Έως την 31η Μαΐου 2016 η προθεσμία για το Erasmus+

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την υλοποίηση του Προγράμματος Erasmus+/Νεολαία, υπενθυμίζει ότι η υποβολή αιτήσεων είναι δυνατή έως την 31η Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Προγράμματος (Άρθρο 29, παρ. 6 & 8 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1288/2013), η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους Φορείς Νεολαίας για το 2016 ξεκινά αυτόματα.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι αιτούντες και να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για τον σχεδιασμό και τη σύνταξη ποιοτικών αιτήσεων που θα υποβληθούν για την περίοδο R2/2016, η προθεσμία υποβολής έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους και με διάρκεια κινητικότητα από 3-12 μήνες.

Οι φοιτητές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο 2ο έτος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα του έργου τους και με διάρκεια κινητικότητας από 2-12 μήνες.

Οι φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα από το πρώτο έτος των σπουδών τους.

Τρείς είναι οι βασικές δράσεις του Erasmus+/ Nεολαία:
• Βασική δράση 1: Kινητικότητα των ατόμων στον τομέα της Νεολαίας. Στόχοι της δράσης είναι να αυξήσει την κινητικότητα των νέων ανθρώπων, να υποστηρίξει την απόκτηση ικανοτήτων, να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας, να ενισχύσει την επαγγελματική ανάπτυξη και να βοηθήσει στην κατανόηση άλλων πολιτισμών υποστηρίζοντας ανταλλαγές νέων, εθελοντών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS) αλλά και όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας.
• Βασική δράση 2: Στρατηγικές συμπράξεις στοντομέατης Νεολαίας. Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη, μεταφορά ή/και εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σε επίπεδο οργανισμού αλλά και σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα να υλοποιηθούν σχέδια συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων/οργανισμών/φορέων από διάφορες συμμετέχουσες χώρες, τα οποία επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ανταλλάξουν καινοτόμες πρακτικές. Όλα αυτά μέσω στρατηγικών συμπράξεων αλλά και σχεδίων ανάπτυξης δυνατοτήτων.
• Βασική δράση 3: Συνεδρίαση μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της Νεολαίας. Στόχος της δράσης είναι η επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», του Στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΚ2020) και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Νεολαία. Μέσω της δράσης μπορούν να οργανωθούν συναντήσεις μεταξύ των νέων και όσων είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη νεολαία.

Εποπτεύουσα Εθνική Αρχή για την υλοποίηση του Προγράμματος Erasmus+/Τομέας Νεολαία είναι η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σχέσεων:erasmus+youth@minedu.gov.gr

Εποπτεύουσα Εθνική Αρχή για την υλοποίηση του Προγράμματος Erasmus+ στους Τομείς Σχολικής Εκπαίδευσης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, είναι η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Αυτοτελής Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Θεμάτων: programs@minedu.gov.gr

Η τροποποίηση τoυ Οδηγού Προγράμματος 2016 και η σχετική πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στην περίοδο R2/2016 έχουν δημοσιευθεί στις 25 Απριλίου 2016 στον ακόλουθο σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: EUR-Lex – C2016/146/13 – EN – EUR-Lex

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved