Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, που τα τηρούμε μέχρι και σήμερα
Η χρονιά που φεύγει και αυτή που έρχεται, με την ευχή να είναι πιο τυχερή, έχει επηρεάσει τα έθιμα των Ελλήνων.
Τα πιο δημοφιλή από τα έθιμα, που τηρούνται μέχρι και σήμερα, έχουν ως στόχο, την καλοτυχία, την υγεία και την ευμάρεια, για τη νέα χρονιά που έρχεται. Και ίσως, όλα τα παραπάνω να είναι και ο λόγος που κάποια έθιμα, παραμένουν αναλλοίωτα. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά.
Τα κάλαντα
Από τα πιο παλιά και διαδεδομένα έθιμα, είναι τα κάλαντα. Στη διάρκεια των εορτών, τα παιδιά τα λένε τρεις φορές. Την παραμονή των Χριστουγέννων, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Βγαίνουν στις γειτονιές, συνήθως με το τριγωνάκι τους, και ρωτάνε: «Να τα πούμε»; Η αλήθεια είναι ότι οι στίχοι στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, είναι λίγο τι δυσνόητοι και από παιδιά είχαμε αρκετές απορίες για το τι εννοούν, με πιο χαρακτηριστικό τον στίχο, «Άγιος Βασίλης έρχεται και δεν μας καταδέχεται». Ωστόσο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ την εξήγηση των στίχων.
Η Βασιλόπιτα
Το κατ΄ εξοχήν έθιμο της Πρωτοχρονιάς, είναι άρρηκτα συνδεμένο με την πρώτη μέρα του νέου έτους. Το συναντάμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας και δε λείπει από κανένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Με την αλλαγή του χρόνου, ο νοικοκύρης του σπιτιού, την κόβει σε κομμάτια και ο κάθε ένας παίρνει από ένα. Το πρώτο είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και ακολουθούν τα μέλη της οικογένειας και όσοι παρευρίσκονται στο τραπέζι.
Το ποδαρικό
Έθιμο, που για κάποιους περισσότερο προληπτικούς, έχει μεγάλη σημασία. Βλέπετε, πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν σημασία για το ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, την πρώτη μέρα του νέου χρόνου. αποφεύγουν να μπει πρώτος στο σπίτι τους, κάποιος που δεν τον θεωρούν και τον πλέον τυχερό άνθρωπο του κόσμου, θεωρώντας ότι θα τους φέρει γρουσουζιά. Και για να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους συμβεί το «ατύχημα», με την αλλαγή του χρόνου, κάποιοι ζητούν από δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν γουρλή, να τους κάνει ποδαρικό. Άλλοι προτιμούν να κάνει ποδαρικό ένα μικρό παιδί, που θα τους φέρει καλοτυχία.
Το σπάσιμο του ροδιού
Το ρόδι στην Ελλάδα είναι το σύμβολο της καλοτυχίας, της γονιμότητας και της αφθονίας. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα σε αρκετές περιοχές το τηρούν. Σύμφωνα με την παράδοση, πηγαίνουν το ρόδι στη Θεία Λειτουργία του Μέγα Βασιλείου, την Πρωτοχρονιά, για να το «ευλογήσουν». Επιστρέφοντας στο σπίτι, ο άνδρας του σπιτιού, το σπάει έξω από την πόρτα, προκειμένου να φέρει καλοτυχία και αφθονία στο σπιτικό. Και κατόπιν, πρώτος μπαίνει στο σπίτι. Πάντα, με το δεξί.