Σ’ ένα χωριό στα βάθη της Ινδίας οι γυναίκες έχουν «το πάνω χέρι»

Είναι ένα χωριό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στον κόσμο. Εκεί, οι γυναίκες ορίζουν τα πάντα και οι άνδρες διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το παράδοξο είναι πως αυτό το χωριό βρίσκεται στην Ινδία.

Στη χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις χειρότερες στον κόσμο για να ζήσει μία γυναίκα, υπάρχει μία γωνιά στην οποία οι γυναίκες παίρνουν την... εκδίκησή τους.

Είναι το Mawlynnong, το χωριό της φυλής ιθαγενών Khasi, μία μητριαρχική κοινωνία στην οποία η περιουσία κληροδοτείται από τη μητέρα στην κόρη και οι γυναίκες κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της γης.

Ισως όχι τυχαία, το ίδιο χωριό έχει χαρακτηριστεί ως το πιο καθαρό στην Ασία από το BBC. Δεν είναι όλοι βέβαια χαρούμενοι με την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πολλοί άνδρες νιώθουν ότι ο ρόλος τους είναι αόριστος, κάτι που οδηγεί σε υψηλά ποσοστά αλκοολισμού και θνησιμότητας ανάμεσα στους νεαρούς Kashi.

Μάλιστα, στη γειτονική πόλη υπάρχει το SRT, μία ομάδα που μάχεται για τα δικαιώματα των ανδρών στο Mawlynnong, όπως αναφέρει το Business Insider στο σχετικό αφιέρωμα.

Μία φωτογράφος από το Βερολίνο, η Karolin Klüppel, ήθελε να δει από κοντά αυτό τον κόσμο. Έτσι, για εννέα μήνες, έζησε με διαφορετικές οικογένειες Khasi σε αυτό το "απίστευτα καθαρό, ήρεμο και ειρηνικό χωριό». Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν μια κουλτούρα στην οποία νεότερος κόρες (που ονομάζονται khadduh) κληρονομούν πλούτο και ιδιοκτησία, οι άντρες μετακομίζουν στα σπίτια των συζύγων τους και τα παιδιά παίρνουν το επώνυμο της μητέρας τους.

Τα κορίτσια πηγαίνουν σχολείο στο χωριό μέχρι να την εφηβεία τους, αν και κάποια μετακομίζουν στην πρωτεύουσα από 11 ή 12 χρονών για περαιτέρω εκπαίδευση. Μετά θα συνεχίσουν στο κολλέγιο ή θα επιστρέψουν στο Mawlynnong, ώστε να φροντίσουν τους γονείς τους. Έχουν την επιλογή να παντρευτούν όποιον θέλουν και δεν στιγματίζονται αν πάρουν διαζύγιο ή αποφασίσουν να μείνουν ανύπαντρες.


Σήμερα οι άνδρες διοικούν το συμβούλιο του χωριού αλλά σπάνια έχουν περιουσία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της Karolin Klüppel εδώ.

Πηγή: www.pronews.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved