Αυτά είναι τα λαχανικά και τα φρούτα με τα περισσότερα χημικά και φυτοφάρμακα!
Θα μπορούσαν να αναφέρονται στην καθημερινότητά μας και ως... τοξικά λαχανικά και φρούτα αφού με νέα μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπιστώνεται πλέον πως πολλά από όσα καταναλώνουν τα παιδιά μας είναι «ποτισμένα» από πολλές χημικές ουσίες που μόνο καλό δεν κάνουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι γεγονός πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές πολλών θρεπτικών συστατικών που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Προωθούν την καλή πέψη ενώ βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης. Όμως, όταν πηγαίνουμε στο μανάβικο και βλέπουμε ένα λαμπερό κατακόκκινο μήλο που παράγεται από κάποιο μακρινό άγνωστο αγρόκτημα, πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε: Είναι αυτό καλό για τα παιδιά μου;
Τις τελευταίες δεκαετίες, ποy η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων έχει αυξηθεί στη συμβατική γεωργία, επιστήμονες και ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υποστεί τέτοια χημική επεξεργασία που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά μας. Μια μελέτη Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Harvard διαπίστωσε υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν ελλειμματική προσοχή τα παιδιά που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα. Επίσης, έρευνα έχει συνδέσει τα φυτοφάρμακα με τον αυτισμό σε παιδιά.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να θρέψουμε τα παιδιά μας 100 % με βιολογικά προϊόντα. Έτσι, αναρωτιόμαστε πόσο κακό κάνουν οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στα φρούτα και λαχανικά που δίνουμε στα παιδιά μας. Και όταν πρόκειται για την αγορά βιολογικών, τι αξίζει να αγοράσουμε και τι όχι;
Μία περιβαλλοντική ομάδα όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έβγαλε τη λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά που θεωρούνται πιο ύποπτα από άλλα για τις χημικές ουσίες που απορροφούν κατά την εμφύτευση και ανάπτυξή τους. Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται μετά από μελέτη των υπολειμμάτων που διαπιστώνονται σε κάθε ένα από τα φρούτα και ta λαχανικά που ανήκουν σε αυτή τη λίστα.
Ποια είναι όμως τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουν τα παιδιά μας και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες; Διαβάστε παρακάτω...
1. Μήλα
2. Σέλινο
3. Ντοματίνια
4. Αγγούρια
5. Σταφύλια
6. Πατάτες
7. Σπανάκι
8. Φράουλες
9. Ροδάκινα
10. Γλυκές πιπεριές