Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Internet: Μάθετε τα πάντα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό!
Ο ψηφιακός ή διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) είναι μία από τις χειρότερες μορφές παρενόχλησης και δυστυχώς τα κρούσματα είναι ουκ ολίγα.
Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς
Ο ψηφιακός εκφοβισμός είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα. Στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του. Ο ψηφιακός εκφοβισμός μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα.
Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε περιπτώσεις εκδήλωσης cyberbullying, μεταξύ άλλων, η επικοινωνία με το παιδί είναι το κλειδί! Είναι σημαντικό να ακούσετε προσεκτικά τι λέει το παιδί για τις online εμπειρίες του και να εξοικειωθείτε και οι ίδιοι με το Διαδίκτυο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της ζωής μας, αλλά και να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες που το παιδί σας επισκέπτεται.
Επίσης, θα πρέπει να κρατήσετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία κι όχι να τα διαγράψετε γιατί είναι χρήσιμα σε μια πιθανή ψηφιακή διερεύνηση τους από τις αρχές.
Συχνά ο θύτης είναι κάποιος γνωστός του θύματος. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς του παιδιού για τη συμπεριφορά του και το σχολείο του (διευθυντής-καθηγητής).
Σε περιπτώσεις όπου η παρενόχληση επιμένει και προέρχεται από άγνωστο αποστολέα, μπορείτε να καταγγείλετε το περιστατικό στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας και να κινηθεί η ποινική διαδικασία.
Εάν το παιδί συνεχίζει να εμφανίζεται αγχωμένο, αποσυρμένο, φοβισμένο, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού σε τέτοιου είδους θέματα (ψυχολόγος).