17η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Η 17η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες του έτους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρόωρη γέννηση, η γέννηση δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών και μια σημαντική αιτία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.

Η Ημέρα Προωρότητας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2008 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων.

Οι διεθνείς οργανώσεις LittleBigSouls (Αφρική), March of Dimes (ΗΠΑ) και National Premmie Foundation (Αυστραλία) προσχώρησαν στις εκδηλώσεις, καθιερώνοντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας ως ένα διηπειρωτικό κίνημα.

Σήμερα, αμέτρητα άτομα και οργανώσεις σε περισσότερες από 100 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους με δραστηριότητες και ειδικές εκδηλώσεις, δηλώνοντας τη δέσμευσή τους να δράσουν τόσο για την πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων όσο για τη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, 14.9 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Από αυτά, τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη και τα περισσότερα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για διάστημα εβδομάδων ή και μηνών, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών σε αυτή την περιοχή της γης.

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας από το EFCNI είναι “Let them thrive! Respectful care for the smallest”- Αφήστε τα να αναπτυχθούν, να μεγαλώσουν με υγεία, προσφέροντάς τους φροντίδα με σεβασμό. Η φροντίδα με σεβασμό περιλαμβάνει τις μητέρες, τα μωρά και τις οικογένειες ως μονάδα, και αναφέρεται όχι μόνο στη θεραπεία και τη φροντίδα του πρόωρου μωρού, αλλά και στην περίοδο πριν την κύηση και την κύηση (περίοδοι στις οποίες μπορεί να προληφθούν αρκετές περιπτώσεις πρόωρου τοκετού), καθώς στον τοκετό.

Το EFCNI και οι 40 οργανώσεις γονέων από διάφορες χώρες που υπογράφουν το μήνυμα, επισημαίνουν επίσης την αξία της φροντίδας των πρόωρων βρεφών και των οικογενειών τους από τους επαγγελματίες υγείας και τους ευχαριστούν για το ανεκτίμητο έργο τους. Μεταξύ των 40 οργανώσεων είναι και το Ηλιτόμηνον, το Ελληνικό μέλος του δικτύου οργανώσεων που συντονίζει το EFCNI, η πρόεδρος του οποίου είναι και εκλεγμένο μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Γονέων του EFCNI και μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πρότυπα φροντίδας για την Υγεία των Νεογνών» (Standards of Care for Newborn Health).
Φέτος, στις 17 Νοεμβρίου, το Ηλιτόμηνον θα φωταγωγήσει στο μωβ χρώμα, σύμβολο της προωρότητας, τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, βάζοντας για πρώτη φορά την Ελλάδα στον μεγάλο κατάλογο των χωρών που φωτίζουν πολλά μνημεία και κρατικά κτίρια για να προάγουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση στο θέμα των πρόωρων γεννήσεων και των συνεπειών τους.

Το «Ηλιτόμηνον» επιδιώκει με κάθε τρόπο την προβολή των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα μωρά και διεκδικεί λύσεις γι’ αυτά τα προβλήματα. Παράλληλα, υποστηρίζει τα αιτήματα των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για βελτίωση των υποδομών τους και τη στελέχωσή τους με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καθώς επίσης και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την παροχή αναπτυξιακής φροντίδας των πρόωρων μωρών με επίκεντρο την οικογένεια και κάθε δράση που προάγει τη σίτιση των πρόωρων μωρών με μητρικό γάλα.

Σε αυτό το πλαίσιο δράσεων, και για το διάστημα από 15-11 έως 15-12-2017 θα προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας κοινωνικό μήνυμα του Ηλιτόμηνου για τη σημασία της σίτισης των πρόωρων μωρών με μητρικό γάλα (https://www.youtube.com/watch?v=QLqAV0GYo6Q). Το μητρικό γάλα αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για τα μωρά που νοσηλεύονται στις MENN. Τα πρόωρα μωρά που παίρνουν μητρικό γάλα έχουν λιγότερα προβλήματα σίτισης, λιγότερες λοιμώξεις και μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο. Για τα πρόωρα ή τα άρρωστα μωρά που δεν έχουν γάλα της δικής τους μητέρας το γάλα δότριας μητέρας, παστεριωμένο και διατηρημένο στις κατάλληλες συνθήκες σε Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή, γι' αυτό και το Ηλιτόμηνον υποστηρίζει τη δημιουργία Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος, έχοντας θέσει ως πρώτο στόχο της προσπάθειάς του την αγορά παστεριωτή μητρικού γάλακτος για την Α’ Νεογνολογική Κλινική και Εντατική Νοσηλεία νεογνών του Α.Π.Θ. στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

http://www.ilitominon.gr/
https://www.facebook.com/Ilitominon/
https://www.facebook.com/taplektatouHlitominon/
www.efcni.org
http://newborn-health-standards.org/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved