Αυτή είναι η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down
Η Μαρία Νΐτσα από τη Μεσοποταμία Καστοριάς πέρασε στο τμήμα Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και είναι η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down!
Nα μη βάζετε όρια στον εαυτό σας! Αυτό ήταν το «μήνυμα» που είχε στείλει στους Έλληνες μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του, 2013, ο Ισπανός Πάμπλο Πινέδα, ο πρώτος πτυχιούχος δάσκαλος στην Ευρώπη με σύνδρομο Down, που επιπλέον απέκτησε bachelor στην ψυχολογία της εκπαίδευσης, αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στην (βασισμένη στη ζωή του) ταινία «Υο Tambien» («Εμείς οι δύο»).
Τέσσερα χρόνια μετά, ένα κορίτσι από τη Μεσοποταμία Καστοριάς, με σύνδρομο Down και διαβήτη, απέδειξε ότι έσπασε τα προσωπικά όρια τη, αλλά και ξεπέρασε όσα εμπόδια ύψωναν η γενετική διαταραχή, οι ινσουλίνες και οι «φυσιολογικοί» κανόνες της κοινωνίας.
Η Μαρία Νίτσα έβγαλε το Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μεσοποταμίας (παίρνοντας απολυτήριο με βαθμό... σχεδόν 13) και πέτυχε την εισαγωγή της στο παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. «Θέλω να μάθει ο κόσμος τι έκανα!» λέει με περηφάνια που πραγματοποίησε το όνειρο της η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down.
Μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Νομού Καστοριάς «Σέντρα», η Μαρία Νίτσα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη στήριξη που έλαβε από τους καθηγητές της («ένα μεγάλο ευχαριστώ και μπράβο τους»!) και τόνισε: «Διάβαζα μόνη μου όλα αυτά τα χρόνια για να τα καταφέρω. Αν και το αγαπημένο μου μάθημα ήταν τα Μαθηματικά, ήθελα να περάσω στη σχολή Νηπιαγωγών γιατί αγαπάω πολύ τα παιδιά».
Πεισματάρα φοιτήτρια
Φύλακας-άγγελος της γλυκιάς Μαρίας ήταν (και είναι) η οικογένεια της. Και η ίδια όμως φρόντιζε πάντα να «διαλύει» τις αγωνίες της μητέρας της, Ελένης (για το αν θα κατάφερνε να παρακολουθήσει μαθήματα σε κανονικό σχολείο και εάν θα άντεχε την πίεση), καθώς και την ανησυχία του μεγαλύτερου αδελφού της, Χρήστου, για τη συμπεριφορά των υπόλοιπων μαθητών και των καθηγητών.
Η Μαρία τα κατάφερε και έκανε ήδη το επόμενο βήμα: Πήγε στη Φλώρινα και κάθισε στα έδρανα του Πανεπιστημίου, γνώρισε τις συμφοιτήτριές της και παρακολούθησε το πρώτο μάθημα Ιστορίας.
«Κάθε παιδί, αλλά και γενικά κάθε άνθρωπος, δίνει τον δικό του αγώνα. Ας μην το βάζουμε κάτω» λέει η μητέρα της Μαρίας, έτοιμη πλέον να σταθεί δίπλα στην κόρη της (και) για τα επόμενα... διαφορετικά τέσσερα χρόνια.
Η επιτυχία της Μαρίας Νίτσα συγκίνησε, μεταξύ άλλων, τρθ5 καθηγητές και τους άλλοτε συμμαθητές της. Με ανάρτηση τους στο Facebook, οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου Μεσοποταμίας ευχήθηκαν «καλή συνέχεια» στην πεισματάρα φοιτήτρια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «εμείς κάναμε περισσότερα απ' όσα μπορούσαμε». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «γενναίες αποφάσεις γονέων» και επισημαίνεται: «Θεωρούμε υποχρέωση των δημόσιων λειτουργών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να ενισχύουν με κάθε τρόπο γενναίες αποφάσεις γονέων, που συμβάλλουν στη δίκαιη μεταχείριση ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες και να θεραπεύουν αδυναμίες του συστήματος. Αισθανόμαστε περήφανοι όταν ενισχύουμε ελπίδες και στόχους των οικογενειών που αγωνιούν για το μέλλον, την επαγγελματική εξέλιξη και ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των γόνων με σοβαρά και ειδικά προβλήματα».
πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Πρόσωπα και ιστορίες)
Διαβάστε επίσης:
Δείτε πώς μία κοπέλα με σύνδρομο Down εκπλήρωσε το όνειρό της και έγινε δασκάλα χορού (βίντεο)
Παιδιά με Σύνδρομο Down μεταμορφώνονται σε γνωστά έργα τέχνης!
Ομάδα μπάσκετ πήρε με μεταγραφή παιδί με σύνδρομο Down (βίντεο)