Καπαροσαλάτα Σίφνου: Η σαλάτα που διατηρείται για μήνες στο ψυγείο!
Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είν' και μπαλωμένο! Αυτό λέει η σοφή παροιμία και εμείς την ασπαζόμαστε πλήρως, γι αυτο και σήμερα θα σας μυήσουμε στα μυστικά της Σιφναϊκής κουζίνας και συγκεκριμένα στην πιο διάσημη σαλάτα του νησιού μου!
Γράφει η Εβελίνα Σαρρή
Πρώτα από όλα μερικά μυστικά:
- Η σαλάτα αυτή διατηρείται σε ένα βάζο στο ψυγείο για πολλούς μήνες, οπότε βγάζετε και τρώτε κάθε φορά όση θέλετε χωρις να πρέπει να φτιάξετε κάτι τη στιγμή που πεινάτε!
- Σερβίρεται είτε ζεστή (μόλις μαγειρευτεί) είτε κρύα! Θα την απολαύσετε και με τους δύο τρόπους εξίσου!
- Συνοδεύεται με άλλους μεζέδες (οι σιφνεϊκοι ροβυθοκεφτέδες είναι οι καταλληλότεροι) ή με φρέσκο ψωμάκι! Σε κάποιες ταβερνούλες μάλιστα τη σερβίρουν επάνω σε μια φρυγανισμένη φέτα χωριάτικου ψωμιού!
Ας δούμε τα υλικά τι χρειαζόμαστε:
Υλικά:
1 φλιτζάνι κάπαρη (ξερή)
1 κιλό ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ξύδι
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Για 2 μέρες βάζουμε την κάπαρη σε νερό και της αλλάζουμε νερά 3 φορές τη μέρα για να ξεπικρίσει. Μετά από αυτή τη διαδικασία παρατηρούμε ότι λόγω των υγρών ο όγκος της κάπαρης έχει διπλασιαστεί.
Εναλλακτικά μπορούμε να σιγοβράσουμε την κάπαρη και να της αλλάξουμε νερό 2-3 φορές.
2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
3. Προσθέτουμε και την κάπαρη, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι.
4. Προσθέτουμε νερό όσο χρειαστεί (αρκετό για να μαλακώσει η κάππαρη) όσο μαγειρεύεται η καπαροσαλάτα μας. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να εξατμιστεί το νερό, τότε προσθέτουμε το ξίδι και αφήνουμε και πάλι να τραβήξει.
Θα δείτε την κάπαρη να λιώνει, και τότε θα ξέρετε ότι είναι έτοιμη.
5. Αλατοπιπερώνουμε άλλη μία φορά και σερβίρουμε.