Ξέμεινε από «μητέρες» το Ιδρυμα Μητέρα

Τον κώδωνα του κινδύνου  κρούουν οι εργαζόμενες του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» και των παιδοπόλεων «Αγία Βαρβάρα» και «Άγιος Ανδρέας»  ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο να  προβεί άμεσα σε προσλήψεις. Οπως  τονίζουν, η έλλειψη προσωπικού είναι δραματική καθώς  μειώθηκε κατά 55% τα τελευταία χρόνια (συντάξεις, αποχωρήσεις κ.λπ.), χωρίς να αναπληρώνεται, ενώ έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας κατά 410%!

Αποτέλεσμα των ελλείψεων, να χρειάζονται, πέραν του κανονικού ωραρίου, συνεχόμενες βάρδιες, να μην έχουν πάρει οι εργαζόμενες τις καλοκαιρινές τους άδειες, παρά μόνο μέρος από αυτές, να έχουν συσσωρευτεί πολλές δεκάδες ρεπό, που είναι αδύνατο να ληφθούν, αλλά και χωρίς να πληρώνονται αργίες και νυχτερινά για πολλούς μήνες.

Ήδη υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί κι άλλο το προσωπικό, αν δεν ανανεωθούν -στο πλαίσιο των περικοπών- οι προσωρινές συμβάσεις των 11 ατόμων, στις τρεις δομές, που καλύπτουν ωστόσο μέρος μόνο των αυξημένων αναγκών.
700 παιδιά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο Κέντρο και στα παραρτήματά του κάθε χρόνο γίνονται περίπου 110 νέες εισαγωγές παιδιών, δίνονται περίπου 130 εξιτήρια, πραγματοποιούνται 50 υιοθεσίες (οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 200), 20 παιδιά δίνονται υπό προϋποθέσεις σε ανάδοχες οικογένειες και περίπου 35 επιστρέφουν στη φυσική τους οικογένεια. Συνολικά προστατεύονται περίπου 650 με 700 παιδιά.

«Ήμασταν πριν από μερικά χρόνια συνολικά 360 υπάλληλοι (διοικητικοί, βρεφοκόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, υγειονομικοί, μάγειροι κ.λπ.) και στα τρία Ιδρύματα (''Μητέρα'', ''Αγ. Βαρβάρα'', ''Αγ. Ανδρέας'') και έχουμε μείνει τώρα 150 (!)», εξηγεί στο «Έθνος» η πρόεδρος των εργαζομένων, Γωγώ Μπάτσιου.

«Φτάσαμε ανά περίπτερο, που έπρεπε να έχει μόνο τρία βρέφη και να τα φροντίζει ανά βάρδια μία βρεφοκόμος, να προστίθενται συνέχεια νέα βρέφη, από τρία σε πέντε, σε λίγο καιρό έγιναν οχτώ, στη συνέχεια 10 και φτάσαμε πλέον να έχει κάθε περίπτερο 13 βρέφη!
Κάθε βρεφοκόμος έχει πλέον φόρτο εργασίας τέσσερις φορές περισσότερο (!), απ' ό,τι προβλέπουν τόσο ο οργανισμός, όσο και οι κανονισμοί της ΕΕ. Έχουμε κατ' επανάληψη διαμαρτυρηθεί ότι καταπατώνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και εργασίας. Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας αλλά ούτε και τεχνικός ασφάλειας. Η χρηματοδότηση συνεχώς συρρικνώνεται, ενώ κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δικό μας αντικείμενο διοχετεύονται σε ΜΚΟ και φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Έχουμε ζητήσει την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, που θα έχει την ανάλογη εκπαίδευση και γνώση που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση, ώστε να εφαρμοσθεί η πρόβλεψη του οργανισμού περί αναλογίας τριών βρεφών ανά βρεφοκόμο, αλλά αντί πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών του οργανισμού, η διοίκηση καλύπτει μικρό μέρος από τις ελλείψεις με εκπαιδευόμενες ή με πρόσληψη εποχικού προσωπικού, που και πάλι δεν επαρκούν.

Πολλές φορές, λόγω αδειών, ασθενειών, παραιτήσεων και άλλων αιτιών, με πολλή δυσκολία καθίσταται δυνατό να βρεθεί έστω και μία βρεφοκόμος για κάθε περίπτερο. Έτσι καλύπτονται τα κενά από συνεχόμενες βάρδιες.
Επίσης, έχουμε στείλει εξώδικο στη διοίκηση του Ιδρύματος, που κοινοποιήσαμε και στους αρμόδιους εισαγγελείς ανηλίκων και πλημμελειοδικών Αθηνών», καταλήγει η κ. Μπάτσιου.

Εφηβες «το σκάνε» από την Παιδόπολη
Εκτός από τα βρέφη και τα παιδιά, ηλικίας από μερικών μηνών έως 12 ετών, που έχουν εισαχθεί και φιλοξενούνται στο Κέντρο επειδή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τα φροντίσουν ή εγκαταλείπονται σε μαιευτήρια, φιλοξενούνται, ειδικά στην Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα, συνήθως μετά από εισαγγελική παραγγελία, παιδιά από 12 ετών, αλλά κυρίως έφηβες και νέες έως και 20 ετών που αντιμετώπισαν διαταραχές προσωπικότητας και συμπεριφοράς ή αυτοκαταστροφικές τάσεις.

«Τα παιδιά αυτά αποτελούν ομάδες που χρήζουν ιδιαίτερης και ειδικής φροντίδας» μας λέει η αντιπρόεδρος των εργαζομένων στο Κέντρο «Η Μητέρα», Μαίρη Καράπαπα.

«Έχουμε πλέον σοβαρό πρόβλημα, με την υποστελέχωση της Παιδόπολης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα φύλαξης και ασφάλειας, ενώ συχνά κάποιες έφηβες ''το σκάνε« από την Παιδόπολη παίρνοντας μαζί τους και άλλα παιδιά.

Οι δομές αυτές αλλά και τα ειδικά προγράμματα, όπως έγκυες εκτός γάμου, εγκαταλελειμμένα παιδιά, πρέπει να ενισχυθούν καθώς έρχονται να καλύψουν και να υποκαταστήσουν, όσο είναι δυνατόν και με τον καλύτερο τρόπο, αυτό που προσφέρει μια οικογένεια, μέριμνα για τις καθημερινές ανάγκες των βρεφών, των παιδιών, των νέων, το φαγητό, το ντύσιμο, την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, την εκπαίδευση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία του, αλλά κυρίως με παρεμβάσεις στον συναισθηματικό τομέα, να τα κάνει να νιώθουν αγάπη, σιγουριά και αισιοδοξία για το μέλλον» καταλήγει η κ. Καράπαπα.

Πηγή: Έθνος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved