«Δεν είσαι μόνη σου». Η κακοποίηση των γυναικών, μέσα από αριθμούς που σοκάρουν

25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και τα στατιστικά στοιχεία, σοκάρουν!

Νομίζεις ότι φταις εσύ, ότι προκάλεσες εκείνον, εσένα, τη μοίρα σου. Νιώθεις ενοχές. Φοβάσαι. Νομίζεις ότι είσαι μόνη σου. Νιώθεις εγκλωβισμένη, ανήμπορη, ανίκανη, έρμαιο της μοίρας, που επέλεξε τη δυστυχία σου. Θέλεις να ξεφύγεις από τον εφιάλτη. Κλείνεις τα μάτια σου κι εύχεσαι, όταν τα ανοίξεις να αποδειχτεί ότι δεν είναι πραγματικότητα αυτό που ζεις. Αλλά, τον ζεις.

Στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη σου. Το είδωλο που βλέπεις σου αρέσει. Είσαι όμορφη, χαρούμενη, γεμάτη ζωντάνια, ευτυχισμένη, ερωτευμένη. Το χαμόγελό σου λαμπερό, τα μάτια σου ακτινοβολούν ευτυχία. Έτσι, ήσουν τον πρώτο καιρό, όταν γνώρισες εκείνον. Τον έναν και μοναδικό, τον έρωτα της ζωής σου.

Για μια στιγμή κλείνεις τα μάτια σου, και όταν τα ανοίγεις, το ευτυχισμένο κορίτσι έχει φύγει. Απέναντί σου, στέκεται μία κοπέλα, που δεν την γνωρίζεις. Ή μήπως την γνωρίζεις; Το χαμόγελο της έχει σβήσει, τα μάτια της είναι θλιμμένα. Το λαμπερό της πρόσωπο είναι γεμάτο μώλωπες. Κοιτάς το είδωλο. Το κοιτάς κατάματα. Το λυπάσαι. Θέλεις να το βοηθήσεις. Θέλεις να του πεις: «Φύγε, δεν το αξίζεις». Αλλά δε σου βγαίνουν οι λέξεις. «Θα φύγουν οι μώλωπες» του ψελλίζεις. Δεν το εννοείς, αλλά φοβάσαι να πεις αυτό, που σκέφτεσαι. Αυτό που το μυαλό σου φωνάζει να πεις, αλλά η τρομαγμένη σου καρδιά, αρνείται να το πιστέψει.

Αυτός ο τρόμος. Προσπαθείς να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά, που δε φοβήθηκες. Θέλεις να πετάξεις μακριά, αλλά φοβάσαι. «Δεν είσαι μόνη σου εκεί έξω». Είναι το είδωλο στον καθρέφτη. Άκουσε το, πίστεψε το. Δεν είσαι η μόνη, που έχει πέσει θύμα κακοποίησης. Σπάσε τη σιωπή σου. Μίλα, ζήτα βοήθεια. Μη ντρέπεσαι. Δε φταις εσύ. Καμία γυναίκα, από το 35% παγκοσμίως, που πέφτει θύμα κακοποίησης, σε οποιαδήποτε μορφή της, φταίει. Πες αρκετά, μέχρι εδώ. Η κακοποίηση των γυναικών είναι παγκόσμιο φαινόμενο, που δεν κάνει ταξικές διακρίσεις. Και οι αριθμοί, μιλούν από μόνοι τους και σοκάρουν.

Ας δούμε, κάποια στατιστικά στοιχεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ανήρτησε στη σελίδα της, στατιστικά στοιχεία της Γραμμής SOS 159000 για το διάστημα 19/11/2016 έως 19/11/2017, μέσα από τις 5041 κλήσεις και τα 113 ηλεκτρονικά μηνύματα, που δέχθηκε το χρόνο αυτό. Έτσι, σύμφωνα με αυτά:

• Το 85% των κλήσεων αφορούσαν σε καταγγελίες έμφυλης βίας. Από τις κλήσεις αυτές, το 71% αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των γυναικών, ενώ το 29% ήταν καταγγελίες τρίτων προσώπων.
• Από τις 3034 κλήσεις, που ήταν καταγγελίες των ίδιων των θυμάτων, το 80% αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία.
• Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν, το 40% σε ψυχοκοινωνική στήριξη και το 26% σε νομική συμβουλευτική.
• Από τις 3034 γυναίκες που κάλεσαν στη γραμμή SOS, οι μισές ήταν μητέρες.
• Το 22% των γυναικών αυτών, ήταν εργαζόμενες και το 18% άνεργες
• Το 23% των γυναικών, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό, είναι ηλικίας 25 – 39 ετών.

Επίσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό, Unwomen.



• Υπολογίζεται ότι το 35% παγκοσμίως των γυναικών, έχουν βιώσει σωματική η/και σεξουαλική βία από το σύντροφό τους.
• Υπάρχουν χώρες, όπου το 70% των γυναικών, έστω για μία φορά, έχουν πέσει θύματα κακοποίησης!
• Οι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβάλλουν ή να πάθουν κατάθλιψη.
• Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 43% των γυναικών, έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας, από το σύντροφό τους.
• Το 2012, οι μισές από τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως, ήταν θύματα των συντρόφων τους.
• Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή άλλης βίαιης σεξουαλικής πράξης, κάποια στιγμή στη ζωή τους.
• 1 στις 10 γυναίκες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει ότι έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση, από την ηλικία των 15 χρόνων.

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα μίας κακοποιημένης γυναίκας: «Αντιδράστε στη βία. Η βοήθεια είναι εκεί έξω...»

Nicole Kidman: Η συγκλονιστική επιστολή για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved