Απλοί και έξυπνοι τρόποι για να αξιοποιήστε το φαγητό που περίσσεψε
Μαγειρεύουμε πολύ φαγητό και δεν θέλουμε να πετάξουμε αυτό που περισσεύει.
Δεν καταναλώνουμε τα τρόφιμα πριν από την ημερομηνία λήξης τους. Τα φρούτα αν μείνουν λίγες ημέρες παραπάνω χωρίς να τα φάμε αρχίζουν να χαλάνε. Δεν ελέγχουμε το ντουλάπι ή το ψυγείο πριν πάμε για ψώνια. Δεν σχεδιάζουμε με σύνεση τα γεύματά μας.
Γι’ αυτούς και για άλλους πολλούς λόγους πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πετάξουμε τρόφιμα κάτι που δεν είναι καθόλου ευχάριστο αλλά ούτε και οικονομικό.
Διαβάστε μερικούς απλούς τρόπους για το πώς μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε ή να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα που δεν έχετε καταναλώσει:
- Αγοράστε μπανάνες, ντομάτες και αβοκάντο σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, ώστε να έχετε κάποια για τώρα και μερικά για αργότερα.
- Χρησιμοποιήστε ό,τι περίσσεψε την επόμενη μέρα. Ψήστε τα λαχανικά που περίσσεψαν και σερβίρετέ τα με κουσκούς ή ζυμαρικά. Προσθέστε σε μαγειρεμένα λαχανικά, ρύζι ή ζυμαρικά και δημιουργήστε μια πίτα ή μια σούπα.
- Για να αποφύγετε τη σπατάλη σε βότανα (πχ μαϊντανό, άνηθο) μαγειρέψτε πολλά πιάτα που περιέχουν το ίδιο βότανο ή βάλτε σε μια γλάστρα το δικό σας.
- Φρυγανίστε/ ψήστε το ψωμί που περίσσεψε και χρησιμοποιήστε το ως κρουτόν.
- Τα απομεινάρια κομμάτια τυριού μπορούν να καταψυχθούν μέχρι να έχετε αρκετό για χρήση σε σάλτσες, σουφλέ κ.λπ.
- Η κρέμα γάλακτος που απομένει μπορεί να καταψυχθεί για χρήση σε σάλτσες. Ομοίως, εάν γνωρίζετε ότι δεν θα πιείτε το γάλα μέχρι την ημερομηνία λήξης, μεταφέρετε το σε ένα δοχείο χωρίς να το γεμίσετε ως απάνω για να το ξεπαγώσετε εύκολα. Ανακινήστε καλά πριν το ξαναχρησιμοποιήσετε.
- Κόψτε τα φρούτα που έχουν απομείνει και παγώστε τα σε δοχεία. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα φρούτα στο μπλέντερ για να φτιάξετε χυμούς.
- Βάλτε τις μπανάνες που περισσεύουν στον καταψύκτη για να φτιάξετε ψωμί μπανάνας ή muffins.
- Κρατήστε τους ξηρούς καρπούς στην κατάψυξη για να τους διατηρήσετε φρέσκους.