Ερευνα: Όσο πιο πολύ θηλάζεις το μωρό τόσο πιο έξυπνο γίνεται!

Ο θηλασμός είναι ευεργετικός τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για το μωρό της. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, αλλά έχει επιβεβαιωθεί σε εκατοντάδες έρευνες.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας που έγινε στη Βραζιλία με επικεφαλής τον δρα Μπερνάρντο Λέσα Χόρτα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Πελότας, έδειξε ότι η μακρύτερη διάρκεια θηλασμού σχετίζεται με αυξημένη νοημοσύνη ως ενήλικος. Στη μελέτη συμμετείχαν 3.500 νεογέννητα επί 30 χρόνια.

«Οι επιπτώσεις του θηλασμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη νοημοσύνη του παιδιού είναι καλά στοιχειοθετημένες, όμως μέχρι σήμερα, ήταν ασαφές κατά πόσο αυτή η επίπτωση συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. Η έρευνά μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι ο παρατεταμένος θηλασμός όχι μόνο βελτιώνει τη νοημοσύνη έως τουλάχιστον την ηλικία των 30 ετών, αλλά επίσης έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς βελτιώνει το επίπεδο μόρφωσης και εισοδήματος», ανέφερε το Δρ Χόρτα. Οι επιστήμονες έκαναν παράλληλα τεστ νοημοσύνης σε περίπου 3.500 άτομα ηλικίας 30 ετών και παράλληλα συνέλλεξαν στοιχεία για το μορφωτικό επίπεδο καθενός και την οικονομική κατάστασή του. Στην συνέχεια, συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το αν κάθε άνθρωπος είχε θηλάσει ως μωρό και για πόσο καιρό.

Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στη χρονική διάρκεια του θηλασμού και στις κατοπινές επιδόσεις του ατόμου (εξυπνάδα, μόρφωση, εισοδήματα). Όσο πιο πολύ καιρό είχε θηλάσει κάποιος, τόσο πιο ωφελημένος ήταν αργότερα.

Ενδεικτικά, ένα μωρό που είχε θηλάσει επί ένα έτος, εμφάνιζε ως ενήλικος μεγαλύτερο δείκτη (IQ) τέσσερις μονάδες κατά μέσο όρο, είχε σπουδάσει ένα έτος περισσότερο και είχε εισόδημα περίπου 30% πάνω από τον μέσο όρο, σε σχέση με κάποιον που ως μωρό είχε θηλάσει λιγότερο από ένα μήνα.
Πού οφείλεται αυτό; Έχει να κάνει πιθανώς με την παρουσία των κορεσμένων λιπαρών οξέων (DHAs) στο μητρικό γάλα του θηλασμού, ουσίες που παίζουν ζωτικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved