Η διαδικασία του θηλασμού είναι η ίδια για κάθε γυναίκα. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορετικές παραδόσεις που συναντάμε ανάλογα με το που βρισκόμαστε.
Σε κάποιες χώρες υπάρχει και ο νόμος που απαγορεύει το θηλασμό με αποτέλεσμα η γεωγραφική περιοχή να παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς μεγαλώνει ένα παιδί και στο πώς τροφοδοτείται από τη μητέρα του.
Ποιες χώρες έχουν υψηλά ποσοστά και ποιες χαμηλά όσον αφορά το θηλασμό;
Ας δούμε στη gallery που ακολουθεί για παράδειγμα, μερικές χώρες και τις παραδόσεις που έχουν σχετικά με το θηλασμό!
Rwanda -
Είναι μια χώρα στην ανατολικοκεντρική Αφρική και έχει σχετικά υψηλά ποσοστά θηλασμού σε σύγκριση με άλλες αφρικανικές χώρες, με το 87% περίπου των γυναικών να θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες. Ωστόσο, οι οικονομικοί και πολιτιστικοί παράγοντες μειώνουν τον αριθμό των γυναικών που θηλάζουν με επιτυχία.
Namibia -
Αυτή η χώρα έχει πληθυσμό 2,5 εκατομμύρια κατοίκους αλλά έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά θηλασμού. Στην πραγματικότητα, σε ηλικία έξι μηνών, μόνο το 24% των μητέρων συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά. Τα χαμηλά ποσοστά θηλασμού παρουσιάζουν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας σύμφωνα με τη UNICEF. Ένα στα επτά παιδιά κάτω από την ηλικία των πέντε ετών στη Namibia είναι λιποβαρή.
Ηνωμένο Βασίλειο -
Παρά το γεγονός ότι το μορφωτικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλό, κατέχει το ρεκόρ για τη χειρότερη ανάπτυξη του θηλασμού.
Μια έκθεση του 2016 αποκαλύπτει πόσο κακή είναι η κατάσταση. Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 0,5% των γυναικών συνεχίζουν να θηλάζουν τα μωρά τους στη Βρετανία σε ηλικία ενός έτους, σε σύγκριση, περίπου με το 30% των γυναικών στην Αμερική που συνεχίζουν να θηλάζουν μέχρι να φτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι νέες μητέρες έχουν βασικότερο στόχο να επιστρέψουν στη ζωή τους πριν από τον τοκετό.
Κίνα -
Σύμφωνα με τη UNICEF, τα ποσοστά θηλασμού στην Κίνα είναι πενιχρά και συνεχίζουν να μειώνονται. Η Κίνα έχει τώρα τη μεγαλύτερη αγορά υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος στον κόσμο.
Ωστόσο, υπάρχει μια πρακτική στην Κίνα που είναι πολύ ευνοϊκή για το θηλασμό. Ορισμένες μητέρες ακολουθούν την παράδοση και κάθονται στο σπίτι για 30 ημέρες μετά τον τοκετό αποκλειστικά με το μωρό τους.
Ιράκ -
Η σχέση του Ιράκ με τον θηλασμό είναι σύνθετη. Ενώ η κυβέρνηση έχει εργαστεί σκληρά για να ενθαρρύνει τον θηλασμό, η ιστορία της χώρας, που χαρακτηρίζεται από περιόδους πολέμου και έντονες συγκρούσεις, έχει προκαλέσει σχετικά χαμηλά ποσοστά θηλασμού. Σε ορισμένες περιοχές στο Ιράκ, το νερό έχει κριθεί ακατάλληλο αφήνοντας τις μητέρες χωρίς επιλογή.
Με το Ισλάμ να είναι η επίσημη κρατική θρησκεία του Ιράκ, υπάρχουν έντονα συναισθήματα σχετικά με το θηλασμό. Η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το θηλασμό. Οι θρησκευτικοί νόμοι σχετικά με το θηλασμό προέρχονται από το Κοράνι, το οποίο δηλώνει ότι όλα τα βρέφη έχουν το δικαίωμα να θηλάζουν και ότι οι μητέρες θηλάζουν έως ότου το παιδί τους φθάσει τα δύο περίπου χρόνια. Ωστόσο, εάν συμφωνούν και οι δύο γονείς, η μητέρα μπορεί να σταματήσει το θηλασμό νωρίτερα από τα δύο χρόνια.