Λαχανίδα: η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή!
Πρώτη φορά έφαγα παγωμένο γιαούρτι το 2010, στο Pinkberry του Μανχάταν στην πρώτη μου -και ελπίζω όχι τελευταία- επίσκεψη στην Νέα Υόρκη. Η Τιτίνα και ο Φάνης ζούσαν ήδη δύο χρόνια εκεί και είχαν αγαπήσει αυτό το άγνωστο σε εμάς trend.
Και το είχαν αγαπήσει τόσο πολύ που σκεφτόντουσαν σοβαρά να το φέρουν στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν με τα υπέρ και τα κατά να πέφτουν σωρηδόν στο τραπέζι αλλά η επένδυση τελικά δεν έγινε. Εγώ πάντως έφαγα παγωμένο γιαούρτι, ενθουσιάστηκα και από τότε το υπερασπίζομαι με πάθος.
Το ίδιο καλοκαίρι ανοίγει στην Ερμού το Froyo, το πρώτο γιαουρτάδικο της πόλης με τους Αθηναίους να μην προλαβαίνουν να το αγαπήσουν ιδιαίτερα. Για εκείνο το καλοκαίρι, γιατί από το επόμενο και μέχρι πέρυσι το παγωμένο γιαούρτι είχε γίνει κάτι παραπάνω από trend. Έπρεπε οπωσδήποτε να σου αρέσει, για να μην πω να κρατάς ένα κυπελλάκι στο χέρι ακόμα και στις βραδινές σου εξόδους. Κάπως έτσι τα μαγαζιά που πωλούσαν αποκλειστικά παγωμένο γιαούρτι στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 350 το καλοκαίρι του 2012 με την ποιότητα να αρχίζει να πέφτει εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Από τότε μέχρι σήμερα τα γιαουρτάδικα που έχουν επιζήσει είναι ελάχιστα. Είναι αυτές οι εξαιρέσεις που επέμειναν στην ποιότητα και όχι στο γρήγορο κέρδος. Και εκεί που εμείς στεναχωριόμασταν που ο Φάνης δεν έκανε τελικά την επένδυση αρχίσαμε να τον επευφημούμε που πίστευε πάντα ότι στην Ελλάδα πολύ δύσκολα μπορεί κάποιο προϊόν να συναγωνιστεί το αγαπημένο μας παγωτό.
Γιατί στην Νέα Υόρκη χύμα παγωτό μπορεί να βρει κανείς δύσκολα, αλλά δεν υπάρχουν και οι τόσες πολλές επιλογές συσκευασμένου όπως στα ελληνικά περίπτερα. Και για την ιστορία το ιστορικό Bloomingdales -ένα από τα πρώτα που καθιέρωσε το παγωμένο γιαούρτι στη Νέα Υόρκη εδώ και τρεις δεκαετίες- εξακολουθεί να φτιάχνει ένα από τα καλύτερα.
Και για να μην νομίζετε ότι και εκεί τα trends δεν εξελίσσονται αρκεί να προσπαθήσετε να αγοράσετε κανονικό γιαούρτι με toppings από το κατάστημα του Chobani στο Soho. Τούρκικο γιαούρτι με τους θαυμαστές του να κάνουν ουρά!
Πίσω στα δικά μας τώρα και στην νέα μόδα που ακούει στο όνομα φαλάφελ. Πολλά καταστήματα με το συγκεκριμένο προϊόν υπάρχουν εδώ και χρόνια σε περιοχές που μένουν Άραβες όπως στην πλατεία Βάθης ή τη Αχαρνών ωστόσο οι Αθηναίοι του έμαθαν από το Falafellas της Αιόλου και από το Ζάχαρι και Αλάτι στην Καλλιρόης.
Αυτή τη στιγμή τα φαλάφελ μετράνε δεκάδες καταστήματα στην καρδιά της Αθήνας και άλλα τόσα στις γύρω γειτονιές. Όσοι τα αγαπούν πάντως επιμένουν πως οι Άραβες κάτω από την πλατεία Βάθης εξακολουθούν να φτιάχνουν τα καλύτερα.
Μια ακόμα μόδα που θα περάσει; Από το παγωμένο γιαούρτι στα φαλάφελ και ίσως στα pancakes που έχουν κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση τους; Ποιος ξέρει. Πάντως ας μην εκπλαγούμε αν το trend του επόμενου καλοκαιριού είναι τα juices από ωμά λαχανικά και φρούτα. Άλλωστε το kale ή η παραδοσιακή λαχανίδα έχει μπει ήδη στα μενού των πιο μοδάτων σεφ της χώρας.
Αυτό που μένει είναι να δοκιμάσουμε και εμείς το χυμό ωμής λαχανίδας μαζί με καρότο, σέλερι, παντζάρι και μήλο. Δεν μπορεί αυτοί οι Αμερικάνοι κάτι θα ξέρουν που το πίνουν με μανία. Αντιόξινο και υγιεινό. Όσο για την γεύση του η Τιτίνα ισχυρίζεται ότι αν και σε ξενίζει στην αρχή δεν είναι όσο άσχημη φαντάζεστε. Και αν απορείτε για την τιμή περίπου 9 δολάρια κοστίζει το συγκεκριμένο κοκτέιλ. Το μεσαίο μέγεθος!