8 μηνών μωρό το πετούν στην πισίνα για να μάθει κολύμπι (vid)

Krysta Meyer/TikTok

Το βίντεο κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου και αρκετοί γονείς έχουν έρθει σε αντιπαράθεση. Πρέπει ή όχι ένα μωρό να μαθαίνει έτσι να κολυμπά;

Αυτό το viral video με το 8 μηνών μωρό που το πετούν στην κυριολεξία στο νερό έκανε τους γονείς να συζητούν για ακόμη μια φορά για τη βρεφική κολύμβηση.

Η μαμά Krysta Meyer ποτέ δεν περίμενε ότι το βίντεο με το μάθημα του 8 μηνών γιου της Oliver, θα γινόταν viral.

Η δασκάλα του μικρού Oliver όπως θα δείτε και εσείς, τον πετά στην πισίνα, κάνοντας πολλούς γονείς να μιλούν για το πότε και για το πώς πρέπει ένα μωρό να μαθαίνει να κολυμπάει.



Το βίντεο το έχουν δει εκατομμύρια χρήστες στο TikTok και πολλοί περισσότεροι στο Twitter.

«Ο Oliver με εκπλήσσει κάθε εβδομάδα!», σχολίασε η μαμά Meyer κάτω από το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου. «Δεν μπορώ να το πιστέψω... κάνει περίπου δύο μήνες μαθήματα κολύμβησης και είναι τόσο καλός. Είναι ένα μικρό ψάρι!».

Το βίντεο όμως δεν το είδαν με καλό μάτι όλοι οι γονείς που βρίσκονται εκεί έξω και όπως ανέφερε και η ίδια στο Motherly, καταλαβαίνει το λόγο που συνέβη αυτό. «Το καταλαβαίνω, φαίνεται άσχημο. Αλλά όχι για όλους», είπε και αναφέρθηκε στο ότι η ίδια ήθελε από νωρίς ο γιος της να ξέρει να επιπλέει, καθώς κάποια στιγμή μπορεί να του σώσει τη ζωή.

O Dr. Andrew J. Bernstein, παιδίατρος και μέλος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας ανέφερε ότι αυτή η τακτική δεν συνιστάται. «αν και φαίνεται ότι λειτουργεί σε κάποια παιδιά, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι με το να ρίξεις ένα μωρό στο νερό. Αν το μωρό δεν κρατήσει την αναπνοή του αρκετά ή την κατάλληλη στιγμή μπορεί να πάθει πνευμονία, να πνιγεί ή να μην πάει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλό του».

Βρέφη και κολύμβηση τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και στην Ελλάδα η βρεφική κολύμβηση που επιτρέπει σε παιδιά από 3 μηνών ως 3 ετών να έρθουν σε επαφή με το νερό. Παράλληλα, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες τα παιδιά έρχονται σε ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τους γονείς που μπορούν να συμμετέχουν και οι ίδιοι στα μαθήματα. Τα μαθήματα διεξάγονται από εξειδικευμένους δασκάλους ενώ η ενεργή συμμετοχή του γονιού μέσω της συνεχούς ενθάρρυνσης του βρέφους οδηγεί σταδιακά στην εξοικείωση του με το νερό.

Πριν πάρετε την απόφαση

Πριν γράψετε το παιδί σας σε κάποιο σύλλογο, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τις εγκαταστάσεις για να ελέγξετε τους χώρους, τις συνθήκες υγιεινής, τα στάνταρ ασφάλειας. Επίσης, φροντίστε να γνωρίσετε τους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό (ναυαγοσώστες κλπ) ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι ότι το παιδί σας θα είναι ασφαλές. Ρωτήστε γνωστούς, ενημερωθείτε από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές και μετά προχωρήστε στην εγγραφή.

Μιλήστε με τον παιδίατρο

Πριν το παιδί ξεκινήσει μαθήματα κολύμβησης πρέπει να περάσει όπως και για κάθε άλλο άθλημα από ιατρικό έλεγχο. Ο παιδίατρος, θα προχωρήσει σε κατάλληλο κλινικό έλεγχο και θα πάρει λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Πρέπει όμως να γίνει και καρδιολογικός έλεγχος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το παιδί θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές στην πισίνα. Βέβαια, ο γιατρός σας θα σας πει ακριβώς πότε και αν μπορεί να ξεκινήσετε.

Πισίνα με χλώριο ή όζον;

Το χλώριο είναι ο εγκεκριμένος από τη Νομαρχία τρόπος απολύμανσης του νερού μιας πισίνας δημόσιας χρήσης, καθώς μπορεί να καταστρέψει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να βρεθούν στο νερό της. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες τελευταία επιμένουν πως τα παιδιά που ξεκινούν κολύμπι σε πισίνα πριν την ηλικία των δύο ετών, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κοινών βρεφικών αναπνευστικών λοιμώξεων και ίσως άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών στη μετέπειτα ζωή τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βασικός ένοχος για τέτοια προβλήματα είναι ο αέρας στο εσωτερικό των κολυμβητηρίων. Όπως λένε: «το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού συνδυαστικά με τον ιδρώτα, το σάλιο ή τα ούρα των κολυμβητών σχηματίζει υποπροϊόντα χλωρίου και με την πάροδο του χρόνου τα στοιχεία αυτά καταστρέφουν τους αεραγωγούς». Γι’ αυτό και πολλές πισίνες τα τελευταία χρόνια απολυμαίνονται με εναλλακτικούς τρόπους, όπως το όζον.

Πριν πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε αυτή την άκρως δημιουργική απασχόληση με το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι κάνατε την απαραίτητη έρευνα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved