4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών
Σήμερα, 4 Ιουνίου είναι Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών.
Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή για την καθιέρωση της Ημέρας αυτής υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.
Σε διάφορα μέρη του κόσμου παιδιά είναι θύματα πολέμων. Σε άλλα, παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ή και εκμετάλλευσης. Ο κοινός παρανομαστής είναι ένας. Η απάνθρωπη κακομεταχείρισή τους. Η μικρή τους ηλικία, και η άγνοια να υπερασπιστούν τον εαυτό τους είναι αυτά που τα κάνουν να τίθενται στη θέση του θύματος. Η κακομεταχείριση ενός παιδιού λοιπόν μπορεί να είναι σωματική, ψυχική, συναισθηματική ή και o συνδυασμός τους.
Οι στατιστικές είναι συνταρακτικές:
2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία.
20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων
80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.
Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους.
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).
Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν.
Εμείς οι ενήλικοι που καταλαβαίνουμε λοιπόν, οφείλουμε να σταθούμε, να εξηγήσουμε, να στηρίξουμε το παιδί που έχει ανάγκη την συμπαράσταση και την βοήθειά μας.
Σε συλλογικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις των κρατών οφείλουν να λάβουν τα κατάλληλα προληπτικά αλλά και προστατευτικά μέτρα ώστε να διαφυλλάξουν την ακεραιότητα των παιδιών με κάθε τρόπο.
Σε ατομικό επίπεδο οφείλεις να μη γίνεσαι μέτοχος στην αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών.
Στην περίπτωση που αντιληφθείς κάποιο περιστατικό άσκησης βίας, οποιασδήποτε μορφής, απέναντι σε παιδιά, δραστηριοποιήσου κι ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές.