Τα Ραπαμύθια: Τα αγαπημένα μας παραμύθια... αλλιώς
Ο Λευτέρης Σαμψών και η Δημήτρης Μεντζέλος ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τα... Ραπαμύθια. Πώς προέκυψε η ιδέα, τι διαφορετικό προσφέρουν τα Ραπαμύθια στα παιδιά και τι να περιμένουμε από το ταλαντούχο δίδυμο στο μέλλον; Ο Λευτέρης Σαμψών μίλησε στο mothersblog.gr και μας τα είπε όλα.
Τα παραμύθια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας. Μεγαλώσαμε μαζί τους, τα αγαπήσαμε. Τώρα, είμαστε εμείς οι μεγάλοι και τα ίδια παραμύθια, τα διαβάζουμε ή τα αφηγούμαστε ξανά και ξανά στα δικά μας παιδιά.
Πώς θα ήταν όμως τα κλασικά παραμύθια εάν τα ντύναμε με μουσική και δημιουργούσαμε μία ραπ εκδοχή τους; Αυτήν την φανταστική ιδέα είχαν ο Δημήτρης Μεντζέλος και ο Λευτέρης Σαμψών, οι οποίοι με πολύ αγάπη και μεράκι δημιούργησαν τα... Ραπαμύθια! Το πρώτο Ραπαμύθι κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες και έχει ήδη αγαπηθεί από γονείς και παιδιά.
Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τα Ραπαμύθια από τα παραμύθια ή και άλλα παιδικά τραγούδια; Πώς εμπνεύστηκαν την ιδέα για αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης των κλασικών παραμυθιών και πότε να περιμένουμε το επόμενο; Σε αυτά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα, μας απαντά ο ταλαντούχος μουσικός, ηχολήπτης, παραγωγός και πολλά πολλά ακόμη, Λευτέρης Σαμψών.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς προέκυψε η ιδέα για τα Ραπαμύθια;
Όλα ξεκίνησαν από την Τάνια Τρεπεκλή. Εκείνη είχε την αρχική ιδέα και είπε στον Δημήτρη να πάρει κλασικά παραμύθια και να τα αποδώσει με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα από όλους. Έτσι, ο Δημήτρης ξεκίνησε κάποια στιγμή να τα γράφει και ένα ωραίο πρωί μου τα έφερε και μου λέει «Αυτή είναι η ιδέα, αυτοί είναι οι στίχοι. Πάμε να τα φτιάξουμε;». Και έτσι ξεκινήσαμε.
Γενικά, όλο αυτό είναι κάτι που κάνουμε από κοινού. Ο κάθε ένας μας βάζει αυτό που ξέρει και αυτό που έχει. Εγώ γράφω τη μουσική, κάνω τις ηχογραφήσεις στο στούντιο μου, τις μίξεις και ό,τι έχει να κάνει την παραγωγή των τραγουδιών.
Το όνομα πάντως είναι πραγματικά πολύ ευφάνταστο
Ναι, το όνομα είναι όντως πολύ ωραίο και είναι το πρώτο πράγμα που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Μόλις μου είπε ο Δημήτρης το όνομα που έχει αυτόν τον αναγραμματισμό, είπα εντάξει... εδώ είμαστε!
Τι διαφορετικό προσφέρουν τα Ραπαμύθια στα παιδιά σε σχέση με την απλή ανάγνωση ή την αφήγηση ενός παραμυθιού;
Επειδή και εγώ και ο Δημήτρης είμαστε γονείς και περιβαλλόμαστε κιόλας από πολλούς γονείς, μπορώ να σου πω στην πράξη τι έχω παρατηρήσει. Τα τραγούδια αυτά πρώτα από όλους τα άκουσαν τα παιδιά μας και μετά ο υπόλοιπος κόσμος. Το ραπ, βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν την έννοια της ομοιοκαταληξίας, της ρίμας, του έμμετρου λόγου. Τα βάζει στο ρυθμό, στη διαδικασία να κάνουν λογοπαίγνια και σαν αποτέλεσμα, κάνει το λόγο πιο διαχειρίσιμο για αυτά. Τα παιδιά μαθαίνουν όλα τα τραγούδια απ΄ έξω, μαθαίνουν να αστειεύονται με ρίμες. Έτσι και αλλιώς οι στίχοι μας βοηθούν να απομνημονεύουμε πράγματα συνδυαστικά φυσικά με τις μελωδίες, αλλά ειδικά στην περίπτωση των Ραπαμυθιών που είναι και μεγάλη η διάρκειά τους, ο στίχος και η ομοιοκαταληξία κάνουν τα παιδιά να τα θυμούνται από την αρχή μέχρι το τέλος.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα Ραπαμύθια έρχονται να καλύψουν ένα νέο είδος παιδικού τραγουδιού - ως προς την αφήγηση και ως προς το είδος μουσικής - που δεν υπήρχε πριν και αυτό γιατί είναι απλά, αλλά ταυτόχρονα κρύβουν μέσα τους αρκετή δουλειά και μεράκι τόσο στον στίχο, τη μουσική αλλά και την παραγωγή. Για πρώτη φορά, μπορείς να ακούσεις ένα ολόκληρο κλασικό παραμύθι σε μορφή τραγουδιού. Είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση για να ακούν παραμύθια τα παιδιά.
Η μουσική για τα παραμύθια πώς προκύπτει; Πώς την εμπνέεσαι;
Κάθε Ραπαμύθι είναι τελείως διαφορετικό μουσικά από το προηγούμενο. Στις μέρες μας περιβαλλόμαστε και «ταϊζόμαστε» από κακή μουσική, για αυτό και σκοπός μου είναι μέσα από τα Ραπαμύθια τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική, να τη γνωρίσουν, να μάθουν τα μουσικά όργανα. Στο επόμενο Ραπαμύθι που θα βγει, κυριαρχεί το βιολί. Σε ένα άλλο έχουμε μία πολύ πιο μεταμοντέρνα προσέγγιση. Στο κάθε ένα, η ραπ παντρεύεται με ένα διαφορετικό είδος μουσικής ανάλογα με την ιστορία και τους χαρακτήρες του παραμυθιού. Για παράδειγμα, επειδή στα Τρία Γουρουνάκια οι πρωταγωνιστές είναι υπό μια έννοια εργάτες, ταίριαζε η μουσική να έχει μία πιο λαϊκή χροιά, με μπουζούκια, μπαγλαμάδες και τα λοιπά. Το επόμενο, δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Θα έχει χάλκινα και κυριαρχεί το βιολί. Ένα επόμενο, είναι ντίσκο, ένα άλλο σόουλ, ένα άλλο πανκ και πάει λέγοντας.
Όλο αυτό είναι μία ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, τα μουσικά όργανα και νέες μουσικές. Επενδύω πάρα πολύ σε αυτό και είναι μία ευκαιρία για τον κόσμο να ακούσει και άλλα πράγματα που μπορεί να θεωρούσε παρωχημένα και φυσικά να γνωρίσει και το ραπ.
Πιστεύεις ότι τα Ραπαμύθια απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες;
Αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο κόσμος. Τα Ραπαμύθια θα πάρουν τη θέση τους. Πάντως δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε γονείς. Ειδικά οι γονείς που έχουν ακούσει Ημισκούμπρια, που έχουν ακούσει χιπ χοπ, γενικά οι γονείς που είναι εξοικειωμένοι με αυτό το είδος μουσικής, θα τα βάλουν εύκολα στα παιδιά τους να τα ακούσουν, χωρίς να υπάρχει φυσικά ο φόβος «κακού» λεξιλογίου ή οτιδήποτε.
Τα Ραπαμύθια ακούγονται ευχάριστα και από το γονιό γιατί υπάρχουν μηνύματα που απευθύνονται περισσότερο σε ενήλικες. Για παράδειγμα, στα Τρία Γουρουνάκια έχουμε αναφορές στην πολεοδομία, στις τράπεζες και τα δάνεια. Υπάρχουν και άλλες αναφορές και αστεία που απευθύνονται σε ενήλικες και που τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν. Τα παιδιά όμως, θα καταλάβουν ένα άλλο κομμάτι του παραμυθιού που έχει να κάνει με την ιστορία και το ηθικό δίδαγμα. Και τα ακόμα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν το ρεφρέν, ξεχωρίζουν κάποιες λέξεις ή σημεία και φυσικά τη μουσική. Αυτό δηλαδή που θέλω να πω είναι ότι τα Ραπαμύθια δεν έχουν ηλικία.
Τα δικά σου παιδιά πόσο χρονών είναι και πώς αντέδρασαν όταν άκουσαν τις δημιουργίες σας;
Ο μεγάλος μου γιος είναι στο δημοτικό και ο μικρός είναι τεσσάρων, οπότε έχουμε reference από δύο διαφορετικές ηλικίες! Τα παιδιά, και τα δικά μου και του Δημήτρη, συμμετέχουν στα τραγούδια. Ενθουσιάστηκαν. Θέλουν να είναι μέσα σε όλα και να κάνουν κάποιον χαρακτήρα, να παίζουν κάποιο ρόλο. Τα Ραπαμύθια που είναι ήδη έτοιμα, τα ξέρουν όλα απ' έξω. Τα άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον και χαρά. Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ότι κρατάνε κάποιο κομμάτι της ιστορίας και το κάνουν ζωγραφιά. Από το πρώτο Ραπαμύθι ο μεγάλος μου γιος ζωγράφισε μία ολόκληρη σκηνή και ο μικρός κάνει λογοπαίγνια. Έχει απομνημονεύσει όλο το κομμάτι και το λέει απ' έξω. Έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητά τους και τα ζητάνε από μόνα τους.
Το πρώτο Ραπαμύθι βγήκε τέλη Απρίλη και ο κόσμος το αγάπησε αμέσως. Τα views στο YouTube μέσα σε λίγες εβδομάδες ξεπέρασαν τις 40.000. Γονείς και παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο. Πότε να το περιμένουμε;
Θα βγει σύντομα, πολύ σύντομα. Επειδή εμείς ετοιμάζουμε τα πάντα, χρειάζεται να τους αφιερώσουμε αρκετό προσωπικό χρόνο. Χαρήκαμε πολύ με την απήχηση που είχε το πρώτο. Αποφασίσαμε να το βγάλουμε αυτήν την περίοδο γιατί θέλαμε να συνεισφέρουμε και εμείς με τον τρόπο μας σε όλο αυτό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από τέχνη, από μουσική, από ιδέες. Και οι μεγάλοι και οι μικροί. Προτιμήσαμε να τα λανσάρουμε τώρα για να δώσουμε ένα ερέθισμα, κάτι καινούριο.
Τα επόμενα βήματα όσον αφορά τα Ραπαμύθια ποια είναι;
Τα Ραπαμύθια θα κυκλοφορήσουν από Σεπτέμβρη και σε παιδικά βιβλία. Θα είναι φυσικά ο ίδιος στίχος αλλά θα έχουν διαφορετική προσέγγιση. Για παράδειγμα, θα δώσουμε έμφαση στην εικονογράφηση. Στα βιβλία τα παιδιά μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο, να περιεργαστούν τις εικόνες, να τα διαβάσουν με το δικό τους ρυθμό ξανά και ξανά και να τα κατανοήσουν ακόμα καλύτερα. Ένα βιβλίο προσφέρει άλλα πράγματα. Παράλληλα βέβαια, το κάθε Ραπαμύθι θα βγαίνει κανονικά και στο YouTube και στις άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες με το αντίστοιχο βιντεάκι του.
Κάπως έτσι, η συζήτησή μας με τον Λευτέρη έφτασε στο τέλος της. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι «Γονείς ετοιμαστείτε!». Έρχονται ακόμα περισσότερες δημιουργίες των ταλαντούχων καλλιτεχνών που σίγουρα θα αγαπήσετε και εσείς, πόσο μάλλον τα παιδιά σας. Δημιουργίες πρωτότυπες, καλοδουλεμένες, με... παλμό!
Mείνετε συντονισμένοι στα social media των Ραπαμυθιών: Facebook I Instagram I YouTube
Εάν ακόμα δεν έχετε ακούσει το πρώτο Ραπαμύθι, μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω: