Ντροπαλό παιδί: Πώς μπορεί να το βοηθήσει ο γονιός;
Κάθε παιδί έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία, το δικό του τρόπο να αντιδρά στα γεγονότα και τις καταστάσεις που συναντά στη ζωή του.
Έτσι θα παρατηρήσουμε ότι κάποια παιδιά είναι αρκετά ντροπαλά όταν βρίσκονται μπροστά σε ξένους ή άτομα που δεν τους έχουν μεγάλη οικειότητα, ενώ άλλα είναι περισσότερο εξωστρεφή.
Γιατί κάποια παιδιά είναι ντροπαλά και άλλα όχι;
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει μια μοναδική προσωπικότητα. Αυτό οφείλεται τόσο στο περιβάλλον που μεγαλώνει και τα ερεθίσματα που δέχεται όσο και σε κληρονομικούς παράγοντες. Για αυτό βλέπουμε αρκετά παιδιά ενώ οι γονείς τους τα ενθαρρύνουν αυτά να είναι αρκετά ντροπαλά και συνεσταλμένα. Επιπλέον, αναπτυξιακά τα νήπια ηλικίας 2-4 ετών είναι αναμενόμενο να γίνουν περισσότερο εσωστρεφή εκδηλώνοντας άγχος ή φόβο προς τα άτομα που δε γνωρίζουν.
Το προφίλ του ντροπαλού παιδιού
Ένα ντροπαλό παιδί νιώθει μεγάλη αμηχανία όταν βρίσκεται μπροστά σε κόσμο, αποφεύγει να μιλάει ή μιλάει σιγά. Επιπλέον, ενώ μπορεί να θέλει να κοινωνικοποιηθεί και να γνωρίσει νέο κόσμο, διστάζει και δε ξέρει τον τρόπο. Χαρακτηριστικό είναι αποφεύγουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα καθώς φοβούνται το άγνωστο και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις. Επιπλέον, ενώ μαζί μας μπορεί να είναι ομιλητικά, δραστήρια και αυθόρμητα, όταν έρχονται σε επαφή με άλλο κόσμο η συμπεριφορά τους αλλάζει. Τέλος, αρκετά τα παιδιά βιώνουν έντονα αισθήματα άγχους και είναι αρκετά ευαίσθητα.
Πώς να διαχειριστούμε το ντροπαλό παιδί;
Αποδεχόμαστε την προσωπικότητα του
Είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει ότι το αγαπάμε έτσι όπως ακριβώς είναι. Ταμπέλες «ντροπαλός» ή εκφράσεις αποδοκιμασίας, πληγώνουν το παιδί και το κάνουν να αναρωτιέται αν κάτι δεν πάει καλά μαζί του. Αντίθετα θα ένιωθε καλύτερα αν άκουγε ότι και εσείς κάποιες φορές νιώθετε άβολα αλλά το διαχειρίζεστε.
Σεβόμαστε τον τρόπο που συμπεριφέρεται
Το να σεβαστούμε τη δυσκολία του παιδιού να μιλήσει μπροστά σε κόσμο ή να προσεγγίσει καινούριους φίλους είναι πολύ σημαντικό. Με το να το πιέζουμε να μιλήσει και να συμπεριφερθεί όπως θα θέλαμε, πετυχαίνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα!
Ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του
Συχνά τα παιδιά που είναι συνεσταλμένα έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, φοβούνται να κάνουν λάθη και να εκτεθούν μπροστά σε άλλους. Μπορούμε λοιπόν να εστιάσουμε στα θετικά τους σημεία και να τους δείξουμε ότι πιστεύουμε σε αυτά ενώ να τους δείξουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε λάθη.
Όταν έχουμε ένα ντροπαλό παιδί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που του συμπεριφερόμαστε και που εκφραζόμαστε για αυτό, ώστε να μην επιβαρύνουμε άθελα μας τα συναισθήματά του. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε στα θετικά του σημεία και να μη το κάνουμε να αισθάνεται άβολα.
Συζητάμε μαζί του
Προετοιμάζουμε το παιδί για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, για παράδειγμα για μια επίσκεψη με πολύ κόσμο κι ακούμε τις ανησυχίες του. Του δείχνουμε ότι το κατανοούμε. Μπορούμε μέσα από συζήτηση και παιχνίδια ρόλων να του μάθουμε να προσεγγίζει τα παιδιά επιλέγοντας μαζί του τις κατάλληλες φράσεις.
Το ενθαρρύνουμε να αποκτήσει χόμπι
Η ενασχόληση με κάποιο χόμπι το οποίο δε θα είναι ανταγωνιστικό μπορεί να βοηθήσει. Μιλήστε και με το δάσκαλο/προπονητή, ώστε να δείξει κατανόηση και δείξτε στο παιδί ότι σημασία έχει η συμμετοχή και η ευχαρίστηση που αντλούμε από τη δραστηριότητα και όχι μόνο τα επιτεύγματα.
Η γνώμη του ειδικού
Το να είναι ένα παιδί ντροπαλό, δεν είναι από μόνο του ανησυχητικό στοιχείο. Ωστόσο, θεωρείται πρόβλημα όταν η συστολή που βιώνει το παιδί είναι τόσο έντονη που το εμποδίζει να φερθεί φυσιολογικά και να κάνει όσα συνήθως κάνει ένα παιδί της ηλικίας του. Τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό και να ζητήσουμε καθοδήγηση, ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να ξεπεράσει άμεσα τη δυσκολία αυτή. Ο ειδικός θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται κοινωνικά και κυρίως να είναι ήρεμο και χαρούμενο.