Τι είναι ο εκφοβισμός - bullying και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

To bullying ή σχολικός εκφοβισμός είναι ένα συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνες, το 15% των μαθητών έχουν υπάρξει θύματα βίας από συμμαθητές τους.

Τι είναι ο εκφοβισμός - bullying και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Μολονότι, το bullying το συναντούσαμε πάντα κυρίως σε σχολικούς χώρους, αλλά και σε αθλητικές ομάδες, τα τελευταία χρονιά έχει γίνει πιο εμφανές με περισσότερα κρούσματα.

Ποιο είναι το παιδί- ο έφηβος που θα είναι το θύμα bullying

Το θύμα μπορεί να είναι ο διαφορετικός, ο αδύναμος, ο ντροπαλός. Συνήθως, αρχίζουν με μικρά πειράγματα και σε λίγο οργανώνονται σε πιο σταθερές καθημερινές πρακτικές εκφοβισμού.

Ένα παιδί που δέχτηκε bullying -σχολικό εκφοβισμό περιγράφει τι έζησε

Έτρωγε ξύλο, τον κορόιδευαν, τον απομόνωναν, τον απειλούσαν, έπρεπε να υποστεί αδιαμαρτύρητα κάθε είδους βία, γιατί, αν μιλούσε, τα πράγματα γίνονταν γι' αυτόν ακόμα πιο δύσκολα. Σήμερα όμως, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Όποιοι έχουν ζήσει από κοντά το bullying στο σχολείο ή στη γειτονιά τους μιλούν για ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, μία επώδυνη κατάσταση γι’ αυτόν που το βιώνει, που είναι το θύμα, αλλά και για τους γύρω του.

Τί είναι το bullying;

Ο όρος bullying περιλαμβάνει: απειλή, ξυλοδαρμό, τρόμο, άρνηση, καταρράκωση προσωπικότητας, τραύματα που σε ακολουθούν μια ζωή και που δύσκολα επουλώνονται. Πρόκειται για την εσκεμμένη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση ενός ατόμου με σκοπό την πρόκληση πόνου.

Πώς να καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι θύμα bullying

Προειδοποιητικά σημάδια: Συναισθηματικά

  • Διαταραγμένος ύπνος (ξυπνάει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, βλέπει εφιάλτες)
  • Διατροφικές αλλαγές (ανορεξία, βουλιμία, εμετοί, κατανάλωση αλκοόλ)
  • Κυκλοθυμική συμπεριφορά (Ανεξήγητα κλάματα ή θυμός, απότομα ξεσπάσματα)
  • Το παιδί παραπονιέται ότι νιώθει άρρωστο (πονοκέφαλοι, γαστρεντερικά προβλήματα)
  • Αποσύρεται, απομονώνεται (κλείνεται στον εαυτό του, δε μιλάει γι’ αυτό που του συμβαίνει)
  • Αρχίζει να τραυλίζει
  • Γίνεται επιθετικό και ευερέθιστο απέναντι σε γονείς και αδέλφια
  • Αρνείται να πάει στο σχολείο, προφασίζεται αδιαθεσία
  • Κακή σχολική επίδοση

Ποια είναι τα σωματικά σημάδια που μπορεί να σημαίνουν bullying

Ανεξήγητοι τραυματισμοί, μώλωπες, γρατζουνιές

Το παιδί έρχεται στο σπίτι με κατεστραμμένα αντικείμενα, σκισμένα ρούχα ή του λείπουν πράγματα, τα οποία είχε μαζί του το πρωί

bullying sxolikos ekfovismos kai paidia 2

Τι πρέπει να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας υφίσταται bullying;

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μην αντιδράσετε υπερβολικά μπροστά στο παιδί γιατί το παιδί αποθαρρύνεται και σταματά να σας εμπιστεύεται.
  • Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί να νιώσει ασφάλεια ώστε να εκφραστεί χωρίς να φοβάται την επίκριση, να ανοιχτεί για ό,τι συμβαίνει στην ζωή του.
  • Ακούστε με προσοχή και χωρίς διακοπές όλη την ιστορία, συλλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός.
  • Μιλήστε με το παιδί, εξηγήστε του ότι είναι φυσιολογικό να είναι φοβισμένο, προσπαθήστε να το απαλλάξετε από αισθήματα ενοχής που τυχόν βιώνει και διαβεβαιώστε το ότι θα το αντιμετωπίσετε μαζί.
  • Ενημερώστε το δάσκαλο, το σύλλογο γονέων και το διευθυντή του σχολείου, συνεργαστείτε όλοι μαζί για να λύσετε το πρόβλημα.

Κατάθλιψη και απομόνωση τα αποτελέσματα του bullying

Τα συναισθήματα που βιώνουν τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού είναι πολλά. Στην καθημερινότητά τους αισθάνονται φόβο γι' αυτό που έχουν ν' αντιμετωπίσουν, ντροπή γι' αυτό που τους συμβαίνει, ενοχή ότι ευθύνονται γι’ αυτές τις καταστάσεις και φυσικά θυμό. Αποτέλεσμα αυτών είναι να οδηγούνται σε συναισθηματική απομόνωση και κατάθλιψη, κι εάν δε λάβουν κατάλληλη στήριξη τα συναισθήματα αυτά θα τους στοιχειώνουν για μια ζωή.

Η γνώμη του ειδικού

Ο ρόλος των γονιών είναι να αφουγκράζονται αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους ώστε να τα βοηθούν σωστά και σε κάποιες περιπτώσεις να απευθύνονται σε ένα αναπτυξιακό κέντρο προκειμένου να δεχτούν ψυχολογική υποστήριξη – καθοδήγηση και οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved