Υστεροσκόπηση: Η γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου μας λύνει κάθε απορία
Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική τεχνική, η οποία επιτρέπει στον γιατρό να «βλέπει» μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, μέσω ενός λεπτού οργάνου (υστεροσκόπιο) συνδεδεμένου με μια κάμερα. Ανεξήγητη αιμορραγία, διαταραχές περιόδου, προβλήματα γονιμότητας κ.ά. είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις, όπου συστήνεται η υστεροσκόπηση. Η γυναικολόγος Δρ. Σοφία Καλογήρου μας υποδέχτηκε με χαρά στο ιατρείο της και μας μίλησε για τα πλεονεκτήματα της υστεροσκόπησης, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια του ειδικού για τη διάγνωση, αλλά και την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων της ενδομήτριας κοιλότητας
Η υστεροσκόπηση σαν διαδικασία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Στην διαγνωστική υστεροσκόπηση και στην χειρουργική υστεροσκόπηση. Μπορείτε να μας δώσετε έναν ορισμό για την κάθε κατηγορία;
Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική τεχνική η οποία, με τη χρήση μιας πολύ λεπτής κάμερας και κατάλληλων εργαλείων, μας επιτρέπει να διαγνώσουμε (διαγνωστική υστεροσκόπηση) και να αντιμετωπίσουμε (επεμβατική υστεροσκόπηση), διάφορες παθολογικές καταστάσεις της ενδομητρικής κοιλότητας.
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση πραγματοποιείται στην περίπτωση μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας (μηνο-μητρορραγία), τόσο σε γόνιμη ηλικία όσο και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, και είναι πιθανό να επισημανθούν δυσπλασίες της μήτρας όπως διαφράγματα, παθολογίες της κοιλότητας της μήτρας όπως πολύποδες, ινομυώματα, υπερπλασίες ή σε ορισμένες περιπτώσεις κακοήθεις όγκοι.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δείγματα ιστών ενδομητρίου μπορούν να ληφθούν για ιστολογική εξέταση. Επιπλέον, η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση που συνήθως υποδεικνύεται στη διερεύνηση της υπογονιμότητας.
Η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις παθολογίες της μήτρας όπως πολύποδες του τραχήλου ή της κοιλότητας της μήτρας, ινομυώματα, διαφράγματα υπεύθυνα για επαναλαμβανόμενες αποβολές και υπογονιμότητα, αιμορραγία της μήτρας που δεν μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα.
Ποια η διαφορά της διαγνωστικής υστεροσκόπησης με τον κολπικό υπέρηχο; Ποιες παραπάνω πληροφορίες μας δίνει;
Ο πιο εύκολος και ανώδυνος τρόπος για την εκτίμηση της μήτρας είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα. Η χρήση των υπερήχων υψηλής ευκρίνειας, παραμένει εργαλείο πρώτης εκλογής για την αξιολόγηση των παθολογιών της μήτρας. Η ειδικότητα του σύγχρονου υπερήχου για τη διάγνωση των ανωμαλιών της ενδομήτριας κοιλότητας στα πεπειραμένα χέρια αγγίζει το 89%. Δυστυχώς, η ευαισθησία της μεθόδου παραμένει αρκετά χαμηλή (41,7%).
Με πολύ απλά λόγια, το διακολπικό υπερηχογράφημα, εντοπίζει την ύπαρξη μιας ενδεχόμενης παθολογίας-ανωμαλίας στην ενδομητρική κοιλότητα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Κι εδώ υπεισέρχεται η διαγνωστική υστεροσκόπηση. Με αυτή τη διαγνωστική μέθοδο, έχουμε άμεση οπτική αντίληψη της κοιλότητας και έτσι επιβεβαιώνουμε την πιθανή διάγνωση του υπερηχογραφικού ελέγχου. Μάλιστα, η δυνατότητα λήψης βιοψίας ενισχύει ακόμα περισσότερο τη διάγνωση.
Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η υστεροσκόπηση;
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση συστήνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας κατά τη γόνιμη περίοδο, πριν και μετά την εμμηνόπαυση.
- Ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού.
- Γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση.
- Υπογονιμότητα υπό την υποψία δυσπλασιών της μήτρας.
- Έλεγχος της κοιλότητας της μήτρας μετά από υστεροσκοπική χειρουργική επέμβαση.
Η επεμβατική υστεροσκόπηση, από την άλλη πλευρά, βρίσκει εφαρμογή σε:
- Ενδομητρικές συμφύσεις.
- Δυσπλασίες της μήτρας, όπως το διάφραγμα της μήτρας.
- Ενδομητρικοί πολύποδες.
- Υποβλεννογόνια ινομυώματα της μήτρας.
- Ξένα σώματα που βρίσκονται στην ενδομητρική κοιλότητα, όπως το σπιράλ, του οποίου το νήμα έχει μείνει μέσα στην κοιλότητα.
Κλείστε το ραντεβού σας με την Γυναικολόγο Σοφία Καλόγηρου εδώ
Πώς πραγματοποιείται η υστεροσκόπηση; Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη διαδικασία;
Η υστεροσκόπηση είναι μια τεχνική που μας επιτρέπει να "βλέπουμε" μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, μέσω ενός λεπτού οργάνου (υστεροσκόπιο) συνδεδεμένου με μια κάμερα. Το υστεροσκόπιο εισάγεται στη μήτρα μέσω του κόλπου χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστεί κολποδιαστολέας, και χωρίς να χρησιμοποιηθούν τραυματικά όργανα (λαβίδες σύλληψης τραχήλου κ.λπ.). Ο τραχηλικός σωλήνας και η κοιλότητα της μήτρας διαστέλλονται απαλά μέσω της έγχυσης φυσιολογικού ορού από τον κόλπο. Η διαστολή του τραχηλικού σωλήνα με νερό επιτρέπει τη διέλευση του υστεροσκοπίου και την οπτική επαφή με την κοιλότητα της μήτρας. Επομένως, είναι μια μέθοδος που δεν προκαλεί άγχος, φόβο και πάνω απ' όλα πόνο.
Σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, προγραμματίζεται κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η εμμηνορρυσιακή περίοδος, ιδανικά τις πρώτες ημέρες του κύκλου έως την ωορρηξία.
Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές ή αντενδείξεις;
Η υστεροσκόπηση είναι μια ασφαλής διαδικασία για τις περισσότερες γυναίκες. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις ή, ακόμη χειρότερα, επιπλοκές.
Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες τι θα λέγατε;
Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της υστεροσκόπησης περιλαμβάνουν:
Ήπια κολπική αιμορραγία. Αποτέλεσμα των βλαβών που προκαλούνται από τη διέλευση του υστεροσκοπίου, κατά μήκος του τραχήλου της μήτρας, αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως και λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα.
Κοιλιακός πόνος και κράμπες. Συχνά, η οδυνηρή αίσθηση ελέγχεται με αναλγητικό, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη (ένα ΜΣΑΦ).
Κατά τη διάρκεια μιας υστεροσκόπησης, ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μικρότερος από 1%, επομένως μια πραγματική σπανιότητα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της υστεροσκόπησης: στην πραγματικότητα, η διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι λιγότερο επικίνδυνη από την επεμβατική υστεροσκόπηση.
Πιθανές επιπλοκές της διαγνωστικής υστεροσκόπησης είναι:
- Διάτρηση της μήτρας.
- Διάτρηση της ουροδόχου κύστης.
- Πυελική λοίμωξη.
Όσον αφορά τις πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής υστεροσκόπησης, αυτές περιλαμβάνουν:
- Διάτρηση της μήτρας.
- Διάτρηση της ουροδόχου κύστης και πυελική φλεγμονή.
- Τεράστια κολπική αιμορραγία, που οφείλεται σε σοβαρή ρήξη των αιμοφόρων αγγείων της μήτρας.
- Ενδομητρίτιδα, δηλ. φλεγμονή του ενδομητρίου.
- Περιτονίτιδα, δηλ. φλεγμονή του περιτοναίου.
- Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτικό σοκ) στα αναισθητικά.
- Οίδημα της μήτρας.
Τέλος, η υστεροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναίκες όλων των ηλικιών, εφόσον δεν είναι έγκυες ή εάν υπάρχουν συγκεκριμένες και σπάνιες ανατομικές ανωμαλίες που εμποδίζουν τη διέλευση του υστεροσκοπίου. Επιπλέον, η εξέταση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής ροής και σε περίπτωση πυελικής λοίμωξης ή φλεγμονής.
Αν έχετε περισσότερες και πιο συγκεκριμένες απορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ. Σοφία Καλογήρου, Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο στο 210 77 10 386 & 6944880624 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sofiakalogirou.gr.