Τελικά τι είναι καλύτερο για τα παιδάκια μας, το βούτυρο ή η μαργαρίνη;
Η μελέτη GRECO που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών μας δίνει την απάντηση και η Εμμανουέλλα Μαγριπλή, επιστημονική συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ο Αντώνης Ζαμπέλας, καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) μας εξηγούν:
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε ζωικά κεκορεσμένα λίπη, τα οποία έχουν συσχετιστεί, όπως και τα τρανς λιπαρά, με αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και καρδιαγγειακές παθήσεις στη ενήλικη ζωή. Αντίθετα οι μαλακές μαργαρίνες που μπορούμε να αγοράσουμε στα super markets περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, δεν περιέχουν τρανς λιπαρά, και επομένως περιέχουν τα λιπαρά που είναι καρδιοπροστατευτικά. Τι συμβαίνει, όμως, στα παιδιά σε ηλικίες που μαθαίνουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες;
Η Μελέτη GRECO, μία Πανελλήνια έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διεξήχθη σε όλη τη χώρα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών 10 έως 12 ετών, αξιολόγησε διατροφικά πρότυπα 5.000 παιδιών που συσχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία και τη σχέση αυτών των προτύπων με την κατανάλωση βουτύρου και μαργαρίνης. Επίσης, διερευνήθηκε η άποψη των παιδιών, για την κατανάλωση βουτύρου και μαργαρίνης με βάση την κατάστασή του βάρους τους.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας
Ο Δείκτης Σωματικής Μάζας (ΔΜΣ), που αξιολογεί το βάρος συγκριτικά με το ύψος των παιδιών βρέθηκε να σχετίζεται αρνητικά, δηλαδή να τείνει να είναι χαμηλότερος, με ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και σε πολυακόρεστα λιπαρά και χαμηλότερη σε προϊόντα ζωικής πρωτεΐνης και κορεσμένων λιπαρών. Ακόμη, παιδιά που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένου και του κόκκινου κρέατος, έτειναν να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ, και κατανάλωναν βούτυρο 14 φορές συχνότερα. Το αποτέλεσμα αυτό, ισχυροποιεί τις αρχικές αξιολογήσεις της μελέτης GRECO, που έδειξαν πως το ποσοστό των ζωικών-κορεσμένων λιπαρών καταναλώνονται σε επίπεδα που ξεπερνούν τις συστάσεις πρόσληψης, ενώ η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών είναι χαμηλότερη. Τέλος, ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με υπερβάλλον βάρος απάντησαν πως ήταν πιο πιθανό να αντικαταστήσουν την πρόσληψη βουτύρου με μαργαρίνη.
Στον ευρύτερο χώρο της Ελλάδος λοιπόν, που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και μία διατροφή που χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα ζωικών προϊόντων και κορεσμένων λιπαρών, προσλαμβάνοντας περισσότερες φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά, από πηγές που είναι πλούσιες σε αυτά, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως αλλά και ανάλατους καρπούς, φυτικά έλαια και μαλακές μαργαρίνες φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά.