποι των μαθητικών κοινοτήτων θα μπορούν να μετέχουν στο σχολικό συμβούλιο των σχολείων, στη σχολική επιτροπή του δήμου ή της δημοτικής κοινότητας και στο συμβούλιο σχολικής κοινότητας, καθώς και σε επιτροπές ελέγχου λειτουργίας των σχολικών κυλικείων.

Εξάλλου, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι στις γενικές συνελεύσεις του γυμνασίου, κατ' εξαίρεση, μπορεί να ζητηθεί να μην παρίστανται καθηγητές- σύμβουλοι σε συγκεκριμένη συνεδρίαση, για λόγους εξασφάλισης του απόρρητου χαρακτήρα της συζήτησης, π.χ. σε περίπτωση προβλήματος στις σχέσεις μαθητών με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό.

Φέτος, για πρώτη φορά, εισάγεται και το στοιχείο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι επιτροπές κλήθηκαν να αναδείξουν 12 επίκαιρες ερωτήσεις προς τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος -αφού επιλέξει έξι από αυτές- θα τις απαντήσει στην Ολομέλεια σήμερα. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved