Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης- Κινδυνεύουν οι νέοι από οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση αποτελεί μία μακροχρόνια νόσο, η οποία προκαλεί αδυναμία και ευθραστότητα στα οστά. Διεθνώς, περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, θα υποστεί ένα κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
Το ∆ιεθνές Ίδρυµα Οστεοπόρωσης (IOF, International Osteoporosis Foundation) και τα συναφή εθνικά ιδρύµατα σε όλο τον κόσµο εορτάζουν κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου την Παγκόσµια Ηµέρα Οστεοπόρωσης με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν όλο και πιο πολλούς για την έγκαιρη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου.
Οι μυοσκελετικές παθήσεις όπως η οστεοπόρωση ή η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν περισσότερους από 1,7 δις ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη αιτία διαβίωσης με σωματική ανικανότητα. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2010, περίπου 22 εκατ. γυναίκες και 5.5 εκατ. άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλικίας μεταξύ 50-84, ενδέχεται να πάθουν οστεοπόρωση έως 23% μέχρι το 2025. Η επιβάρυνση της ασθένειας μόνο στην Ελλάδα είναι τεράστια. Κατά προσέγγιση 86.000 νέα κατάγματα λόγω ευθραυστότητας συμβαίνουν ετησίως και περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας 50 ετών και άνω, υπολογίζεται οτι έχουν οστεοπόρωση.
Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;
Η μόνη εξέταση με την οποία γίνεται νωρίς η διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Είναι μια απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη εξέταση η οποία καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.Όλες οι γυναίκες άνω των 65 ετών και όλοι οι άνδρες άνω των 70 ετών πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας. Επίσης, μέτρηση θα πρέπει να κάνουν και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα ή έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου.
Σε ποιά ηλικία να ξεκινήσω τον έλεγχο της οστεοπόρωσης;
Κατά κανόνα ο έλεγχος συνιστάται σε όλες τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και στους άνδρες μετά την ηλικία των 70 ετών. Μια μέτρηση οστικής πυκνότητας καλό θα ήταν να γίνεται και πριν την εμμηνόπαυση για λόγους σύγκρισης μετεμμηνοπαυσιακά.Επίσης, ανάλογα με την παρουσία παραγόντων κινδύνου π.χ. κάταγμα χαμηλής βίας, λήψη κορτιζόνης, κλπ ο έλεγχος για ύπαρξη οστεοπόρωσης πραγματοποιείται ανεξαρτήτως ηλικίας
Έχουν και οι νέοι κίνδυνο να πάθουν οστεοπόρωση;
Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως η οστεοπόρωση δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την τρίτη ηλικία. Η οστεοπόρωση μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα, όταν υπάρχουν διατροφικά προβλήματα, συστηματικά νοσήματα π.χ. μεσογειακή αναιμία, νεοπλασίες, λήψη κορτιζόνης κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται ο έλεγχος για παρουσία οστεοπόρωσης.
Υπάρχει οστεοπόρωση και στους άνδρες;
Ναι, και οι άνδρες πάσχουν από οστεοπόρωση και ισχύουν οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου με τις γυναίκες για οστεοπορωτικό κάταγμα. Σύμφωνα με τα ποσοστά που δίνει το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης σε παγκόσμια κλίμακα 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες πάσχει από οστεοπόρωση.
Πώς μπορώ να προλάβω την οστεοπόρωση;
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, που γίνεται το «κτίσιμο» του σκελετού. Η επαρκής πρόσληψη γαλακτοκομικών, βιταμίνης D καθώς και η άθληση αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό.
Η αλήθεια για την θαυματουργή βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αρκεί λίγη έκθεση στον ήλιο ώστε να συνθέσει ο οργανισμός μας αυτή την πολύτιμη βιταμίνη. Ακόμη, να προτιμάμε τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα και τα όσπρια και τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
Από έρευνα του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας “Πεταλούδα” διαπιστώθηκε ότι παρόλο που η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που ευνοεί τη σύνθεση της βιταμίνης D, το 61% των Ελληνίδων δεν εκτίθεται στον ήλιο.
Ποιοί είναι οι “παράγοντες κινδύνου”;
– Κληρονομικότητα
– Πρόωρη εμμηνόπαυση
– Χαμηλό σωματικό βάρος
– Πρωτοπαθής αμηνόρροια
– Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου
– Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
– Κάπνισμα
– Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D
– Χαμηλή οστική πυκνότητα
– Ακινητοποίηση – έλλειψη άσκησης
– Λήψη ορισμένων φαρμάκων π.χ. κορτιζόνης
– Ύπαρξη ορισμένων ασθενειών π.χ.σακχαρώδης διαβήτης
– Προηγούμενο ιστορικό κατάγματος