Τι είναι η «νομική έκτρωση» και γιατί τη ζητούν οι άντρες;
Οι άντρες που δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να έχουν το δικαίωμα της «νομικής έκτρωσης» μέχρι την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Αυτή είναι η νέα αμφιλεγόμενη πρόταση της νεολαίας του Φιλελεύθερου κόμματος της Σουηδίας (LUF Väst) σύμφωνα με την οποία, ο άντρας πρέπει να έχει και αυτός δικαίωμα να αποφασίζει αν θέλει να γίνει ή όχι πατέρας.
Η «νομική έκτρωση», αν επιλεχθεί, θα είναι μη αναστρέψιμη και οπατέρας θα πρέπει να απαρνηθεί κάθε πατρικό δικαίωμα από το αγέννητο παιδί του, συμπεριλαμβανομένου του να μην το γνωρίσει ποτέ.
Τα μέλη του κόμματος πιστεύουν ότι αυτή τους η πρόταση προωθεί την ισότητα μεταξύ των δύο φίλων και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον άντρα να επιλέξει αν θέλει να γίνει γονιός ή όχι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της φιλελεύθερης σουηδικής νεολαίας, Marcus Nilsen, πολλοί άντρες όταν πληροφορούνται ότι πρόκειται να αποκτήσουν παιδί διστάζουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους ή επιλέγουν να μην μιλήσουν.« Είναι σημαντικό να είναι ειλικρινείς οι άντρες σχετικά με τις προθέσεις τους. Θεωρούμε πως η πρότασή μας είναι μια καθαρή νομική απόφαση», τονίζει ο Marcus. Σε ερώτηση πώς μία μητέρα θα εξηγήσει στο παιδί της την άρνηση του πατέρα να έχει οποιαδήποτε επαφή με το παιδί του, ο Nilsen, αντέτεινε τις περιπτώσεις των ανύπαντρων γυναικών που επιλέγουν να κάνουν μόνες τους παιδί ή εκείνων που δεν γνωρίζουν καν τον πατέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεολαία του Φιλελεύθερου κόμματος έχει καταθέσει και άλλες αμφιλεγόμενες προτάσεις που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, όπως αυτή για τη νομιμοποίηση της αιμομιξίας, αν οι εμπλεκόμενοι είναι άνω των 15 ετών, και της νεκροφιλίας, με τον όρο του να έχει δοθεί άδεια από τον νεκρό, όσο εκείνος βρισκόταν στη ζωή.
Τι ισχύει για τις εκτρώσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες
Με αφορμή την πρόταση αυτή του Σουηδικού κόμματος, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητά της, αναζητήσαμε στοιχεία για το τι ισχύει στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για τις εκτρώσεις. Η Ελλάδα λοιπόν έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αμβλώσεων στην Ευρώπη και παράλληλα ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χρήσης αντισύλληψης εξαιρουμένων της χρήσης προφυλακτικού.
Ειδικότερα, η χώρα μας κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη και την 3η στον κόσμο στις αμβλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 22% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση ενώ το 10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι εφηβικής ηλικίας. Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων φορέων, συνολικά, 250.000 εκτρώσεις γίνονται στη χώρα μας ετησίως, αριθμός υπερδιπλάσιος των γεννήσεων. Οι ειδικοί υποπτεύονται ωστόσο ότι τα περιστατικά ξεπερνούν τα 500.000! 190.000 εκτρώσεις γίνονται ετησίως στη Μ. Βρετανία, που έχει 5πλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, 40.000 εκτρώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ένα στα τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση, και οι μισές έφηβες που κάνουν έκτρωση δεν έχουν ενημερώσει ούτε τη μητέρα τους!
-Στην Ελλάδα η έκτρωση επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα-γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.
-Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ευρώπη πραγματοποιείται μια έκτρωση κάθε έντεκα δευτερόλεπτα, οδηγώντας στον θάνατο 2.725.820 έμβρυα ετησίως.
-Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το θέμα της έκτρωσης αποτελεί σημαντικότατο ζήτημα αντιπαράθεσης στην πολιτική και την κοινωνία. Μέχρι σήμερα ισχύει το δεδικασμένο της υπόθεσης Roe εναντίον Wade του 1973, στην οποία το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε ότι καμιά Πολιτεία δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την άμβλωση. Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα ανέλαβε Πρόεδρος κατάργησε το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο απαγορευόταν ρητά να ενισχύονται με διάφορα χρηματικά ποσά οι οργανώσεις για τη διευκόλυνση των αμβλώσεων στο εξωτερικό.
-Είκοσι κράτη-μέλη επιτρέπουν διά νόμου την έκτρωση κατόπιν αιτήματος ενώ τρία κράτη-μέλη (Μεγάλη Βρετανία, Φινλανδία, Κύπρος) προβλέπουν μια ευρεία ερμηνεία των περιορισμών, ενώ σε άλλα τρία κράτη-μέλη (Ιρλανδία, Πολωνία, Λουξεμβούργο) η αυστηρή ερμηνεία των περιορισμών και η γενικότερη απροθυμία ή ο φόβος εκτέλεσης εκτρώσεων έχει ως αποτέλεσμα οι νόμιμες (καταγεγραμμένες) εκτρώσεις να συμβαίνουν σπάνια, αν όχι ποτέ. Η Μάλτα είναι το μόνο κράτος-μέλος που απαγορεύει δια νόμου την έκτρωση, χωρίς εξαιρέσεις.
Στην πλειονότητα των κρατών-μελών το όριο της κύησης για την έκτρωση είναι 12 εβδομάδες.
-Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, όπου σχεδόν το 70% των γυναικολόγων και το 40% των αναισθησιολόγων προβάλλουν λόγους αντίρρησης συνείδησης για να μην παράσχουν υπηρεσίες έκτρωσης.
-Τα κράτη-μέλη με το χαμηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων εκτρώσεων είναι η Γερμανία, η Δανία και η Πορτογαλία (από 7 έως 9 νόμιμες εκτρώσεις ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών), ενώ τα κράτη-μέλη με τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων εκτρώσεων είναι η Εσθονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ουγγαρία και η Σουηδία (από 35 έως 21 εκτρώσεις), και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (17) και η Γαλλία (18).