Ξύλινη ή πλαστική πλάκα κοπής: Ο σωστός τρόπος για να την καθαρίσετε
Οι πλάκες κοπής που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας είναι σημαντικό να καθαρίζονται συχνά και σωστά.
Κομμάτια τροφίμων ή και βακτηριδίων μπορούν να παραμείνουν για καιρό στις πλάκες κοπής που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας κάτι που είναι ανθυγιεινό.
Μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να πλένετε την επιφάνεια που χρησιμοποιείται για το κόψιμο κρέατος, φρούτων, λαχανικών κ. α. ενώ μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο για έναν πιο σχολαστικό και βαθύ καθαρισμό.
Από πλαστικό
Οι πλάκες κοπής από πλαστικό είναι σχετικά εύκολο να καθαριστούν καθώς μπορείτε απλά να τις τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων. Για το πλύσιμο στο χέρι έχετε και άλλη επιλογή.
Θα χρειαστείτε
Να γεμίσετε ζεστό νερό τον νεροχύτη της κουζίνας
Μερικές σταγόνες υγρού σαπουνιού
Αποσταγμένο λευκό ξύδι
Μια πετσέτα
Υφάσματα μικροϊνών
Πώς να την καθαρίσετε
- Καθαρίστε τον νεροχύτη της κουζίνας και γεμίστε τον με ζεστό νερό. Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρού πιάτων στη ροή από τη βρύση σας και σιγουρευτείτε ότι το νερό δεν είναι τόσο ζεστό που δεν μπορείτε να το αντέξετε στα χέρια σας.
- Χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών για να καθαρίσετε την επιφάνεια της πλάκας κοπής.
- Ξεπλύνετε πλήρως την πλάκα κοπής και τοποθετήστε την στην πετσέτα σας.
- Ρίξτε προσεκτικά το αποσταγμένο λευκό ξύδι στην πλάκα κοπής ώστε να καλύπτεται η επιφάνεια.
- Αφήστε το ξίδι να καθίσει μέχρι να στεγνώσει εντελώς.
- Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα.
- Μόλις στεγνώσει το ξύδι ξεπλύνετε την πλάκα κοπής κάτω από καθαρό νερό.
- Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό ύφασμα μικροϊνών για να σκουπίσετε την πλαστική πλάκα.
Από ξύλο
Σε αντίθεση με τα πλαστικά οι ξύλινες σανίδες κοπής δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στο πλυντήριο πιάτων. Κάτι τέτοιο μπορεί να τις καταστρέψει.
Θα χρειαστείτε
Μισό λεμόνι
Kosher ή θαλασσινό αλάτι
Μια πλαστική σπάτουλα
Ένα πανί μικροϊνών
Πώς να την καθαρίσετε
- Πασπαλίστε την πλάκα με αλάτι.
- Τρίψτε την πλάκα κοπής χρησιμοποιώντας το μισό λεμόνι.
- Πιέστε απαλά το λεμόνι καθώς δουλεύετε για να απελευθερώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό.
- Αφού καθαρίσετε καλά, αφήστε το αλάτι και το λεμόνι να καθίσουν για περίπου πέντε λεπτά.
- Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη σπάτουλα σας για να ξύσετε το αλάτι και το χυμό λεμονιού από την επιφάνεια.
- Τέλος, ξεπλύνετε το ξύλο κοπής στο νεροχύτη της κουζίνας. Στεγνώστε το με ένα πανί μικροϊνών πριν το τοποθετήσετε στη θέση του.