Γνωρίζετε γιατί φτιάχνουμε στεφάνι την Πρωτομαγιά;
Πρωτομαγιά σήμερα και η παράδοση το επιβάλλει να φτιάξουμε ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι!
Ανατρέχοντας στα παιδικά μας χρόνια, αυτό που θυμόμαστε από την Πρωτομαγιά είναι οι εξορμήσεις στη εξοχή με την οικογένειά μας, το μάζεμα των λουλουδιών και το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχναμε. Αλήθεια, όμως, γνωρίζετε γιατί κάθε Πρωτομαγιά φτιάχνουμε στεφάνι;
Καταρχήν, πρόκειται για ένα έθιμο, όχι μόνο ελληνικό. Και πολλές άλλες χώρες φτιάχνουν μαγιάτικα στεφάνια, κυρίως, οι μεσογειακές. Συνήθως, αποτελείται από λουλούδια του αγρού, όπως παπαρούνες, μαργαρίτες και αγριολούλουδα, αλλά και άλλα λουλούδια, αν δεν είσαι στην εξοχή. Αν και τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιλέγουν πιο εναλλακτικά στεφάνια. Όλα τους, όμως, μόλις φτιαχτούν κρέμονται στην πόρτα του σπιτιού. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Παλιά, μάλιστα, στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα, άναβαν φωτιές στους δρόμους κι έκαιγαν τα μαγιάτικα στεφάνια. Όσο για την ιστορία του, αυτή προέρχεται από τα βάθη των χρόνων. Ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του χρόνου που - στην Ελλάδα, τη Ρώμη, αλλά και στο Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς Δήμητρας και στην επιστροφή της κόρης της, Περσεφόνης, από τον Κάτω Κόσμο. Ήταν και ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.
Στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Τέλος, το μαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουμε να φέρουμε και στο σπίτι μας!
Καλό μήνα!
Με πληροφορίες από την Wikipedia
Διαβάστε επίσης