Αυτισμός: Τι μπορώ να κάνω αν υποψιάζομαι ότι το παιδί μου έχει αυτισμό; (για νήπια 26-29 μηνών)
O αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική), την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη φαντασία.
Το παιδί, δηλαδή, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει μαζί μας και να αναπτύξει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς. Έρευνες αποδεικνύουν ότι παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και η πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με αυτισμό είναι 1 στα 100 παιδιά.
Η διάγνωση βέβαια γίνεται μετά τους 24 μήνες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις και νωρίτερα στους 6 μήνες. Για αυτό οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι και κοντά στα παιδιά τους, ώστε αν εντοπίσουν τυχόν ανησυχητικά σημάδια αυτισμού να παρέμβουν έγκαιρα.
To παιδί μου είναι 26-29 μηνών: Τι πρέπει να γνωρίζω;
Το παιδί στην ηλικία αυτή μπαίνει για τα καλά στον κόσμο της φαντασίας. Δράκοι, νεράιδες, σούπερ ήρωες κάνουν την εμφάνισή τους και το παιχνίδι δε σταματά! Όταν βρίσκονται σε αυτή την ηλικία μπορούν να δημιουργήσουν φανταστικές ιστορίες στο μυαλό τους ενώ καθημερινά αντικείμενα να μετατρέπουν σε διαφορετικά από αυτά που είναι στην πραγματικότητα π.χ. η βούρτσα μπορεί να μετατραπεί σε μικρόφωνο! Τους αρέσει να παίζουν και να αναπαριστούν σκηνές που έχουν δει στην τηλεόραση ή σε κάποιο βιβλίο. Πάντα όμως είναι σε θέση να ξεχωρίζουν το φανταστικό από το αληθινό.
Τι είναι σημαντικό να κάνουμε με το παιδί μας στην ηλικία των 26-29 μηνών αν θεωρούμε ότι έχει μείνει πίσω στις κοινωνικό συναισθηματικές του ικανότητες;
Το παιδί πλέον είναι πιο ώριμο και μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε ομαδικά παιχνίδια. Μπορεί όχι μόνο να κατανοήσει τους κανόνες ενός απλού παιχνιδιού, αλλά μπορεί και να ελέγξει καλύτερα τη συμπεριφορά του.
Ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, προτείνει:
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πλησιάσει και να παίξει με άλλα παιδιά.
- Μάθετε στο παιδί σας καινούρια παιχνίδια (π.χ. κρυφτό, κυνηγητό) και εξηγήστε τους κανόνες.
- Προσπαθήστε να τηρήσετε τους κανόνες των παιχνιδιών και επιμείνετε αν χρειαστεί, ώστε να περιμένει τη σειρά του.
- Δώστε του ερεθίσματα και ιδέες για παιχνίδια που θα μπορούσε να παίξει, αν γίνεται και ομαδικά ακόμα καλύτερα. Αυτοσχεδιάστε!
- Ενισχύστε το παιχνίδι με φίλους. Πηγαίνετε στην παιδική χαρά μαζί με κάποιον φίλο του.
Πότε να ζητήσουμε τη γνώμη ενός ειδικού;
Αν το παιδί μας είναι 26-29 μηνών και η συμπεριφορά και η επικοινωνία του μας προβληματίζει, τότε καλό είναι να συμβουλευτούμε τον παιδίατρό μας και να κλείσουμε ραντεβού σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Εκεί θα εκτιμήσουν όλους τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού, με την χορήγηση του αναπτυξιακού Check up Plus. Πρόκειται για μια απλή εξέταση που γίνεται από καταρτισμένους ειδικούς και εντοπίζει το είδος και την ένταση των δυσκολιών του παιδιού. Έτσι, θα διαπιστώσουμε αν το παιδί μας αναπτύσσεται ομαλά. Τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε να μας δώσουν εξατομικευμένες ασκήσεις συμφώνα με τις δυνατότητες του δικού μας παιδιού.