Χριστουγεννιάτικη συνταγή για νόστιμη ψητή γεμιστή γαλοπούλα

Μια συνταγή για το γιορτινό τραπέζι.

Μαργαρίτα Νικολάου
Χριστουγεννιάτικη συνταγή για νόστιμη ψητή γεμιστή γαλοπούλα
Bigstock

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος μαγείας και οικογενειακής θαλπωρής. Όποιον και αν ρωτήσεις στο μυαλό του (από τα παιδικά του χρόνια κιόλας) θα έρχονται ζεστές αναμνήσεις από γιορτινά τραπέζια με αγαπημένους ανθρώπους. Τι δεν έλειπε από αυτά τα τραπέζια; Εκτός από το χοιρινό, το άρωμα της ψημένης γαλοπούλας, που πλημμύριζε το σπίτι. Αυτές οι στιγμές ήταν γεμάτες με γέλια, ιστορίες και ανέμελες στιγμές.

Τέτοιες στιγμές μπορείτε να δημιουργήσετε και εσείς για τα δικά σας παιδιά. Ένα καλοστολισμένο τραπέζι, μερικά συνοδευτικά πιάτα και φυσικά η γαλοπούλα είναι εκείνα που χρειάζεστε για να οργανώσετε και εσείς το δικό σας εορταστικό τραπέζι.

Γέμιση για γαλοπούλα ή για συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι

xristougenniatiko-geyma-ti-na-mageirepso.jpg

Γιατί όμως, ψήνουμε γαλοπούλα;

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί ψήνουμε γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα γι' αυτό και εμείς ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε μερικά ενδιαφέρονται στοιχεία.

Από πού προήλθαν οι γαλοπούλες;

Οι γαλοπούλες εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Μεξικό στις αρχές του δέκατου έκτου αιώνα, αφού οι Βρετανοί έμποροι τις αγόρασαν από τους Ισπανούς κατακτητές. Οι γηγενείς κάτοικοι του Μεξικού είχαν περάσει πολλά χρόνια εξημερώνοντας τις γαλοπούλες, οπότε δεν θεωρούνταν άγρια ζώα όταν μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για πάνω από δύο αιώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μαύρη γαλοπούλα Norfolk εκτράφηκε πριν μεταφερθεί πίσω στην Αμερική από τους Ευρωπαίους αποίκους. Με την πάροδο του χρόνου, η δημοτικότητά της ανέβηκε και περίπου τον 19ο αιώνα το χριστουγεννιάτικο δείπνο με κυρίως πιάτο τη γαλοπούλα έγινε παράδοση.

oikogeneiako-trapezi-xristougenna.jpg

Γιατί τρώμε γαλοπούλα τα Χριστούγεννα;

Αναρωτιέστε γιατί τρώμε γαλοπούλα τα Χριστούγεννα; Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο θρόνο, ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ αποφάσισε να αντικαταστήσει την παραδοσιακή χήνα με γαλοπούλα την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το 1843, ο Κάρολος Ντίκενς ανέφερε τη γαλοπούλα στη χριστουγεννιάτικη ιστορία του «A Christmas Carol» κάνοντάς τη περισσότερο γνωστή.

To tip της μαμάς: Το μυστικό για να μη στεγνώσει η γαλοπούλα στο ψήσιμο σύμφωνα με βραβευμένο σεφ

Συνταγή για να φτιάξετε νόστιμη γαλοπούλα την ημέρα των Χριστουγέννων

Ξεκινήστε βάζοντας σε αλατόνερο τη γαλοπούλα σας. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μπολ (όπου θα βρέχεται η γαλοπούλα σας ολόκληρη) ή σε μια σακούλα ψησίματος που θα σφραγίσετε καλά.

Αφήστε τη στο αλατόνερο όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, βγάλτε τη από τη σακούλα αφήστε τη να στραγγίσει και αρχίστε να την ετοιμάζετε για το γιορτινό τραπέζι.

Υλικά:

Για το αλατόνερο:

  • 1,5 λίτρο νερό
  • 70 γραμμάρια χοντρό αλάτι

Για το ψήσιμο της γαλοπούλας:

  • Μία γαλόπουλα περίπου 3- 4 κιλά
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 4-5 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιος
  • 3 κουταλιές της σούπας ρύζι για πιλάφι
  • μια χούφτα κάστανα ψητά και καθαρισμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε την γαλοπούλα για μια νύχτα στην άλμη.
  2. Την επόμενη μέρα στραγγίστε τη και ταμπονάρετέ τη με χαρτί κουζίνας.

Φτιάξτε τη γέμιση:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίξτε μέσα τον κιμά και καβουρδίστε τον καλά.
  2. Έπειτα ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε.
  3. Σβήστε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το κουκουνάρι και τα κάστανα.
  4. Ανακατέψτε και προσθέστε 1 ποτήρι του κρασιού νερό και αφήστε το να πάρει βράση.
  5. Αποσύρετε τη γέμιση από τη φωτιά και αλατοπιπερώστε.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 10 υπέροχες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

Γεμίστε τη γαλοπούλα:

  1. Με ένα κουτάλι γεμίστε τη γαλοπούλα, προσπαθώντας να χωρέσει όσο περισσότερη γέμιση γίνεται μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας.
  2. Ράψτε καλά τη γαλοπούλα με μία σακοράφα ή αν δεν μπορείτε σφηνώστε ένα ξινόμηλο.

Ψήσιμο:

  1. Αφού ράψετε τη γαλοπούλα σας, περάστε τη με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη.
  2. Βάλτε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το μέλι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και έπειτα με ένα πινέλο περάστε τη γαλοπούλα σας.
  3. Σκεπάστε τη με ένα αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180°C για περίπου 3-4 ώρες.
    Την τελευταία μισή ώρα αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε τη να ροδίσει καλά.

Καλά Χριστούγεννα!

Santa's Workshop - Οδηγός για γονείς

*πρώτη δημοσίευση 23/12/2015 - ανανεώθηκε

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved