Η Θεσσαλονίκη γίνεται... σοκολατένια! Το πιο γλυκό εργοστάσιο και μουσείο περιμένει τα παιδιά!
Τα δεκάδες κοντέινερ, που θα κατακλύσουν τους χώρους της Διεθνούς 'Εκθεσης Θεσσαλονίκης τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα μεταφέρουν συνηθισμένο φορτίο. Στα ενδότερά τους, δεν θα υπάρχουν πολύτιμα αντικείμενα. Κι όμως πολλοί θα ήθελαν να τα αρπάξουν!
Τι θα περιέχουν; Κυρίως σοκολάτα -τουλάχιστον πέντε τόνους!- ακόμη και ένα κακαόδεντρο, που ήδη ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι από την Κίνα, για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα ριζώσει μέσα σε ένα «δάσος της βροχής» του Αμαζονίου, κοντά στον μεγαλύτερο καταρράκτη σοκολάτας της Ευρώπης -κι έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως- ύψους τριών μέτρων!
Πού θα συμβούν όλα αυτά; Στο Εργοστάσιο και Μουσείο σοκολάτας, εμβαδού 2.500 τετραγωνικών, που θα εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με την 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 6 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται η παράταση της λειτουργίας του έως και τον Μάιο.Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από σχολεία της Ελλάδας: ήδη, σχολείο της Ορεστιάδας ζήτησε ραντεβού για ομαδική επίσκεψη τον Οκτώβριο.
Τρία μικροκλίματα σε 2.500 τετραγωνικά!
Πέραν των τόνων σοκολάτας, το εργοστάσιο αυτό θα φιλοξενεί και τρία διαφορετικά μικροκλίματα. Το πρώτο θα μιμείται τις κλιματολογικές συνθήκες του Αμαζονίου, στον χώρο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε μια «ζούγκλα τσέπης» με αληθινά τροπικά φυτά, παίρνοντας γεύση της περιοχής όπου ευδοκιμούν τα κακαόδεντρα. Το δεύτερο θα έχει την απαραίτητη ψύξη, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα τα γλυπτά σοκολάτας και οι πίνακες που ήδη ετοιμάζουν νέοι καλλιτέχνες και το τρίτο θα έχει την ειδική θερμοκρασία που απαιτείται, ώστε η σοκολάτα στον καταρράκτη και τα συντριβάνια να παραμένει ρευστή!
Από τον Ναό των Αζτέκων στο καράβι των πειρατών
Συνολικά, το εργοστάσιο και το μουσείο αναπτύσσονται σε 17 τμήματα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στα ερείπια ενός ναού Αζτέκων, πριν περάσουν σε μια εξωτική πασσαλόκτιστη καλύβα, όπου θα δουν τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας του κακάο, για να οδηγηθούν τελικά στο δαιδαλώδες Πειρατικό Καράβι που θα τους μεταφέρει «στο ομορφότερο Εργοστάσιο Σοκολάτας του κόσμου», όπως το χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές.
«Βιβλία-βιτρίνες» και χάρτης 3D από σοκολάτα
Στο Μουσείο Σοκολάτας τα παιδιά θα μπορούν να δουν την πρώτη μουσειακή απεικόνιση της παγκόσμιας ιστορίας της σοκολάτας, αλλά και την εξέλιξή της στον ελλαδικό χώρο. Ταυτόχρονα, με διάφορα εκθέματα μέσα από υπερμεγέθη βιβλία - βιτρίνες, παρουσιάζονται τα βασικά στάδια επεξεργασίας και παρασκευής της σοκολάτας, από το δέντρο και τον καρπό, τα καζάνια και τα καλούπια, τα φύλλα μαύρης και λευκής σοκολάτας, μέχρι την τελική μορφή που φτάνει στον καταναλωτή.
Θα υπάρχει ακόμη μια πρωτότυπη «σοκολατένια» γκαλερί, όπου ένα τεράστιος ανάγλυφος και τρισδιάστατος χάρτης τής Ελλάδας, κατασκευασμένος εξολοκλήρου από σοκολάτα, είναι το βασικό θέμα του χώρου.
Στα δύο Εργαστήρια Σοκολάτας η συμμετοχή ξεκινά με ένα εντυπωσιακό πείραμα, που προς το παρόν παραμένει μυστικό. Εκεί, πάνω σε μεγάλους πάγκους, δίπλα στο μεγάλο σιντριβάνι σοκολάτας, τα παιδιά θα μπορούν θα δημιουργήσουν και στη συνέχεια θα φιλοτεχνήσουν και θα συσκευάσουν τις σοκολατένιες κατασκευές τους.
Στο εργαστήρι μπισκότου, απίστευτες μπισκοτολιχουδιές θα μπουν στη γραμμή της συσκευασίας, ενώ στο πολύχρωμο και εντυπωσιακό τμήμα του χημείου, θα πραγματοποιείται ο ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων και τα παιδιά θα μάθουν τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέχουν σε κάθε επιλογή τροφίμου (ημερομηνία λήξης, υφή, σχήμα κλπ.).
Μπάνιο στη σοκολάτα και επιμόρφωση για την υγιεινή των παιδικών δοντιών!
Πώς θα σας φαινόταν η βουτιά σε μια μπανιέρα με σοκολάτα; Παρότι οι επισκέπτες του Εργοστασίου δεν θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πραγματικότητα αυτή την εμπειρία, θα μπορούν να φωτογραφηθούν μέσα στη μπανιέρα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Επειδή όμως τα γλυκά αποτελούν δοκιμασία για τα δόντια, στον χώρο θα υπάρχει και μια εκπαιδευτική αίθουσα, σχεδιασμένη όπως ακριβώς είναι το εσωτερικό ενός παιδικού στόματος. Στο σημείο αυτό και σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, γίνεται ενημέρωση για τις περιοχές της γεύσης, τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, την υγιεινή των δοντιών και του στόματος.
Είσοδος με 5 ευρώ
Η είσοδος στο Εργοστάσιο και Μουσείο σοκολάτας θα στοιχίζει 5 ευρώ, ενώ τις ημέρες της ΔΕΘ, στην οποία οι επισκέπτες θα εισέρχονται με ξεχωριστό εισιτήριο, θα υπάρχει έκπτωση 50% (στα 2,5 ευρώ). Ο μέσος χρόνος περιήγησης στον χώρο θα διαρκεί κάτι λιγότερο από μία ώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους, διαβάζοντας κάποιο ...γλυκό βιβλίο στη σοκολατοβιβλιοθήκη ή δοκιμάζοντας σοκολάτες στη σοκολατερί.
Σοκολάτα και στα καταστήματα
Η σοκολάτα θα ...ρέει και εκτός του εργοστασίου, το οποίο θα λειτουργεί στο ιστορικό περίπτερο 1 του εκθεσιακού κέντρου. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τη Συντεχνία Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, συμφωνήθηκε τα καταστήματα και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης να «ντυθούν» κι αυτά στη σοκολάτα για το συγκεκριμένο εξάμηνο, προβάλλοντας σοκολατένιους «πειρασμούς» στις βιτρίνες τους.