Εσείς γνωρίζετε γιατί οι ήρωες της Disney έχουν τέσσερα δάχτυλα;

O κορυφαίος, ίσως, παραμυθάς του 20ού αιώνα, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, γεννήθηκε στο Σικάγο στις 5 Δεκεμβρίου του 1901. Αφού μετήλθε διάφορα επαγγέλματα και πήρε μέρος ως οδηγός ασθενοφόρου στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αποφάσισε το 1920 ότι η δημιουργία κινουμένων σχεδίων ήταν η δουλειά που του ταίριαζε.

Αρχικά εργαζόταν για 40 δολάρια την εβδομάδα, μέχρι που μετακόμισε στην Καλιφόρνια κι έστησε το δικό του στούντιο σ' ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ.

Εκεί στις 16 Οκτωβρίου του 1923 –ακριβώς 94 χρόνια πριν- ίδρυσε (μαζί με τον αδελφό του Ρόι) την εταιρεία «Disney»...Mια εταιρεία που εξελίχθηκε έκτοτε σε κολοσσό της παγκόσμιας βιομηχανίας του θεάματος.

Στο γκαράζ της Καλιφόρνιας, λοιπόν, γεννήθηκε από τη γραφίδα του ο Μίκυ Μάους, η διασημότερη ίσως φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, αλλά και ο Πλούτο Ντόναλντ, ο Γκούφι και πολλοί άλλοι «χάρτινοι» ήρωες που τέρπουν και θέλγουν ακόμη και σήμερα εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο

Η πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους στον ομιλούντα κινηματογράφο έγινε το 1928 στην επτάλεπτης διάρκειας ταινία «Ατμόπλοιο Γουίλι».

Σταθμός στην καριέρα του Γoυόλτ Ντίσνεϊ υπήρξε η ταινία «Φαντασία» το 1937. Ένας συνδυασμός κινουμένων σχεδίων και κλασσικής μουσικής, ένα πρώιμο «βίντεο κλιπ» μεγάλων διαστάσεων, που έχει περάσει στο Πάνθεον της έβδομης τέχνης.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γύρισε συνολικά 600 ταινίες, κερδίζοντας συνολικά 22 Όσκαρ. Μερικές από αυτές, θα μείνουν στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, όπως η «Χιονάτη και οι 7 Νάνοι», «Μπάμπι», «Η Λαίδη και ο αλήτης» και «Το βιβλίο της ζούγκλας».

Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου του 1966 από καρδιακή προσβολή. Υπήρξε μανιώδης καπνιστής και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί δραματικά εξαιτίας του καρκίνου των πνευμόνων, που τον ταλαιπωρούσε.

Στα 43 χρόνια της χολιγουντιανής καριέρας του ασχολήθηκε με κάθε πλευρά της σόου μπιζ. Στην κυριολεξία διαμόρφωσε αυτό που αποκαλούμε σήμερα λαϊκή ψυχαγωγία, ιδιαίτερα και μέσα από τις Disneyland,τα θεματικά πάρκα, που ο ίδιος εμπνεύστηκε.

Για κάποιους, ο Ντίσνεϊ υπήρξε ένας από τις πυλώνες του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Όμως, για μια τόσο ακραία αναγνωρίσιμη αυτοκρατορία, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν αξιοπερίεργα πράγματα που την αφορούν, εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Μάθετε τέσσερα από αυτά.

1.Tο μονοπώλιο στο χρώμα

Ένα γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία του κινηματογράφου όπως τη γνωρίζουμε, είναι η προσπάθεια του Γου¬όλτ Ντίσνεϊ να μονοπωλήσει την τεχνολο¬γία Technicolor που έδινε τη δυνατότητα να γυρίζονται έγχρωμες ταινίες. Είναι ο πρώτος που κατάλαβε τη σημασία της και κατά¬φερε για μια τριετία, να έχει την αποκλειστικότητα παραγωγής χρωματιστών φιλμ. Ευτυχώς, αυτό το μονοπώλιο καταργήθηκε με απόφαση δικαστηρίου το 1935, ανοίγοντας το δρόμο και στα υπόλοιπα στούντιο του Χόλιγουντ.

2. Η «ανακάλυψη» των σάουντρακ

Σχεδόν ανέκαθεν οι ταινίες είχαν τα δικά τους μουσικά θέματα. Όμως πρώτος ο Ντίσνεϊ μετά την ταινία «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» σκέφτηκε ότι μπορεί να βάλει σε δίσκους και να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά. Και επειδή δεν διέθετε ακόμα τη δική του δισκογραφική εταιρεία, ανέθεσε αυτή την «μπίζνα» στην Bourne Co. Music Publishers, η οποία έκτοτε εισπράττει δικαιώματα για κλασικά πλέον σάουντρακ, όπωs το «Ηeihg-». Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ αποπειράθηκε αρκετές φορές να εξαγοράσει αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε.

3.Τα τέσσερα δάκτυλα των καρτούν

Κατά τον αρχικό σχεδιασμό του Μίκυ Μάους επικράτησε η αντίληψη πως για αισθητικούς λόγους τα χέρια του θα έδειχναν πιο όμορφα, αν είχαν έκαστο, αντί για πέντε... τέσσερα δάκτυλα. Από τότε, λοιπόν, όλοι οι «χάρτινοι» ήρωες (από τους Φλινστόουνς και τους Σίμπσονς μέχρι και τους νεώτερους), τόσα δάχτυλα έχουν. Προσέξτε τους...

4. Τα τρία «D» της Disney

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Dismey απαγορεύεται ρητά να αναπτύσσουν σχέσεις μεταξύ τους , απ΄όπου προέκυψαν τα διαβόητα «DDD» ( Don’ t date Disney). Οσα περιστατικά απείθειας φτάνουν στα αυτιά των ανωτέρων μάλιστα τιμωρούνται με απευθείας

Πηγή: Eφημερίδα Το Καρφί

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved