Δέσποινα Καμπούρη: «Δέκα πράγματα που θα ήθελα να ξέρω πριν γίνω μαμά»
Αν γυρνούσε το χρόνο πίσω, στην προ παιδιά εποχή, τι θα ήθελε να της είχαν πει για τη μητρότητα;
Γλυκιά, δίκαιη, καλόκαρδη, ετοιμόλογη, ειλικρινής. Εάν κάποιος μας ζητούσε να περιγράψουμε τη Δέσποινα Καμπούρη με λίγα λόγια, αυτά είναι τα πρώτα επίθετα που θα μας έρχονταν στο μυαλό.
Η Δέσποινα είναι από τους ανθρώπους που πάντα έχει μία ιστορία να σου διηγηθεί. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο Ζαΐρ της Νότιας Αφρικής. Πρώτη της γλώσσα, τα… Σουαχίλι. Σε ηλικία 5 ετών, έρχεται με τους γονείς της στην Ελλάδα όπου και ζει την υπόλοιπη παιδική της ηλικία. Τα εφηβικά της χρόνια τα περνάει παίζοντας βόλεϊ και στα δεκαεπτά της αποφασίζει ότι θα ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Η Δέσποινα είναι από τους ανθρώπους που όταν βάζει κάτι σαν στόχο, θα το πετύχει. Σηκώνει μανίκια και δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια μέχρι να στεφθεί με επιτυχία.
Οι περισσότεροι την είδαμε για πρώτη φορά το 2007 στο πλευρό του Θέμου Αναστασιάδη, στην εκπομπή «ΟΛΑ». Τα εντυπωσιακό παρουσιαστικό της, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό «λέγειν», τον χαρακτήρα της, αλλά και τη σκληρή δουλειά, την έκαναν να ξεχωρίσει από νωρίς. Κάπως έτσι, κέρδισε μια θέση στην καρδιά μας. Ακολούθησαν πολλές ακόμα συμμετοχές σε εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία του δικού μας mothersblog.gr. Σήμερα, μοιράζεται μαζί μας εμπειρίες και σκέψεις στο δικό της blog, Despoina’s Little Stories και διευθύνει το νούμερο #1 γυναικείο site της Ελλάδας, queen.gr.
Ο πιο σπουδαίος της όμως ρόλος, είναι αυτός της μαμάς.
Το 2011 έρχεται στον κόσμο η μεγάλη της κόρη, Έλενα -aka Ποκαχόντας, όπως την αποκαλεί από όταν ακόμη ήταν μωρό- και το 2016 γεννιέται η μικρή Χριστίνα.
Σήμερα, η Δέσποινα Καμπούρη είναι μία μαμά σαν όλες τις άλλες που προσπαθεί να μοιράσει όλο τον χρόνο και την ενέργειά της μεταξύ δουλειάς, οικογένειας και λοιπών υποχρεώσεων. Είναι όμως η μητρότητα όπως τη φανταζόταν και τι έχει συνειδητοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια;
Η Δέσποινα Καμπούρη μας εκμυστηρεύτηκε ότι εάν μπορούσε να επιλέξει 10 πράγματα για τη μητρότητα που θα ήθελαν αν της είχαν πει πριν τον ερχομό των παιδιών της, αυτά θα ήταν ότι…
«…δεν είναι λόγος να πέσει μια καινούργια μαμά σε κατάθλιψη, το γεγονός ότι μπορεί να μην τα καταφέρει να θηλάσει περισσότερο από όσο αντέξει. Η πίεση που ασκείται στη μαμά να θηλάσει το μωράκι για 18 μήνες από μαίες, γιαγιάδες κλπ λειτουργεί τόσο αποθαρρυντικά... Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα καταφέρουμε αλλά δε θα τελειώσει ο κόσμος αν το μωράκι μας θηλάσει 3 μήνες και όχι 2 χρόνια. Χαλαρά...
…τις περισσότερες φορές ο καλός και ξένοιαστος ύπνος γίνεται από δυσεύρετος μέχρι ανύπαρκτος τα πρώτα δυο χρόνια της ζωής του παιδιού... Ω ναι!
...δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσω καμία νόρμα για το πώς πρέπει να φροντίζω και να αγαπάω το μωρό μου. Η κάθε μαμά έχει τον δικό της τρόπο. Και δεν πρέπει να κρίνει κανείς κανέναν.
…δεν χρειάζεται να ακολουθήσω κανόνες ύπνου και ταΐσματος. Όλα γίνονται φυσικά και όταν έρθει η ώρα τους. Γιατί τόση πίεση να πετάξει την πιπίλα στους 18 μήνες και να κόψει την πάνα στα 2 χρόνια;;;
…θα έμπαινα στα παπούτσια της μαμάς μου και θα καταλάβαινα πόσα πέρασε για να με μεγαλώσει. Πόση υπομονή, πόσα άγχη, πόση αγωνία. Μανούλα μου σε αγαπώ!
…οι μπαμπάδες μπορούν να είναι παρόντες σε όλα και κάποια πράγματα να τα κάνουν καλύτερα κι από τις μαμάδες. Δώστε τους χώρο και χρόνο. Κι αυτοί αγαπούν το παιδί όσο εσείς!
…το ότι γίνεσαι μαμά δε σημαίνει ότι ξεχνάς ότι είσαι γυναίκα. Συνεχίζεις να βγάζεις τα φρύδια σου, να βάφεις τα μαλλιά σου, να τρως σωστά, να ντύνεσαι όμορφα, να πηγαίνεις για ποτό με τον άντρα σου και τους φίλους σου. Ευτυχισμένη γυναίκα = καλή μαμά.
…το σώμα μου θα αλλάξει και δεν θα ξαναγίνει ακριβώς όπως ήταν πριν. Όση διατροφή και όση γυμναστική κι αν κάνεις, η λεκάνη ανοίγει, το στήθος δεν είναι τόσο στητό όσο πριν, οι κοιλιακοί δεν είναι πια πέτρα... Ειδικά αν έχεις κάνει καισαρική. Και να σου πω κάτι; Δεν τρέχει τίποτα! Είναι τόσο σπουδαίο αυτό που κατάφερες! Γέννησες ένα παιδί κι αυτό είναι όλος σου ο κόσμος! Πάλι θα είσαι όμορφη!
…δεν είμαι Super woman και δεν μπορώ να τα καταφέρω όλα μόνη μου. Ειδικά τους πρώτους μήνες θα χρειαστώ βοήθεια από τη μαμά μου ή από τον άνδρα μου ή από κάποια μαία. Εγώ νόμιζα ότι μπορώ να τα κάνω όλα μόνη μου χωρίς να εμπιστεύομαι κανέναν και κάποια στιγμή κατέρρευσα. Σωματικά και ψυχολογικά.
…το μωράκι για κάποιους μήνες δεν επιτρέπεται να κοιμάται μπρούμυτα, παρά μόνο ανάσκελα ή στο πλάι.»